Nyheter

Europeisk gull til NCE Maritime CleanTech

Den norske næringsklynga NCE Maritime CleanTech har blitt sertifisert med det europeiske gullmerket. Det betyr at organisasjonen, som samlar maritime bedrifter på kysten mellom Bergen og Stavanger, no er på EUs høgste nivå for velfungerande næringsklynger. 

Storstilt satsing på eksportprogram for norsk arkitektur

Regjeringen gir Innovasjon Norge i oppdrag å gjennomføre et eksportprogram for arkitektur i samarbeid med Design og arkitektur Norge (DogA). Programmet skal bistå norske arkitektbedrifter med internasjonale ambisjoner og har en ramme på 10 millioner kroner.

Ny bioøkonomiordning forenkler og styrker

Bioøkonomiordningen skal bidra til økt verdiskaping basert på bioressurser fra hav, skog og jord. Å samle flere tidligere tilskuddsordninger inn i én pott både styrker Innovasjon Norges satsing på området og forenkler søknadsprosessen for søkere.

Stor investeringslyst i ren teknologi

Investeringer i norske cleantech-selskaper økte med 111 prosent fra 2015 til 2016. Særlig er det innen akvakultur og sjøtransport utviklingen skjer i høyt tempo. 

Reiselivsmeldingen er her - gir store muligheter for reiselivet

I dag la næringsminister Monica Mæland frem Reiselivsmeldingen. Hun understreker at reiselivet er viktig for Norge, og meldingen er klar på at bærekraft må ligge til grunn for videre utvikling, og at det må legges til rette for samhandling på tvers av næringer. Dette er helt i tråd med Innovasjon Norges nye retning for reiselivet.

Ringvirkninger av investeringer i landbruket

Landbruk er et omfattende og viktig arbeidsområde for Innovasjon Norge. I to nye rapporter tar vi for oss hvilke ringvirkninger investeringene innen tradisjonelt landbruk gir i form av verdiskaping og sysselsetting i andre næringer. I tillegg har vi sett nærmere på hvilke ringvirkninger strukturendringer som følge av løsdriftskravet kan få. 

Norske bedrifter henter rekordbeløp fra EU

Norske små og mellomstore bedrifter hevder seg internasjonalt og får store tilskudd fra EU. I konkurranse med selskaper fra hele Europa henter fire bedrifter denne måneden til sammen mer enn 65 millioner kroner til å kommersialisere sine innovasjonsprosjekter. 

Samarbeid kan gi økt innovasjon

Ifølge en ny undersøkelse fra BI:CCI er sammenhengen mellom innovasjonsgrad og bruken av kreative bransjer tydelig.  Kreativ næring kan bidra til økt innovasjon i andre næringer og gi fart på omstillingen av Norge.

Privat-offentlig samarbeid skal sikre grønn eksport

To ministre, næringslivstopper, interesseorganisasjoner og Innovasjon Norge møttes 6. mars for markering av tidenes mobilisering for å gjøre norske løsninger mer synlige. Satsingen skal bidra til flere grønne og bærekraftige investeringer i Norge, og få flere av våre grønne og bærekraftige løsninger ut i verden.

Norsk bergverksindustri ettertraktet i Canada

Mellom norske bakkar og berg finnes det mineralråstoff for svimlende 2500 milliarder. Naturressursen spiller en viktig rolle når vi framover skal produsere teknologien som skal bidra til det grønne skiftet og økt digitalisering.

- Verden må ha bedriftene med på laget

Det sa Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, da hun åpnet NKIU 2017 i Oslo. Næringslivets konferanse for internasjonalisering og utvikling er den viktigste møteplassen for bedrifter og bistand, offentlige og organisasjoner.

Rekordinteresse for å selge Norge som turistdestinasjon

Fra 24. til 27. april møter Norges reiselivsnæring turoperatører fra hele verden under den årlige Norwegian Travel Workshop (NTW). I år meldes det om rekordpåmelding av utenlandske kjøpere, og det er særlig amerikanerne som har fått øynene opp for Norge.

-Vi trenger flere kvinnelige gründere

Næringsminister Monica Mæland og Kulturminister Linda Hofstad Helleland deler ut prisen til årets Female Entrepreneur på kvinnedagen 8. mars. Årets pris er rettet mot teknologi, og prisutdelingen foregår på Technoport i Trondheim, Norges største teknologi- og innovasjonskonferanse.

Globale muligheter for norsk jordbruk

Norske bedrifter som ønsker å eksportere jordbruksprodukter har gode muligheter til å lykkes i både Asia, Europa, USA og Midt-Østen. 

- Viktig, ambisiøs og helhetlig havsatsing

Regjeringens nye havstrategi har som mål å styrke Norges posisjon som verdens ledende havnasjon. - Dette er en ambisjon vi deler. Vi er klare til å følge opp, sier Inger Solberg, direktør for Bærekraft i Innovasjon Norge. 

Bærekraft og business gir muligheter verdt milliarder

- Bærekraftsmålene vil gi muligheter i land som tidligere har vært overlatt kun til bistandspenger og som det har vært risikofylt å jobbe i, sier Grete Faremo. Hun leder FNs operasjonelle arm, prosjektorganisasjon UNOPS. 2. mars kommer hun til Oslo for å diskutere mulighetene for næringsutvikling basert på FNs bærekraftsmål .

Nordic Innovation House inntar New York

I løpet av våren åpner Nordic Innovation House i New York. Nyetableringen gir nordiske entreprenører et solid springbrett inn i USA og økt sjanse for å lykkes i et spennende marked.

 

Disse tre konkurrerer om å bli årets kvinnelige teknologigründer

En robot for kundedialog, programvare mot cyberangrep, og et pulver som kan revolusjonere global infrastruktur. Nå kjemper gründerne bak disse innovasjonene, Marianne Haugland Hindsgaul fra Bubbly Group, Siv Hilde Houmb fra Secure-NOK og Nuria Espallargas fra Seram Coatings, om å vinne en halv million kroner på prisutdelingen Female Entrepreneur i Trondheim 8. mars.

