Patent sikrer fremtiden for Cecilie

Frustrasjoner i arbeidshverdagen førte til en ny oppfinnelse som holder penner hygienisk på plass. Gründer og intensivsykepleier Cecilie Frostad fikk hjelp til å beskytte oppfinnelsen.

I tillegg til penneholderen har Cecilie Frostad utviklet frakker, navneskilt og annet praktisk utstyr til helsearbeidere.

I tillegg til penneholderen har Cecilie Frostad utviklet frakker, navneskilt og annet praktisk utstyr til helsearbeidere.

Foto: Nina Ruud / Innovasjon Norge
Penner og sakser som faller ut av helsearbeideruniformen og ned på gulvet, skal rengjøres før videre bruk. Men i en hektisk sykehushverdag er det ikke alltid det er praktisk mulig å følge slike regler.

Det bestemte intensivsykepleier Cecilie Frostad seg for å gjøre noe med. Hun utviklet PenHygienic, en instrumentholder i silikon som kan desinfiseres på høy varme og holder penner og annet redskap på plass, selv i en hverdag med løft og mye bevegelse.

Etter flere års produksjon i Italia og salg i Norge har hun også startet å produsere i Kina.

Startet med designbeskyttelse

Helt fra starten hadde Frostad fokus på beskyttelse av sine immaterielle rettigheter, ofte omtalt som Intelectual Property Rights (IPR).

- Patent er alfa og omega, men det er dyrt og krever mye innsats. Men på sikt er det kanskje den eneste tryggheten jeg har, sier Frostad som selger produktene sine gjennom eget firma, Vaktrommet.

- Først søkte jeg om designbeskyttelse, en relativt enkel jobb som ingeniøren i designbyrået hjalp meg med. Men en designbeskyttelse er ikke tilstrekkelig. Det er enkelt for andre å stjele produktideen, endre litt på designen og markedsføre produktet helt lovlig som sitt eget. Så jeg måtte beskytte produktet bedre, forklarer hun.

Nødvendig å søke patent

- Jeg kontaktet Innovasjon Norge for å få råd om hvilke beskyttelsesmuligheter som var aktuelle og hvilke jeg burde prioritere. Jeg fikk god hjelp av IPR-rådgiverne der, og vi fant ut at en patentregistrering var helt nødvendig, sier hun.

Hun tok kontakt med Oslo Patentkontor, og i 2012 fikk hun godkjent norsk patent.

Det viser seg at å ha patentrettigheter, om enn bare norske, var viktig når hun møtte det internasjonale markedet.

Som gründer må du ha stayer-evne og cash. Uten støtte fra Innovasjon Norge vet jeg ikke om jeg hadde turt å ta kampen.

Gründer Cecilie Frostad

- Da jeg var i innsalgsprossess med Australia ga de klar beskjed om at jeg måtte ha patent pending eller patent før de kunne kjøpe produktet. Hvis det ikke var på plass, var de sikre på at det ville bli kopiert med en gang, og da ville de tape penger på å kjøpe orginalen fra meg, sier Frostad.

Internasjonale patenter og anking

Med de norske rettighetene i orden, var håpet tent få internasjonal patent. Frostad fikk avslag med beskjed om at en i USA allerede har patent på en penneholder for bord, med en lignende mekanisme for å holde innholdet på plass. De to holderne har store ulikheter i design, hygiene og mobilitet, så Frostad anket. Hun er nå i andre ankerunde.

- Jeg hadde aldri turt å anke hvis jeg ikke hadde fått det anbefalt av Oslo Patentkontor, samt hjelp og økonomisk støtte i form av lån fra Innovasjon Norge. Internasjonale patentprosesser tar fryktelig lang tid, vi har holdt på i et par år og er ennå ikke i mål, sier hun.

/link/685790d4a226436db150f401fd9945bb.png
/link/f6dc0974a6a24f4b9091541227988b4c.png
/link/ba4a13b540dd4b93b4f1f5681e26b752.png

Patent og pris viktig for salg til utlandet

Planen har hele tiden vært å selge i utlandet. I Norge kjøper ikke sykehusene samlet inn utstyr som PenHygenic til sine ansatte, de ansatte må kjøpe inn selv. I andre land kjøper sykehusene inn mye større felles kvanta. Da er pris en avgjørende faktor.

- Produksjonskostnadene i EU er for høye, så vi laget en “light-utgave” som produseres i Kina. Den var tenkt som et supplement til orginalen, en lavere pris til det internasjonale markedet. Vi selger allerede originalen til Finland og Australia. USA er veldig interesserte, vi må bare bli enige om pris, forteller gründeren.

Copyright i Kina

Det er mange skrekkhistorier om Kina og piratkopiering. Mens Penhygienic fremdeles er i papirprossesen for å få internasjonalt patent, er produksjonen på en kinesisk fabrikk i gang. Under forhandlinger var patent et pressmiddel.

- Jeg er positivt overrasket produksjonen i Kina, samtidig har jeg kjent på at det var mange undersøkende spørsmål rundt produktet som jeg synes var litt mistenksomme. Det var litt skummelt at de hadde tegningene. Jeg har sett flere lignende versjoner av produktet, som jeg ser har gått ut fra tanken min. Men mitt design og varemerke er finere og bedre, sier Frostad.

Mens første leveranse brukertestes i Norge, jobber Frostad videre med å forbedre navneskiltene på holderen, og vurderer å overføre hele produksjonen til Kina.

- Som gründer må du ha stayer-evne og cash. Uten støtte fra Innovasjon Norge vet jeg ikke om jeg hadde turt å ta kampen, avslutter intensivsykepleier og gründer Cecilie Frostad.

Ring oss

Nå kan du ringe Innovasjon Norge sin Gründertelefon og diskutere idéen din med oss. Våre erfarne rådgivere kan hjelpe deg videre i prosessen med å utvikle forretningsidéen.

Alt du sier til oss er konfidensielt.

Telefonen er åpen mellom 9.00-15.00 mandag til fredag.
Tjenesten er gratis. Ringer du fra fasttelefon i Norge, er telefonsamtalen gratis.

Utenom åpningstiden og telefonen stengt? Fyll ut vårt kontaktskjema, så hører du snart fra oss!

 
800 50 789 09.00 - 15.00 (man-fre)