NYHETER

Åpningstider

Fre 2.sep. 11.00-19.00
Lør 3.sep. 11.00-19.00
Søn 4.sep. 12.00-17.00

Planlegging av årests store matbegivenhet er godt i gang og vi kan glede dere med et spennende program. Dette er stedet å være for både små og store matentusiaster. Velkommen!

Matmerk

Matmerk er en uavhengig stiftelse som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. I deres telt på Matstreif finner du noe av det beste av norsk lokalmat som alle har mottatt merkene Spesialitet og Beskyttet Betegnelse. 

Møt Oslobakerne søndag 4.sep. Kontraskjæret

W.B. Samson er et håndverksbakeri som ble etablert i 1894. I dag drives bakeriet av 4. og 5. generasjons bakere som har holdt tradisjonene ved like. Gamle teknikker og oppskrifter, moderne utstyr, gode råvarer og mye fagkunnskap, erfaring og interesse har bidratt til dagens gode produkter. www.samson.no

Åpent Bakeri er et håndverksbakeri som bygger på kunnskap, tradisjoner og rene, naturlige råvarer. www.apentbakeri.no

​Baker Nordby er en bakeribedrift med lange tradisjoner. Helt siden etableringen i 1908 har bakeriet lagt stor vekt på at kvaliteten alltid skal være best mulig. www.bakernordby.no

Baker Hansen er en familiebedrift som ble etablert i Christianina i 1861. Bedriften drives i dag av 5. og 6. generasjon. Bakeriet har fokus på rene produkter, sunne produkter og kvalitet. Baker Hansen har også et egen glutenfritt bakeri. www.bakerhansen.no

Nordisk mesterskap i Baking & Konditori

Årets store bakebegivenhet vil du finne på MATSTREIF!Møt Baker og Konditorlandslaget. Baker- og Konditorlandslaget er en samling av noen av bransjens beste bakere og konditorer. Alle på landslaget har krevende jobber som krever full innsats. Likevel trener de flere timer i uken for å bli enda bedre på det de allerede er veldig gode på. En gang i måneden møtes de for å lære av hverandre og perfeksjonere seg til konkurranser. 

Hva er det som driver dem? Først og fremst kjærligheten til det yrket de har valgt. Eller kanskje vi skulle kalle det lidenskapen. Gleden over å skape noe nytt, over hele tiden å være i utvikling og måle krefter med de beste. Her duger ingen snarveier, ingen lettvinte løsninger. Det handler om å strebe etter det perfekte – prøve nye oppskrifter, oppdage nye smaker. Og ikke minst – om å ha det veldig morsomt underveis! Bakerkonditori.no 

NM i Gardsost – handverksforedla mjølkeprodukt

For andre året på rad arrangerer Norsk Gardost sitt Norgesmesterskap i handverksforedla mjølkeprodukt på Matstreif. Alle mjølkeforedlere i Norge er invitert med, og kan delta med et eller flere produkter de har produsert selv, enten det er ost, smør, rømme eller iskrem. Selve NM-bedømmingen finner sted dagen før Matstreif, men premieutdelinga og annonseringa av vinnerne blir gjort fra hovedscena på Matstreif rett etter åpninga den 2. september. Det blir også kåring av Årets produkt, som velges ut blant gullmedaljevinnerne i NM.

Alle produktene som er med i konkurransen blir stilt ut på Norsk Gardsost sin stand på festivalen fredag og lørdag. Her kan besøkende få en smakebit på mange av produktene og få mer informasjon om hvor man kan få tak i mer, og tips til fine reisemål i Norges land, for å besøke produsentene selv!

Hovudsponsor for NM i Gardsost er Coop Norge. Innovasjon Norge er samarbeidspartner og økonomisk bidragsyter, og Norges Bondelag bidrar med bedømmingslokaler og arbeidskraft. Premieutdeling fre.2.sep. Kl.12:30 fra scenen.

Hvordan starte en food truck?

Gatemat er den raskest voksende mattrenden i Europa! På MATSTREIF vil du få delta på foredrag av Bendik Romstad fra Anne På Landet som vil gi deg ekspertråd om hva du trenger for å starte din egen food truck. Anne på landet er en av Norges aller første foodtrucker og er eid og drevet av Bendik Romstad og Anne Gravingen. De har sin bakgrunn fra reklamebransjen og var for få år siden med på å få sjarmerende Svartskog Kolonial opp å stå. I tillegg har de en café på stranden i Hvervenbukta. De tror på at dyr og planter som har hatt det bra smaker best, og serverer håndlaget, og gjerne også selvplukket mat. 

Det er viktig å tenke på konsept, men det viktigste er å finne ut hva man selv vil, og prøver å tenke seg hvordan det vil passe inn i markedet, sier Bendik. Finnes det allerede eksempelvis en hamburgerbil, må du enten lage bedre burgere, billigere burgere, eller tilby noe på burgeren de andre ikke har. Hvis du i tillegg klarer å finne noe du med ekstra troverdighet kan fylle ditt konsept med er det en stor fordel. Er du fra Frankrike har du eksempelvis større troverdighet på salget av crepes enn hvis du er fra Norge mener Anne.