Inngår det første innovasjonspartnerskapet i Norge

Stavanger kommune er på jakt etter banebrytende løsninger for helsesektoren. Nå inngår kommunen Norges første innovasjonspartnerskap. Innovasjon Norge, Leverandørutviklingsprogrammet og Difi er samarbeidspartnere.

H.K.H. Kronprins Haakon besøker norske bedrifter på akseleratorprogram i London

I 39. etasje på Europas ledende finansteknologi-inkubator sitter 14 norske vekst- og oppstartsbedrifter, og de fleste av selskapene har vært eller er del av et vekstprogram i regi av Innovasjon Norge i London. På torsdag fikk de besøk av H.K.H. Kronprins Haakon, som blant annet ville lære mer om hverdagen til norske vekstbedrifter i et av verdens fremste techmiljøer. 

Rekordbeløp fra EU til liten norsk bedrift

Et lite selskap i Skien skal bygge en kombinert vaske- og avisingshall for fly for å demonstrere et nytt konsept som sparer både kostnader, miljø og klima. Ideen er så unik og konseptet så modent at bedriften får 2,5 millioner euro i støtte fra Horisont 2020.

Utlysning nye bedriftsnettverksprosjekter

Bedriftsnettverksprogrammet åpner for å ta inn 15-20 nye bedriftsnettverksprosjekter i 2017. Vi inviterer derfor interesserte bedriftsgrupperinger til å søke. Søknadsfrist 15.03.17.

Rekordstor interesse blant kvinnelige teknologigründere

54 kvinnelige teknologigründere fra hele landet har søkt om å bli Female Entrepreneur 2017. Det er en økning på rundt 24 prosentpoeng fra i  fjor.     – Det er svært gledelig at så mange norske, kvinnelige gründere vil bruke teknologi til å løse globale utfordringer, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge. 

Tyskerne liker smaken av Norge

Norges rykte som matdestinasjon er ikke så overdrevet som noen skal ha det til. At en del turister er en smule skeptisk før de kommer hit er fortsatt sant, men stadig flere er positive til det de får servert av norsk lokalmat og drikke når de først kommer hit.

Et norsk eksporteventyr til Kamerun - omstilling i praksis

Inrigo har signert en kontrakt med det statlige kamerunske selskapet Camwater om levering av fire drikkevannsanlegg til det afrikanske landet. Godt hjulpet av virkemiddelapparatet har det norske selskapet klart den tøffe omstillingen fra oljerelaterte aktiviteter.

Innovasjon Norge spisser sin internasjonale tilstedeværelse

Konklusjonen etter en omfattende gjennomgang av Innovasjon Norge sin internasjonale tilstedeværelse gir nyetableringer av kontor i Tyskland og Midtøsten/Dubai, samt ytterligere styrking av flere av kontorene i markeder som er identifisert som viktige av norsk industri- og næringsliv. Kjerneoppgavene levert fra utekontorene vil bli spisset under Export Norway, Invest in Norway og Visit Norway. Det er samtidig besluttet at kontorene i Tyrkia og Malaysia vil bli lagt ned.  

Verdensledende på rensing av ballastvann

Optimarin har utviklet teknologi for ballastvann siden 1990-tallet, men nå står de foran et internasjonalt gjennombrudd. Med støtte fra Miljøteknologiordningen har selskapet utviklet teknologi som tilfredsstiller den amerikanske kystvaktens strenge krav. 

Prisdryss til «Spill ut i Verden»-gründere

D-Pad Studio, Dirtybit og Red Thread Games vant stort under helgens kåring Spillprisen 2016. Den 25. januar drar selskapene til Stockholm for å møte svensk spillbransje. Turen er del av programmet «Spill ut i verden» som skal gi økt eksport. 

- Unik og annerledes innovasjonsprosess

- Erfaringen med innovasjonscampen for landbruket har gitt meg nye verktøy for innovative prosesser og et helt annet ståsted for framtiden, sier en godt fornøyd campdeltager Ellen Mosleth i Nofima.

Diversity Bootcamp in Toronto

Did you know that having a diverse team can create great value for you and your startup? Want to learn how to build a strong and diverse team for your startup? This unique opportunity is worth minimum 50 000 NOK!

Millioner til innovasjon i bioøkonomien

Innovasjon Norge og Forskningsrådet lyste i høst ut fire millioner kroner til innovative forprosjekter innen bioøkonomi. Ni bedrifter har fått positivt svar på til sammen elleve prosjekter.

Fruktbare bedrifter kjempar om gjev pris

I år er det Ciderhuset frå Sogn og Fjordane, Dyre Gård frå Østfold og Johan Fredrik Bråstad Kristiansen frå Aust-Agder som kjempar om den gjeve Bedriftsutviklingsprisen i landbruket.

Oslo Medtech er Norges første helseklynge på gull-nivå

Helseklyngen Oslo Medtech har mottatt Cluster Organisation Management Excellence Label GOLD, som er EUs høyeste nivå for kvalitetssertifisering av klynger. – Vi er dypt imponert, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. – Men det overrasker oss ikke at Oslo Medtech oppnår et slikt resultat!

Innovasjon Norge åpner kontor i Brussel

EU-finansiering av utvikling og vekst blir stadig mer attraktivt for norsk næringsliv. For å kunne hjelpe bedrifter som søker finansiering fra EU enda bedre, åpner Innovasjon Norge i dag kontor i Brussel.

Vil gjøre norske naturattraksjoner sikrere

Stadig flere norske og utenlandske turister ønsker å oppleve norsk natur. Tidligere var det nok for turister å passivt beskue vår gudegitte natur, nå vil vi også ha aktive opplevelser. Dette er både en fantastisk mulighet for norsk reiseliv, men byr også på en rekke nye utfordringer, noe som årets sommersesong har vist. Nå tar nasjonale aktører tak.

