Topptung norsk næringslivsdelegasjon inntar Kina

Norsk industri- og næringsliv stiller med en stor og topptung delegasjon når statsminister Erna Solberg i neste uke besøker Kina. – Dette besøket markerer en re-start på det politiske og økonomiske samarbeidet mellom Norge og Kina. Besøket vil reetablere og åpne helt nye dører for norsk industri- og næringsliv, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Styrker norsk-kinesiske forbindelser: Påtroppende og avtroppende handelsråd ved Den kinesiske ambassaden i Norge besøkte denne uka Innovasjon Norge. Det kommende offisielle norske besøket til Kina...

Styrker norsk-kinesiske forbindelser: Påtroppende og avtroppende handelsråd ved Den kinesiske ambassaden i Norge besøkte denne uka Innovasjon Norge. Det kommende offisielle norske besøket til Kina var ett av temaene. Fra venstre: avtroppende handelsråd Yao Su Feng, administrerende direktør Anita Krohn Traaseth og ny handelsråd ved Den kinesiske ambassaden i Norge, Zhou Da Lin.

Foto: Innovasjon Norge

Innovasjon Norge-direktøren skal lede det som antakelig er den største norske næringsdelegasjonen til et annet land noensinne. Tett på 240 norske næringslivsaktører er påmeldt, deriblant 14 toppledere fra noen av Norges største industri- og næringslivkonsern. I tillegg til statsminister Erna Solberg toppes den norske delegasjonen politisk med utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland samt flere statssekretærer fra andre departement.

Etterlengtet re-start

- Interessen for Kina i norsk næringsliv er stor. Det at vi nå arrangerer det som sannsynligvis er tidenes største norske næringslivsdelegasjon sier litt om hvor viktig Kina er. Dette besøket markerer derfor en viktig og sårt etterlengtet re-start på vårt handelssamarbeid med Kina. For norsk næringsliv vil det bety nye muligheter i det som er en verdens raskest voksende økonomier, sier Krohn Traaseth.

Tettpakket program

Innovasjon Norge har i samarbeid Nærings og fiskeridepartementet og flere av organisasjonene i næringslivet lagt opp til et bredt og tettpakket næringslivsprogram i Beijing fredag 7. og i Shanghai 8.april. I programmet inngår en rekke seminarer med aktuelle norsk-kinesiske tema som bærekraft, delingsøkonomi, helse, ren energi og smarte byer og samfunn. Andre tema er havrommet (maritimt, olje og gass), bioøkonomi/sjømat, entreprenørskap og reiseliv. Det siste er særlig aktuelt med en rekordstor kinesisk interesse for Norge som reisemål. 
I tillegg til de politiske kontaktene og samtalene skal det under det offisielle norske besøket i Kina også signeres en rekke kontrakter og avtaler om næringssamarbeid.

Helt essensielt

- Nå legges det et solid grunnlag i forankringen av et handelssamarbeid som vil gi flere muligheten til å eksportere sine løsninger og til å samarbeide med aktører i Kina. Det er stor etterspørsel og interesse fra kineserne for norsk, innovativ kunnskap og løsninger innenfor viktige samfunns- og utviklingsområder, sier Anita Krohn Traaseth. Hun mener et godt samarbeid med Kina er helt essensielt for vekst i norsk økonomi og ikke minst fra et eksportøkningspotensial.

Gjensidige interesser

Norge og Kina har gjensidige interesser i et godt samarbeid. Tidligere denne uka møtte Krohn Traaseth både den avtroppende og påtroppende handelsråden ved Den kinesiske ambassaden i Norge. Påtroppende handelsråd Zhou Da Lin pekte på ren luft, rent vann, trygg mat og utdanning som viktige samfunnsutfordringer i Kina, og dermed også mulighetsområder for norsk næringsliv.
- Vi har felles interesse i å bygge en sterk og fremtidsrettet relasjon mellom norsk og kinesisk næringsliv. Vi er allerede i gang, og den norske næringslivsdelegasjonen som reiser sammen med statsministeren til Kina i neste uke vil ytterligere legge grunnlag for og å åpne dører for en rekke fremtidige næringsdelegasjoner med flere aktører fra norsk industri- og næringsliv sier Anita Krohn Traaseth.