SALMA – gjør det enkelt å spise fisk

De aller fleste barn liker fisk, og laks spesielt. Men i en hektisk hverdag er det utfordrende å lage gode, enkle og raske fiskemåltider, som hele familien liker. Det vil vi gjøre noe med! Vår erfaring er at stadig flere barn elsker sushi og sashimi - med rå laks, og til dette passer SALMA perfekt! En fersk undersøkelse viser at barn i Oslo og Akershus faktisk har denne typen mat som sin favorittrett - like populært som pølser, og mer populært enn hamburgere! På Matstreif i år vil vi inspirere med enkle lakseoppskrifter, både rå og varmebehandlet. Oppskriftene har vi kommet frem til i samarbeid med Ina-Janine Johnsen, også kjent som matbloggeren ”Mat på bordet” som sammen med 5 barn i alderen 5-11 år har hun smakt seg frem til kombinasjoner og retter som barn elsker! Se salma.no for mer inspirasjon eller besøk deres stand på MATSTREIF 2016.

NM i kjøttfag

11.30- 14.30 NM i finstykking for lærlinger

11.30-12.15 Grovstykkingsdelen av konkurransen

12.30-14.30 Finstykking, produksjon og presentasjon

15.30 Premieutdeling på hovedscenen

Om konkurransen: NM i finstykking er en konkurranse for lærlinger som arbeider i ferskvaredisker og driver med finstykking, salg og varepresentasjon.

Dette er en ferdighetskonkurranse hvor skjæring, tillaging av panne- og gryteferdige retter og presentasjon av disse blir vurdert av dommerne. Det handler om å finne den optimale balansen mellom kvalitet, salgbarhet og økonomi.

-NM i kjøttfag har blitt arrangert årlig helt siden 1995, og det er et høyt og godt nivå på årets finalister, sier arrangør Espen Lynghaug, Spesialrådgiver i NHO Mat og Drikke. 

Med dyktige deltagere og høyt nivå behøver vi de aller beste dommerne. Det har vi sikret oss gjennom samarbeid med Opplysningskontoret for Egg og Kjøtt ved Bjørn Tore Teigen.

NM i sjømathandel

10:00 – 17:00 Rådhusplassen. Premieutdeling kl.17.00 Auksjon av diskene kl. 18.00

Det er 16. gang fagkonkurransen NM Sjømathandel arrangeres. Selve konkurransen gjennomføres som en dugnad i hele verdikjeden for sjømat med Kurs og Opplæringskontor for Salgs- og Matfagene (KOM) som står som arrangør og koordinator i år.

Øvelsene i NM er sammensatte og skal gjenspeile sjømathandlerens arbeidsdag. 1.Varemottak med kvalitetsvurdering 2.Håndskjæring og konkurranser på tid 3.Produksjon av produkter for salg 4.Legging av fiskedisk

Hver av disse deloppgavene krever stor faglig kompetanse for å gjøre jobben riktig. Det er mange forhold å ta hensyn til, blant annet matsikkerhet, produktegenskaper, økonomi, salgbarhet og kundetilfredshet. Det er også lagt inn tre hurtigkonkurranser for å få opp stemningen hos publikum. Dette er rekepilling, filetering av rødspette og åpning av østers. I tillegg til dette vil hver deltaker bli «intervjuet» av dommerpanelet i en fiktiv kjøpssituasjon.

Årets finalister er: HALVOR LEIFHAUG STRAND, CAROLINE HEGLAND, TORGEIR BERG, TORD KLEIVEN ANTONSEN, MARIANNE ØSTRENG, MARTHE KARLSEN MOSEBY, FRIDA TANGEN, LIZA MARI SKARET STRØMMEN, JULIE MATHISEN

Bondens Marked

 

På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra produsenten. Produktene du kan få kjøpt vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked. Som oftest vil du finne oster, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Kjøttet kommer fra egne dyr eller dyr i lokalmiljøet, bærene er høstet selv og brødene bakt i egen ovn.

Bondens marked har som mål at maten skal være så kortreist som mulig. Vi ser på økologisk landbruk som en viktig lærings- og utprøvingsarena for mer bærekraftige produksjonsmetoder. Bondens marked tar avstand fra bruk av dagens genmodifiserte organismer (GMO) i både mat og fôr. Bondens marked

Gutta på Ås 

Med en drøm om å skape et nattmattilbud til studentene i Ås har Studentbedriften Gutta på Ås utviklet seg til å bli en foodtruck som dukker opp både 03:00 natt til lørdag og 07:00 mandag morgen. I sin ikoniske campingvogn fra 1976 serveres det nå alt fra bakepoteter fra Wennersgård, store Cuban sandwicher og Churros med sjokolademelk. Alt er basert på råvarer fra Ås og rettenes navn får også gjerne en «Ås-vri» som: CubanÅs, ChurrÅs og Wennersgårdpotet. Disse gutta brenner for det de gjør og er absolutt verdt et besøk! 

VELKOMMEN TIL MATSTREIF 2016!

 Følg oss på FACEBOOK  og INSTAGRAM og FLICKR