Er DU vår nye Female Entrepreneur?

Jakten på Female Entrepreneur 2017 er i gang. Vinneren belønnes med 500 000 kroner og en profesjonell mentor eller akseleratorprogram. Husk søknadsfrist 15. januar 2017.

For første gang har vi spesiell fokus på teknologi og søker kvinnelige gründere med en teknologibasert ide. 

Kronprins Haakon møter norske gründere på Slush

Onsdag 30. november deltar H.K.H. Kronprinsen på Slush i Finland, Europas ledende nettverksarena for gründere, investorer og teknologi. Rundt 50 norske selskaper er med i år, og Kronprinsen vil møte flere av disse.

Norge bør bli verdens første helelektrifiserte samfunn

Et heleelektrifisert norsk samfunn kan gjøre oss til verdens mest attraktive sted for grønne etableringer. – Vi har alle forutsetninger for å bli ledende på dette området og i dag lanserer vi fem klare anbefalinger for å nå målene, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Enormt vekstpotensial i kreativ næring

Flere arbeidsplasser, vekst og mer eksport er kulturministerens forventninger til den kreative næringen. Innovasjon Norge har pekt ut kreativ næring som et av seks områder hvor Norge har konkurransefortrinn og får historiske 30 millioner kroner fra Kulturdepartementet til å løfte næringen.  

Ny avtale gir norske helsebedrifter god drahjelp i Canada

Etablerte kanaler i internasjonale miljøer øker mulighetene for å lykkes med eksport av norsk helseinnovasjon. En ny samarbeidsavtale signert mellom Oslo Medtech og det canadiske helseforskningsinstituttet MaRS denne uken er derfor et viktig bidrag for norske helseselskaper som ønsker å lykkes i Canada.

Norske bedrifter inntar Canada

Neste uke deltar norske bedrifter på en næringsdelegasjon til Canada, som forhåpentligvis gir vind i seilene til de som er nysgjerrige på landet eller ønsker å utvikle forretningssamarbeid med canadisk næringsliv.

Populær blant økonomene

Innovasjon Norge er nummer to i listen over de 30 mest populære arbeidsgiverne blant yrkesaktive med utdanning innen økonomi.

Sju miljøer skal gi næringslivet økt kompetanse

Innovasjon Norge bevilger 12 millioner kroner til kompetanseprogram for lokalt næringsliv. Bedriftene er avhengig av oppdatert kunnskap, og nå får noen utvalgte miljøer penger for å kunne gi dem det de trenger.

Bronseplass til Innovasjon Norge

Innovasjon Norges Årsrapport for 2015 ble hedret med en bronseplass i sin klasse under Farmandpris-utdelingene for årets beste årsrapporter denne uka.  

Norsk motedesign presenterer seg i Japan

Norske fremadstormende motedesignere presenterer seg i dag for det japanske markedet. Norwegian Fashion Hub arrangerer sammen med Innovasjon Norge og den norske ambassade en mottakelse der hele bredden av japanske motejournalister er til stede. Det er også verdens yngste motemagasinredaktør, som er norsk

Nordlysturisme med fantastisk vekst

Utenlandske gjestedøgn til Nord-Norge har hatt en eventyrlig vekst på 378 prosent siden Innovasjon Norge og partnere begynte å markedsføre nordlyset i 2006. Antall gjestedøgn har gått fra 48 550 i 2006 til 231 900 i vintersesongen 2016*. Nå skrur Innovasjon Norge lysene på for nok en vinter, og håper på en ytterligere turist økning.

Slik lykkes du i Kina

Hvordan når du verdens største forbrukergruppe? Innovasjon Norge inviterer til seminar i morgen om hvordan norske selskaper kan gjøre suksess i Kina.

Er offentlig data den nye oljen?

Altinn tilgjengeliggjør store mengder offentlige data under Oslo Innovation Week som starter i dag. I samarbeid med Innovasjon Norge arrangerer portalen en design jam der innovatører konkurrerer om å lage kreative helseløsninger basert på disse dataene.

Norske bedrifter kan tjene på internasjonalt avfall

Økende avfallsmengder gir globale klimautfordringer – men også inntektsmuligheter for selskaper spesialisert på avfallshåndtering og avfallsforebygging. I en ny rapport gir Innovasjon Norge, i samarbeid med Avfall Norge, en oversikt over internasjonale muligheter som finnes for norske bedrifter i denne sektoren.

Stor interesse for PILOT-E

Næringslivet har mobilisert for å utvikle ambisiøse, nyskapende løsninger for utslippsfri sjøtransport - hele 15 konsortier med næringsaktører i førersetet har søkt om finansiering fra PILOT-E.

Romania er første land som undertegner ny EØS-samarbeidsavtale

Statssekretær Elsbeth Tronstad signerte i dag en ny samarbeidsavtale for Romania, sammen med landets EU-minister. Innovasjon Norge skal forvalte pengene som går til næringslivet innenfor næringsutvikling og innovasjon, fornybar energi og anstendig arbeidsliv. Dette har en ramme på i alt en milliard kroner.

Et grønnere, innovativt Sør-Afrika gir muligheter

Det arrangeres for første gang South Africa - Norway  Science Week, fra 31. oktober til 4. november, i Pretoria og Cape Town. Hovedtema på konferansen er å utforske mulighetene for samarbeid innen forskning, utdanning og ikke minst innen business. Påmeldingsfrist 17. oktober.

Budsjett med tydelige prioriteringer

- Budsjettforslaget som regjeringen har lagt frem i dag fortsetter å støtte omstillingsviljen i norsk industri- og næringsliv, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge. Regjeringen foreslår også i år en ny omstillingspakke på 130 millioner kroner, som skal gå til risikolån, etablerertilskudd og klynger som omstillingsmotor.

Nye tilskuddsordninger fra Norad

Norad og Innovasjon Norge fortsetter det gode samarbeidet til fordel for norsk næringsliv. Planlegger din bedrift aktiviteter i utviklingsland? Da kan disse nye støtteordningene fra Norad være noe for dere!

