-Norske gründere kan hoppe høyere og drømme større

-Skal Norge utvikle vekstbedrifter for fremtiden så trenger vi ikke bare gründere som skaper sin egen arbeidsplass, vi trenger de som også skaper arbeidsplasser for andre, sier direktør for gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge Pål T. Næss.

Simen Malmin i Shoreline og Pål T. Næss, direktør for gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge. 

Simen Malmin i Shoreline og Pål T. Næss, direktør for gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge. 

Foto: Julie Ryland

På Voss er 98 gründere og 51 investorer samlet til en av verdens mest ekstreme nettverkssamlinger for oppstartmiljøet. Ti av de mest ambisiøse selskapene ble utvalgt til å pitche på Innovasjon Norges Demo Day som ble arrangert i dag. Målet var å vise seg frem for norske og utenlandske investorer på jakt etter sin neste investering.

Investorklare

En av de som kan feire ny kapitalinnsprøytning er Shoreline, som optimaliserer drift og vedlikehold i offshore vind. Selskapet pitchet på Demo Day og fikk idag bekreftet 850.000 kroner i tilskudd gjennom Innovasjon Norges miljøteknologiordning.

-Nå er vi investorklare, og slike tilskudd bidrar forhåpentligvis til å gjøre det enda mer attraktivt å satse på oss. Da er Voss et bra sted å være; det er lettere å bli kjent med investorer når man våkner i samme hytte eller padler i samme båt, sier Simen Malmin i Shoreline.

Arrangementet tiltrekker seg internasjonale investorer som Creandum, Maxfield Capital, Industrifonden og Join Capital, og fra Norge deltar blant annet Northzone, Investinor, Alliance Venture og Schibsted Vekst.

-Nordmenn har det for trygt

-Jo mindre du har å miste, jo lettere er det å satse alt du har. Vi trenger flere vågale gründere og investorer, og det er større sjanse for å finne dem her, hvor paragliding er programpunktet før pitching, enn i en konferansesal der alle går i dress, sier Bjørn Christensen i Alliance Venture.

Norske aktive eierfond investerte rekordhøye 12 milliarder kroner i 2016, men fortsatt er økningen av investeringer i tidligfase relativt beskjeden ifølge Aktivitetsanalysen 2016 fra Norsk Venturekapitalforening. Disse tallene forventes å øke når regjeringens nye skatteincentiver for investeringer i tidligfase implementeres og flere såkornfond er operative.

Lettere å starte eget selskap

I fjor ble over 60.000 selskap og enkeltpersonforetak startet i Norge, og Norge scorer best på oppstartmuligheter ifølge Abelias omstillingsbarometer. Kun de færreste blir globale suksesshistorier, og Næss mener flere gründere må drømme enda større.

-Det er lettere nå enn før å starte egen bedrift i Norge. Nå forsøker vi å tilpasse virkemidlene våre slik at vi kan hjelpe de som har størst potensiale til å vinne frem i det globale markedet, samtidig som vi ivaretar oppdraget vårt om å øke sysselsettingen i distriktene. Våre utekontorer rundt omkring i verden kan bidra med kompetanseprogram, rådgivning og sterke nettverk, og står klar til å ta i mot de som vil konkurrere internasjonalt, sier Næss.