Norsk næringsliv besøkte Etiopia – for bærekraftig vekst

En delegasjon med mer enn 60 deltakere fra 47 norske virksomheter besøkte Addis Ababa sammen med kronprinsparet første uka i november. Målet er å legge grunnlaget for utvidet samarbeid som kan bidra til bærekraftig økonomisk vekst i Etiopia, samtidig som det gir god forretning for norske selskaper.

Gjødselprodusenten Yara undertegnet en stor, ny avtale med etiopiske myndigheter.

Gjødselprodusenten Yara undertegnet en stor, ny avtale med etiopiske myndigheter.

Foto: Kjetil Svorkmo Bergmann

Direktør for merkevaren Norge, Cathrine Pia Lund leder det norske besøket og åpnet seminarene offisielt. – Etiopia er en stigende stjerne i Afrikas øknomi, sa hun ved åpningen. – Økonomien forventes å vokse med sju prosent i år, og regjeringen har klare ambisjoner for videre utvikling.

Direktør for merkevaren Norge, Cathrine Pia Lund, sto for den offisielle åpningen av arrangementet. Foto: Kjetil Svorkmo Bergmann

Etiopia har som mål å bli et mellominntekts-land innen 2025, og det uten økte utslipp av CO2. Virksomhetene og myndighetene i landet er opptatt av å bygge ut infrastruktur, fornye og effektivisere landbruket og å videreutvikle humanitær bistand – også som et marked.

Avtale undertegnet mellom Yara og etiopiske myndigheter

Gjødselprodusenten Yara undertegnet i forbindelse med besøket en stor, ny avtale med etiopiske myndigheter. Under en seremoni i presidentpalasset underskrev administrerende direktør i Yara, Svein Tore Holseter og den etiopiske gruveministeren en avtale som sikrer selskapet langsiktig satsing i landet. Til gjengjeld får Etiopia ca. 700 nye arbeidsplasser, gode skatteinntekter og overføring av kunnskap. Avtalen innebærer blant annet at Yara skal bidra til utdanning av etiopiske medarbeidere.

I forbindelse med et seminar om jordbruk underskrev Norad i alt fire ulike avtaler med partnere i Etiopia. Det viser hvor viktig samarbeidet med landet er på mange områder.

Statssekretær Dilek Ayhan fra Nærings- og fiskeridepartementet innledet også på flere av arrangementene. – Norge og Etiopia har grunn til å feire det samarbeidet som oppsto for flere tiår siden, sa Ayhan. – Likevel er det viktige for oss å se framover, og å se på de mulighetene vi har i fellesskap.

Statssekretær Dilek Ayhan fra Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Kjetil Svorkmo Bergmann

Presentasjonene fra seminarene i forbindelse med besøket finner du her. Vi legger dem ut gradvis, så hvis du ikke finner det du ser etter, ta en titt igjen om noen dager.

Du finner flere bilder fra besøket på Innovasjon Norges Flickr-konto. Bildene kan brukes fritt mot kreditering av Innovasjon Norge og fotograf.

Kontaktperson:
Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Svorkmo Bergmann, kjber@innovasjonnorge.no, telefon 908 20 918