Eget gründersenter i Førde gir flere fornøyde gründere

Etableringen av eget nasjonalt gründersenter i Førde har gitt flere fornøyde gründere. Etter at Gründersenteret i år overtok saksbehandlingen av gründertilskudd, er 83 prosent av kundene fornøyde. Dette er en økning på 16 prosent fra i fjor.

Iran: Potensialet er enormt og interessen sterk

Det er konklusjonen etter den første dagen på næringslivets besøk i Iran sammen med fiskeriminister Per Sandberg. 62 norske bedrifter er med, og flere av dem er i ferd med å finne seg nye partnere i Iran.

Seks anbefalinger for smarte byer og samfunn i Norge

Fortsatt er det et snev av science fiction-preg over smarte byer og samfunn - der trådløs teknologi styrer infrastrukturen, førerløse biler manøvrerer seg fram og tjenester glir sømløst i hverandre. Smarte løsninger forenkler livet for oss innbyggere, men viktigere, det er helt avgjørende for å redusere økologiske fotavtrykk i fremtiden.

Netthandel kan gi norske bedrifter nye muligheter i Kina

- Skal du satse i Kina holder det ikke lenger å etablere kontor og et par butikker i Shanghai. Alle vet nå hvor stort Kina er. Men potensialet er også stort for de som vil satse, sier Amee Chande, direktør for Storbritannia og Norden i den kinesiskeide netthandelgiganten Alibaba Group.

Et forprosjekt nå kan gi stort prosjekt i fremtiden

Har dere en god idé til noe som kan bidra til verdiskaping i virksomheten? Biobaserte bedrifter som ønsker å søke forprosjektmidler øremerket nyskapende bionæringer bør merke seg fristen som er 12. oktober.

Nye millioner til grønn skipsfart

En ny støtteordning skal få flere til å bygge klima- og miljøvennlige skip til norsk innenriks skipsfart. - En viktig grunn til norsk suksess innen de blå næringene har vært vår evne og vilje til å være tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Vi håper å se mange gode prosjektsøknader med utgangspunkt i den nye ordningen, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.

Matstreif - Norges største matfestival!

I 2015 bidro Innovasjon Norge med over 500 millioner til verdiskaping i norsk matproduksjon, og en fjerdedel av disse pengene gikk til lokalmat og reiseliv. Slikt blir det masse bra lokalmat- og drikkeprodukter av – og denne helgen kan du smake deg gjennom godbiter fra 200 norske produsenter på Matstreif.

Styrker næringssamarbeidet med Finland

Finland er et voksende marked for norske bedrifter og en viktig nordisk samarbeidspartner innen helseteknologi, læringsteknologi og forsvarsindustri. Neste uke arrangerer Innovasjon Norge en stor næringsdelegasjon til Finland. Kongeparet og fire statsråder deltar på statsbesøket.

Viser frem ny teknologi sammen

Innovasjon Norge og Norges forskningsråd presenterer 18 utvalgte norske teknologibedrifter på Innovation Park under årets Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger neste uke. ONS er en av de viktigste møteplassene for den internasjonale energibransjen.

- Innovasjon kan ikke outsources

- Hvis du virkelig mener noe med innovasjon, så skal du putte de beste folkene på den minste ideen. Svært ofte skjer det motsatte! Det sa Telenor-sjef Sigve Brekke da han delte sin «best practise» til en fullsatt og lydhør sal under Innovasjon Norges seminar i Arendal torsdag.

Vil selge Norge til verden

Norge må bli mer synlig på det internasjonale markedet. Merkevaren Norge skal bidra til økt vekst og verdiskaping gjennom å styrke norsk eksport og sikre at vi tiltrekker oss mer kapital, kunnskap, talent og turister. 

Vil styrke norsk helseinnovasjon

En mer ambisiøs innovasjonspolitikk kan bidra til å løse mange av de fremtidige utfordringene som norsk helse- og omsorgssektor står overfor. I Arendal i tirsdag presenterte Innovasjon Norge sine anbefalinger til hvordan Norge kan få til mer innovasjon i helsesektoren.

Unge skaperlystne vant tur til startup-byen Toronto

- Fantastisk å få oppleve EMAX-effekten! sier vinnerlaget fra EMAX 2016, som får en tur til tech-hovedstaten og startup-byen Toronto. Vinnerlaget besto av Daniel Emil Randrup Sværk fra Gjøvik, Karoline Kingsrød fra Oslo, Erlend Sætre fra Ålesund og Kristin Dolve fra Tønsberg.

Sykkel, bærekraft og business: Arctic Race 2016

Innovasjon Norge er en av arrangørene bak Arctic Race of Norway, som sparkes i gang torsdag 11. august. Sykkelrittet er et samlingssted både for de hvasseste rytterne og for de skarpeste hodene i næringslivet. Dagen før første etappe av Arctic Race samler vi næringslivet i nord til en konferanse om bærekraftig næringsutvikling.

Nå tar vi i mot søknader til PILOT-E

På forsommeren ble det klart at en ny støtteordning skal sette fart på utviklingen av miljøvennlig energiteknologi. 70 millioner kroner skal gå til klimavennlige skip. Nå er utlysningen klar og søknader tas i mot fortløpende.

Innovasjon Norge på Arendalsuka: Hvordan får vi ny særstilling?

– Arendalsuka er en perfekt arena for å samle beslutningstagere og se nærmere på hvordan vi får til fremvekst av nye næringer, omstilling av etablerte og hvordan skape nye arbeidsplasser i Norge, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Trådløs lader til elektrisk ferge

Ferjetrafikken langs norskekysten slipper ut store mengder klimagasser. Derfor er overgang til elektriske ferger et viktig framskritt. En løsning for hurtig og effektiv ladning kan nå være på plass.

Er Iran et marked for dere?

