Ny avtale mellom UN Women og Innovasjon Norge åpner dørene for norske gründere i globalt bistandsarbeid

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og utenriksminister Børge Brende er til stede når Innovasjon Norge og FN-organisasjonen UN Women signerer en historisk avtale i Trondheimsmarka 7. mars. Avtalen skal bidra til mer innovasjon i humanitære kriser og bistandsarbeid.

Ingun Berget er CEO i Bright, som har utviklet en bærbar solcellelampe.

Ingun Berget er CEO i Bright, som har utviklet en bærbar solcellelampe.

Foto: Bright Products

-Avtalen sikrer et helt nytt samarbeid som skal gjøre norske gründerbedrifter bedre rustet til å bidra med innovative og effektive løsninger i bistandsarbeid og humanitære kriser, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

-I over ett år har vi jobbet med å få på plass dette innovasjonssamarbeidet, og vi trodde nok ikke at det var mulig å få til en avtale allerede i 2017. Jeg er oppriktig stolt over innsatsen og arbeidet mine kolleger og spesielt prosjektleder Elisabeth Fosseli Olsen har levert med å få denne unike avtalen på plass for norske gründerselskaper, sier Krohn Traaseth.

Norsk innovasjon er en del av løsningen

Høyabsorberende fødelaken, solcellelamper, håndtering av farlig avfall og telt med solcellepanel som sikrer strøm til for eksempel sykehus er noen av de innovasjonene kvinnelige, norske gründere står bak. Den 7. mars skal de presentere sine produkter for UN Women, Kronprinsesse Mette-Marit, utenriksminister Børge Brende og de andre deltakerne på Skistua.

-Disse løsningene ønsker vi flere av, sier utenriksminister Børge Brende. -Avtalen mellom Innovasjon Norge og UN Women gjør at norske gründere får et utstillingsvindu der vi kan løfte frem løsninger som bidrar til at vi kan nå bærekraftmålene.

Likestilling lønner seg

Likestilling og styrking av kvinners og jenters posisjon er et av de 17 bærekraftmålene verden har blitt enig om. -Mange av de produktene som det er behov for i humanitære kriser og bistandsleveranser kan lages slik at de også bidrar til økt likestilling, sier Yannick Glemarec, Executive Deputy Director i UN Women. 

/link/9c089510155445568a48f5dbdb1f070c.aspx

Yannick Glemarec, Executive Deputy Editor i UN Women. 

Foto: UNDP

-Ved å utvikle innovative humanitære løsninger som styrker kvinners posisjon sikrer vi et dobbelt utbytte. Vi forbedrer sosial og individuell motstandsdyktighet, og trapper opp kvinners selvstendighet,» forklarer Glemarec.

Fortsatt tjener kvinner i hele verden 24 prosent mindre enn menn, og jenter mangler tilgang til utdannelse. Hvis kvinnelige bønder hadde samme tilgang til finansiering og teknologi som menn, ville 150 millioner mennesker blitt løftet ut av ekstrem sult.

En avtale som forplikter

-For UN Women er innovative løsninger kritisk for å kunne gi bedre og mer effektiv bistand i humanitære kriser, og de løsningene vet vi at Norge og norske gründere kan bidra med, sier prosjektleder Elisabeth Fosseli Olsen i Innovasjon Norge.

I lys av den nye avtalen har NOREPS, en del av Innovasjon Norge, og UN Women inngått et pilotprosjekt for å finne nye løsninger til humanitære kriser. NOREPS- oppdraget er finansiert av Utenriksdepartementet, og er Innovasjon Norges tjeneste rettet mot humanitær innovasjon.

Målet med prosjektet er å benytte den fremtidsrettete blockchain-teknologien til å utvikle systemer som gjør at kvinners og jenters rettigheter på flukt er bedre ivaretatt, samt øke tilgangen til hjelp når de er i en krisesituasjon.

Signering av avtalen i Trondheim: Program for 7. mars

14:00 Oppmøte for presse på Skistua i Trondheim.

15:30 H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit ønsker velkommen.

15:50 Presentasjon av Norges innsats til humanitær innovasjon. Gründerne presenterer sine leveranser til nødhjelp og humanitære kriser.

16:30 Musikalsk innslag: Studenter fra jazzlinjen på NTNU tolker norsk folkemusikk i vår samtid.

16:35 Rundebordsamtale med blant andre Kronprinsesse Mette-Marit, utenriksminister Børge Brende, Yannic Glemarec, Executive Deputy Director i UN Women, og Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Hvordan kan privat næringsliv aktivt bidra for å nå bærekraftmålene?

17:15 Signering av avtalen mellom UN Women og Innovasjon Norge.

17:45 Programmet avsluttes.  

Arrangementet er åpent for presse, men påmelding er nødvendig.. Frist for akkreditering er tirsdag 6. mars klokken 12:00, send epost til julie.ryland@innovasjonnorge.no

Årets kvinnelige teknologigründer kåres på kvinnedagen

Teknologi, innovasjon og norske gründere er også sentrale temaer når Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge skal dele ut prisen Female Entrepreneur på kvinnedagen 8. mars. Kronprinsparet deltar også på arrangementet, som foregår i Trondheim. Les mer om finalistene og prisen her, og ta kontakt for påmelding og pressepass.

Kontakt

Julie Ryland, senior kommunikasjonsrådgiver Innovasjon Norge, tlf. 48 11 19 75.