Nuria Espallargas vinner Female Entrepreneur 2017 og en halv million kroner

Alle sa det var umulig, men Nuria Espallargas sa de tok feil. Forskeren og teknologiprofessoren fant formelen som kan revolusjonere beleggindustrien, tok steget ut av laboratoriet og ble gründer av Trondheimsbedriften Seram Coatings.

F.v. Siv Hilde Houmb fra Secure-NOK, Nuria Espallargas fra Seram Coatings, og Marianne Haugland Hindsgaul fra Bubbly

F.v. Siv Hilde Houmb fra Secure-NOK, Nuria Espallargas fra Seram Coatings, og Marianne Haugland Hindsgaul fra Bubbly

Foto: Torleif Kvinnesland

Næringsminister Monica Mæland og Kulturminister Linda Hofstad Helleland delte ut prisen til årets kvinnelige gründer på Technoport Conference i Trondheim på kvinnedagen 8. mars. H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, som delte ut prisen i fjor, var til stede for å heie frem de tre gründerne som kom til finalen av årets Female Entrepreneur.

-Flere kvinner må bidra

-Årets pris var rettet mot teknologi fordi det er et område hvor vi trenger at flere kvinner engasjerer seg, både som gründere, næringslivsledere og rollemodeller,» sier Mæland. 

Prisen er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge. Espallargas mottar 500.000 kroner som skal brukes til videre utvikling av bedriften. I tillegg får hun et mentor- eller akseleratorprogram, avhengig av hva som er best egnet for selskapet.

Valgte seg Norge

Espallargas kommer opprinnelig fra Barcelona, men valgte Trondheim og NTNU da hun skulle søke jobb som postdok. Her fant hun formelen som gjorde det mulig å omdanne verdens nest hardeste materiale, silisium karbid, til et pulver som kan brukes i beleggindustrien. Tidligere hadde stoffet kun eksistert i fast- eller gassform, og kunne derfor ikke brukes innenfor termisk sprøyting, en betegnelse som beskriver påføringen av denne typen beskyttelsesbelegg i pulverform.

-Alle fortalte meg at det var umulig, men jeg ble bare enda mer sikker på at jeg skulle få det til, og det gjorde jeg. Med god hjelp fra TTOen på NTNU, investorer og samarbeidspartnere tok jeg avgjørelsen om å patentere oppfinnelsen og starte egen bedrift,» sier Espallargas.

Bedriften heter Seram Coatings AS, og spesialiserer seg på beskyttelsesbelegg som kan brukes på maskindeler og turbiner i flyindustrien. Fordi silisium karbid er sterkere enn andre belegg har produktet lenger varighet. Det veier også mindre, noe som gjør produktet mer kostnadseffektivt og miljøvennlig fordi mengden med drivstoff som brukes i fly kan reduseres betraktelig.

/link/17dabbca2c5c49afa64c16a8bf15bcae.aspx

Nuria Espallargas og Seram Coatings vinner årets Female Entrepreneur

Foto: Torleif Kvinnesland

Fra forskning til entreprenørskap

-Nuria har utviklet en banebrytende teknologi med et enormt skaleringspotensial internasjonalt, Hun valgte å ta steget ut av forskningsmiljøet og kommersialisere en innovasjon hun hadde stor tro på, og jeg håper hun kan inspirere flere andre kvinner og forskere til å gjøre det samme, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth.

For Nuria Espallargas har Norge ikke bare blitt et studiested, men et hjem nå som bedriften vokser og produktet skal lanseres til sommeren.

- Jeg underviser fortsatt på NTNU, og jeg håper at jeg kan inspirere flere studenter til å se at veien fra laboratoriet til eget selskap ikke er så veldig lang, sier Espallargas. –Denne prisen er med på å synliggjøre kvinnelige teknologientreprenører i en fortsatt mannsdominert bransje, og det trenger vi.

Dette er de øvrige finalistene i Female Entrepeneur 2017:

Marianne Haugland Hindsgaul med Bubbly Group AS, en ”internet-of-things”-plattform som gjør det mulig for bedrifter å hente inn sanntidsdata og tilbakemeldinger fra kunder som befinner seg i butikken. Tilbakemeldingene gir verdifull kundeinformasjon som kan bidra til og øke sjansene for et salg. Selskapet har i dag kontor i Oslo og New York. http://bybubbly.com/

Siv Hilde Houmb med Secure-NOK AS, en programvare som oppdager og forhindrer cyberangrep på kritisk infrastruktur. Den spesiallagede løsningen kan brukes til å beskytte kontrollsystemer i f.eks olje og gass- eller kraftindustrien. Bedriften har i dag kontor i Hamar og i Houston. http://www.securenok.com/

/link/cb5257c5dcd24e38abc4cc50a0c86f01.aspx

Vinneren av årets Female Entrepreneur med Kronprinsparet, kulturminister Linda Hofstad Helleland, næringsminister Monica Mæland, Adm. dir. i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth.

Foto: Torleif Kvinnesland

Se flere bilder på Flickr

For spørsmål, kontakt:

Julie Ryland
Seniorrådgiver PR og kommunikasjon
E-post: julie.ryland@innovasjonnorge.no