I dagens Iran finnes et spennende marked for norsk sjømat-, marin leverandørindustri og maritim næring. Landet vil investere i egen oppdrettsnæring, og når grensene åpnes gir dette nye muligheter for eksport av norsk sjømat og norsk teknologi og kompetanse. Bli med på høstens næringslivsdelegasjon til Iran og utforsk mulighetene landet har å by på for din bedrift.

Norge doblet salget til FN i 2015

Mer enn 50 norske bedrifter deltok på FNs Nordic Procurement Seminar i København 15-16 juni. Den rekordhøye deltakelsen gjenspeiler den økte relevansen av FN-markedet for norske bedrifter.

Vi søker hele Norges nye turistsjef

Norsk reiseliv er i vinden og 2015 var et rekordår for reiselivsnæringen. Turistene la igjen mer penger enn noensinne, og det ligger an til at andelen internasjonal turisme øker også i år. Innovasjon Norge har anbefalt at reiselivsnæringen er blant seks satsingsområder for norsk næringsliv. Nå søker vi etter personen som sammen med næringen skal ta norsk reiseliv videre inn i fremtiden.

Ny forvalter av landsdekkende såkornfond

Styret i Innovasjon Norge har besluttet å gi Skagerak Maturo AS i Kristiansand/Skien ansvaret for forvaltningen av et nytt landsdekkende såkornfond. Fondet skal sørge for frisk såkornkapital på til sammen 300 millioner kroner til utvikling i norske vekstbedrifter over hele landet.

Fra avfall til grønt gull

Med nyutviklet teknologi skal norske Antec Biogas revolusjonere biogassproduksjon. Nå har de vunnet Bioenergy Innovation Award.

Samler og styrker Innovasjon Norge i Finnmark, Troms og Svalbard

Innovasjon Norge har besluttet å samle kontorene i Finnmark og Troms under én felles ledelse. Navnet på det nye regionkontoret blir Innovasjon Norge Arktis, og vil omfatte kontorene i Tromsø, Alta, Vadsø samt prosjektkontoret på Svalbard. Kontoret skal ledes av direktør Linda Beate Randal.

Ny gründerdirektør i Innovasjon Norge

Pål Thorvik Næss (43) er ny direktør for gründere og oppstartsbedrifter i Innovasjon Norge.  - Jeg har fått Norges mest spennende jobb. Norge skal gjennom en omstilling og gründerne spiller en viktig rolle for å skape nye forretningsmuligheter og arbeidsplasser, sier Næss.

Norges beste kreative gründerbedrift er kåret!

Pinhole ble kåret til Norges beste kreative bedrift under Creative Business Cup Norge. Bedriften, som har utviklet en hjertemonitor for barn, går videre til den internasjonale finalen i København til høsten.

Deler ut 100 millioner gründerkroner

18 investormiljøer over hele landet har fått 100 millioner kroner fra Innovasjon Norges nye gründerordning presåkorn. Ordningen skal bidra til at flere gründere får lettere tilgang på oppstartspenger og investorer.  

Studentgründere konkurrerer om NM-tittel

En enkel og rimelig synstest utviklet for fattige land, en innovativ stigbøyle som skal gjøre riding tryggere og en ny metode for sortering av oppdrettsfisk. Dette er noen av forretningsideene studenter har utviklet og som presenteres på NM for Studentbedrifter denne uken. 

Første Visjon 2030-hovedlutlysning annonsert

Innovasjon Norge og Forskningsrådet lyser ut til sammen 90 millioner kroner til innovasjonsprosjekter under finansieringsmekanismen Visjon 2030. Midlene skal bidra til fattigdomsreduksjon innen helse og utdanning.

Nytt hovedstyre i Innovasjon Norge

Per Otto Dyb fra Oslo fortsetter som leder av hovedstyret i Innovasjon Norge for to nye år. Ny nestleder er Jørand Ødegård Lunde fra Oppland.

Innlandet griper fatt i mulighetsområdene

Framover skal Innovasjon Norge fokusere spesielt på de seks mulighetsområdene havrommet, ren energi, bioøkonomi, helse og velferd, smarte samfunn, samt kreativ næring og reiseliv. Det passer Innlandet bra, mener direktør for Innovasjon Norge Innlandet, Christian Hedløv Engh.

Innovasjon Norges ti råd for å ta Norge til ny særstilling

- Vi har store ambisjoner på vegne av Norge og norsk industri- og næringsliv, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. – Etter omfattende mobiliseringsarbeid og bred innspillsdialog med næringslivet, organisasjoner og offentlige aktører, både i Norge og internasjonalt, har vi utpekt seks områder der Norge har enorme muligheter. På bakgrunn av disse kommer vi med ti råd til politikerne om hvordan vi kan få dette til.

Nå har vi kartlagt norsk cruiseturisme

Innovasjon Norge har de seneste årene, i samarbeid med ulike aktører, gjort ulike undersøkelser og rapporter som kartlegger cruisenæringen. Nå har vi samlet nøkkeltall og funn fra disse mellom to permer.

Bli med å kåre Norges beste kreative bedrift!

Vi følger opp fjorårets suksess og arrangerer Creative Business Cup Norway den 8. juni på 657 Oslo. Her kan du bli med å kåre Norges beste kreative bedrift.  Vinneren går videre til den internasjonale finalen  i København. 

Norske landbrukstopper til Nederland

Neste uke reiser et tyvetalls representanter fra norsk landbruk til Wageningen. Her besøker de byens verdenskjente universitet, som har spesialisert seg på landbruk, mat og klima. Målet er å skape en arena for nye samarbeidsprosjekter.

Vil gjøre fjellturen tryggere for turister

Stadig flere turister oppsøker vill og vakker norsk natur. Vi ønsker at alle får en fantastisk utendørsopplevelse – før de reiser trygt og like hele hjem igjen. Derfor har flere store norske reiselivsaktører gått sammen om å utvikle et nytt kreativt konsept for å sette større fokus på sikkerhet i fjellet.

Prestisjefylt pris til Innovasjon Norge-logo

Innovasjon Norges logo vant lørdag bronse i den prestisjefylte European Design Award, i kategorien Corporate Logo. Designbyrået Bleed mottok prisen på kåringen i Wien lørdag kveld. Logoen er utviklet i samarbeid med designbyrået, og inngår i Innovasjon Norges nye profilprogram.

Norske spillgründere skal erobre verden

Åtte norske spillselskap er plukket ut til å delta i Spill ut i verden programmet. 10 millioner kroner fra Kulturdepartementet og Innovasjon Norge er øremerket programmet som skal bidra til økt eksport av norske dataspill.

Norske teknologiselskaper ettertraktet i London

På mindre en fem måneder er fire norske teknologiselskaper tatt opp på den prestisjefulle inkubatoren Level39 i London.   – Vi har jobbet ustoppelig for å posisjonere norske team til å komme gjennom nåløyet sier Hilde Hukkelberg fra Innovasjon Norges Londonkontor.  

Helsenæringen større og viktigere

Hver tredje bedrift i helseindustrien har ambisjoner om å bli verdensledende. Helse dominerer forskning og utvikling i Norge. Det kommer frem i en ny rapport om helsenæringen i Norge.

Gode resultater for ny gründerordning

Det er stor rift om den nye pre-såkornordningen. Resultater fra en pilot viser at den statlige støtten så langt har utløst 40 millioner kroner i privat kapital.

Revidert statsbudsjett gir økt satsing på omstilling og innovasjon

- Revidert statsbudsjett gjør at vi kan satse enda mer på bærekraft, fornyelse og innovasjon, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. Regjeringen foreslår blant annet å øke rammene for innovasjonslån fra Innovasjon Norge betydelig.

Fokus på bærekraft gir endringer i eSøknad

Innovasjon Norge har det siste året satt fokus på bærekraft som konkurransefortrinn for å styrke norsk næringsliv. Bærekraft er også en viktig del av vår nye strategi. Nå vil også kundene våre merke dette ved at alle søkere heretter må gjøre rede for miljøeffekten og samfunnseffekten av prosjektet i søknaden, i tillegg til økonomiske opplysninger.  

Vi er økonomistudentenes drømmearbeidsgiver

For første gang troner Innovasjon Norge øverst som drømmearbeidsgiver blant økonomistudentene i Karrierebarometeret, 12 plasser opp fra i fjor. Gründersatsingen vår og rollen med å bygge fremtidens næringsliv er trolig årsaken til topplasseringen.

Velfortjent heder til gründermiljøet

Innovasjon Norge gratulerer gårsdagens vinnere av Nordic Startup Awards. - Vi er stolte av at mange er kunder av oss, sier strategiansvarlig i Gründerdivisjonen, Jeanett Sandmo. Angel Challenge, som Innovasjon Norge er partner med, vant pris for beste akselerator. Våre egne program, TINC Silicon Valley og TINC Asia, ble nominert i samme kategori.

Kåret til bransjens beste arbeidsgiver innen offentlig sektor

Innovasjon Norge er kåret til årets arbeidsgiver for studenter innen kategorien offentlig sektor. Vi er i tillegg rangert til Norges topp fire drømmearbeidsgivere blant unge økonomistudenter. En spennende utvikling i årets ranking er at offentlige virksomheter totalt skårer høyere enn tidligere år i flere av kategoriene.

Extreme networking

Norwegian startups require international ambitions and networks in order to grow. Innovation Norway has 35 offices in 30 countries that can establish contact with leading networks of startups, incubators and accelerator programs. Innovation Norway Canada is taking it one step further, bringing two experts from Toronto’s vibrant startup community to an extreme networking trip to Norway.

Bergen skal selge norsk reiseliv

Bergen er tildelt neste års Norwegian Travel Workshop (NTW), en av de største reiselivsbegivenhetene i Norge. Dette ble offentliggjort i dag under årets NTW i Bodø.

- Opplagt at Norge trenger Asia

Flere norske bedrifter viser nå interesse for å satse i Asia. - Et norsk næringsliv i omstilling trenger opplagt Asia, men er det like tydelig og opplagt for Asia hva Norge kan bringe til det asiatiske bordet? spør administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Internasjonalisering skaper innovasjon

– Det er en myte at eksport kun er et resultat av forskning og et tradisjonelt kommersialiseringsløp. Faktisk er internasjonalisering i seg selv en viktig driver for innovasjon og produktivitet. Å være aktive i markedet og tenke internasjonalt fra dag én øker sjansen for å lykkes betraktelig, sier Mona Skaret, divisjonsdirektør for vekstkraftige bedrifter og klynger i Innovasjon Norge.

Norge lærer mote i Milano

20 deltakere fra 10 norske motebedrifter møttes forrige uke for å lære internasjonal forretningsdrift i Milano, Italia. Det skal bidra til å løfte norsk mote ut over landegrensene. 

Styrker næringssamarbeidet med Italia

Verdien av den norske fastlandseksporten til Italia økte i løpet av fjoråret med 22 prosent. Fredag var en stor norsk næringsdelegasjon samlet i Milano for å skape nye, og styrke gamle, forbindelser til et voksende italiensk marked.

Norges første Min side for gründere

Denne uken gikk Innovasjon Norges nye digitale «Min side» live. Første tjeneste ut er et helt nytt søknadsløp for gründere som skal søke Etablerertilskudd for markedsavklaring. Tjenesten er del av Innovasjon Norges omfattende digitaliseringsprogram, og det første som er direkte synlig for selskapets kunder.

Skaper effekter i grønt gründerår

I 2015 opplevde Innovasjon Norge en enorm interesse for bistand og risikoavlastning i omstillings- og nyskapingsarbeidet som foregår i Norge, både fra gründerselskaper og etablert industri og næringsliv. Andelen tilskudd og risikolån til næringsutvikling i hele Norge økte med 20 prosent i 2015.

To nye bærekraftige reisemål i Norge

Geilo og Longyearbyen har mottatt Merket for Bærekraftig reisemål. Dermed er de med i det gode selskap av et knippe norske reiselivsdestinasjoner som kan bevise sin samfunns- og miljøsatsing.

Tor Oxhovd Svalesen vann Bygdeutviklingsprisen 2015

- I ei tid med stort fokus på klima- og miljøutfordringar er det ei stor glede å dele ut prisen til ein person som har lagt ned ein stor innsats i å gjere energiforsyning meir kortreist, miljøvennleg og berekraftig, seier Anita Krohn Traaseth, administrerande direktør i Innovasjon Noreg.

Stort innovasjonsbehov i humanitær sektor

Innovasjon i humanitær sektor er mer aktuelt enn noensinne. Verden står overfor noen av de største globale utfordringer i vår tid, fra den pågående flyktningkrisen til finanskriser, naturkatastrofer,  klimaendring og stadig flere land som rammes av krig og konflikt.

Økende interesse for norsk nødhjelpsteknologi

I 2014 kjøpte FN inn varer og tjenester for mer enn 140 milliarder kroner.  
– Vi ser en økende interesse fra FN og globale hjelpeorganisasjoner for norske løsninger og teknologi, sier Vidar Ellingsen, leder for NOREPS-nettverket som ledes av Innovasjon Norge.

Velkommen på Innovasjon Norges seminar - «Grønne bygg reiser seg»

Tresatsing er en viktig del av «det grønne skiftet, derfor har mobilisering  og finansiell støtte utløst over tusen innovative og eksporterbare konsepter innen arkitektur, byggenæring og konstruksjon de siste 15 årene. Innovasjon Norge har jobbet for økt trebruk og styrket posisjonen til Norges skog- og trenæring.

Dekket og klart for Matstreif 2015

Matstreif er Norges største matfestival og denne helgen samles norske lokalmatprodusenter seg i Oslo sentrum for 11. gang. Klare til å gi publikum en smakfull reise gjennom Norges smakspalett.

Unik mulighet for kvinnelige ledertalenter

Har din bedrift kvinnelige ledertalenter dere vil satse på? Ikke gå glipp av Female Future-programmet til NHO som Innovasjon Norge bidrar til. Kort søknadsfrist!

Innovasjon Norge på Arendalsuka: Drømmeløftet - Norge fra særstilling til omstilling?

Aldri før har entreprenørskapslysten vært større i Norge! Sammenhengen er klar, det handler om omstilling. Vi vet nå at norsk økonomi er sårbar. Olje- og gassnæringen har ikke lenger det samme framtidsperspektivet som for få år tilbake. Trusselen om klimaskiftet er også tatt på alvor, og vi ser alle behovet for en grønn omlegging.

En ny velkomst på Oslo Lufthavn

Avinor og Innovasjon Norge ønsker å gi de reisende et nytt og moderne møte med Norge og lanserer den 18. juni «Portal Norge» på Oslo Lufthavn. – De reisendes første opplevelse av landet og lufthavnen blir unik og annerledes, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Creative Business Cup til Norge!

10. juni kåres Norges beste kreative bedrift. Vinneren går videre til den internasjonale konkurransen Creative Business Cup i København til høsten.

Creative Business Cup til Norge

Er du en kreativ entreprenør med ambisjoner om å vokse? Bli med i konkurransen om å bli Norges mest kreative bedrift! Kommer du til finalen får du store muligheter for både læring, nettverk og midler.

Ny app skal "utdanne" nye Norges-eksperter

Innovasjon Norge arbeider for å øke kunnskapen om Norge som reisemål blant utenlandske turoperatører, i dag lanseres en ny app som skal gjøre jobben lettere.

Nasjonalparkenes nye merkevare styrker norsk reiseliv

- Den nye merkevaren for nasjonalparkene er med på å bygge opp under og styrke den totale merkevaren for Norge. Den signaliserer et sterkt nasjonalt verdigrunnnlag; viktigheten av å ta vare på og oppleve den unike, norske naturen.

Lyser ut 20 millioner til nye kompetanseprosjekter

Innovasjon Norge søker nå etter nye prosjekter som skal bidra til kompetanseutvikling i regionale næringsmiljø. Totalt skal inntil 20 millioner kroner deles ut. Fristen for å sende inn en prosjektskisse er 1. juni.

Unge kvinner ønsker mer makt og økonomisk likestilling

– Vi vil ha mer innflytelse og like lønnsbetingelser som menn, appellerte Madeleine Mowinckel (24), president i ANSA, under markering av kvinnedagen hos Innovasjon Norge. Hun var en av fire unge kvinner som ble løftet fram av statsrådene Monica Mæland og Solveig Horne og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Møt framtidas kvinnestemmer - se video

I år retter vi blikket ut og setter et internasjonalt fokus på kvinnedagen. Vi har invitert fire nye kvinnestemmer til å dele sine refleksjoner. Kom og hør deres tanker om framtida.

Byråkratisk og treg. Innovasjon Norge har jaktet på tidstyvene.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner avfyrte startskuddet for jakten på tidstyver i det offentlige Norge. Innovasjon Norge tok utfordringen med prosjektleder Mona Skaret i spissen, og ba kundene sine om tilbakemeldinger. Nå er dommen klar.

Skog- og trenæringen kan firedoble omsetningen

Behovet for avis- og magasinpapir går ned og etterspørselen etter bærekraftige materialer og andre innsatsfaktorer går opp. Skogen spiller en avgjørende rolle i det grønne skiftet. En samlet skog- og trenæring står bak en ambisjon for omsetningsvekst til 180 milliarder innen 2045. Det tilsvarer en firedobling av omsetningen på 43 milliarder fra 2012. Skal de komme dit, må samarbeid til.

Populære stillinger

Det har vært stor interesse for våre utlyste lederstillinger i Innovasjon Norge. Stillingene som HR-direktør og direktør for Merkevaren Norge hadde 203 søkere. Søkerlistene er offentliggjort her.

Gjør eksportørenes bibel gratis

Gjennom Eksporthåndboken gir Innovasjon Norge norske bedrifter enkel, gratis tilgang til informasjon om rammebetingelser og regelverk for eksport til 190 markeder.  God og riktig informasjon om dette er helt avgjørende for å lykkes internasjonalt.  - Eksporthåndboken er eksportørens bibel, pleier jeg å si til alle nyansatte, sier Rolf Hepsø, logistikk manager i Rolls-Royce Marine.

Bli med på Drømmeløftet

Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge, Marte Gerhardsen fra Tankesmien Agenda og Kristin Clemet fra Civita diskuterer et fremtidig drømmeløft for norsk næringsliv. Representanter fra andre tankesmier som Skaperkraft, vil også være med i debatten.

Millionstøtte til 11 nye kompetanseprosjekter

Innovasjon Norge har besluttet at 11 regionale næringsmiljø skal få finansiering til sine kompetanseutviklingsprosjekter. Dette er andre gang at Innovasjon Norge tildeler midler fra tjenesten Kompetanseutvikling i regionale næringsmiljø, og av 27 søkere er det altså 11 som nå tas opp i tjenesten.

Blant Norges topp fire drømmearbeidsgivere

- Det er fantastisk at Innovasjon Norge får så høy ranking som fjerdeplass, vi har ligget stabilt i det øvre sjiktet de siste årene og det gir et etterlatt inntrykk i arbeidsmarkedet om at Innovasjon Norge er en spennende og attraktiv arbeidsplass, sier Toril Bariusdotter Ressem, stabsdirektør i Innovasjon Norge.

Vil ha ansvarlig norsk næringsliv til Myanmar

Med kongeparet i spissen har Innovasjon Norge denne uken hatt med representanter fra 40 bedrifter til Myanmar for å utforske mulighetene der. Og det er mange muligheter for norske bedrifter som har erfaring fra Asia eller markeder i utvikling. Men, det er viktig å ta med internasjonale standarder i bagasjen, spesifiserer Innovasjon Norge.

Muligheter innenfor energiproduksjon i Myanmar

I forbindelse med Innovasjon Norges næringslivsdelegasjon til Myanmar denne uken, besøkte 45 representanter fra norske bedrifter vannkraftverket, Paung Laung, utenfor hovedstaden Nay Pyi Taw. Nå ser flere norske selskaper på forretningsmuligheter i landet og energisektoren er spesielt interessant. 

- Kult på speed date

For første gang har Innovasjon Norges ledergruppe hatt speed date med næringslivet. - Kult konsept, mener Leif Rune Skymoen i Nansens Neuroscience nettverk, som ønsker større muskler innen helse.

Verden trenger skogprodukter

De globale trendene går i skogproduktenes favør. For å sikre konkurransekraftig industri må rammebetingelser bedres og det må satses på utvikling innen verdiskapende nisjer. Gjennom en fersk markedsanalyse peker Pöyry på hvilke nisjer.

Bioøkonomi gir muligheter til norske bedrifter

Bioøkonomikonferansen 2014: - Hovedmålet med konferansen er å skape entusiasme for de mulighetene som ligger i bioøkonomi for norsk næringsliv. Vi må ta bioøkonomi fra forskning og akademia til gründer og bedriftsnivå, sier Anita Krohn Traaseth.

Offentliggjøring av søkerliste administrerende direktør

- Vi registrerer at det er mange som har meldt sin interesse for denne stillingen, sier styreleder i Innovasjon Norge, Reidar Sandal. – Blant søkerne er det flere kvalifiserte, og det gir oss et godt grunnlag for den videre prosessen.

Debatt om tidligfasekapital skaper engasjement

Det var fullt hus da Innovasjon Norge inviterte til debatt om tidligfasekapital på Litteraturhuset i Oslo. Tilstede var den nye næringsministeren, Monica Mæland, og i debattpanelet satt investor Jens Ulltveit-Moe, venture kapitalist Kathryn Baker, seriegründer Rolv Assev og Anders Mjåset, grunnlegger av Norges første gründerhus, Mesh.

Nye gründertjenester på nett og telefon

Vi har lansert nye nettsider for gründere og telefontjenesten «Gründertelefonen». Målet er å hjelpe deg som er gründer med forretningsutvikling og med å finne frem i jungelen av informasjon og tilbud i hele Norge.

Forvaltere for nye landsdekkende såkornfond

Innovasjon Norge har pekt ut Alliance Venture Spring i Oslo og ProVenture Management i Trondheim til å forvalte de to nye landsdekkende såkornfondene. Hvert av fondene blir på ca 500 millioner kroner med en 50/50-fordeling mellom private investorer og staten.

En av Norges mest attraktive arbeidsplasser

Innovasjon Norge kom på pallen da Norges mest attraktive arbeidsgivere ble kåret i går kveld. Bare Statoil og Aker Solutions er mer populære blant unge økonomer.

EMAX 2013: Årets høydepunkt for unge gründere

I går startet EMAX Norge på Lillehammer. Her møtes unge mennesker med brennende lidenskap for entrepenørskap. De vil få råd av kjente gründere, konkurrere i bedriftsledelse og bli inspirert til å starte egne bedrifter.

Årets bedrift 2013: Moods of Norway

Moods of Norway vann prisen for Årets bedrift på Signalkonferansen 2013. Vi delte også ut pris til Årets gründer, Årets innovasjonsmiljø og Årets verdiskapar. - Prisvinnarane er døme på aktørar som meistrar nye utfordringar på avgjerande område for Noregs framtid, seier administrarende direktør i Innovasjon Noreg, Gunn Ovesen.

Her er Årets Gründerkvinner 2013

Ragnhild Wik og Linda Walsøe er Årets Gründerkvinner. Designerduoen har utviklet en helt ny, norsk og internasjonal merkevare. Prisen utgjør en million kroner.