Bærekraftige reisemål

Trysil, Vega, Lærdal og Røros er de første fire destinasjonene som oppnådde Merket for bærekraftig reisemål.

Visit Norway fremhever denne statusen på sine nettsider. Alle fire reisemålene deltok i et nasjonalt pilotprosjekt.

Vega

Vegaøyene

På Vega har man lagt vekt på balansen mellom lokalsamfunnet og Vega som reisemål. I over 1500 år har folk her levd i samspill med naturen, så derfor har det i utviklingen av Vega som reisemål vært viktig å tilby bærekraftige natur- og kulturopplevelser.

Vega har en unik status i norsk reiseliv. Avisen Observer kåret øyriket til en av verdens 10 fremste ”uoppdagede” reisemål. I 2004 ble Vegaøyene skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste.  

Trysil


Trysil er en av Norges største vinterdestinasjoner. Reisemålet ønsker å bli en helårs destinasjon som utnytter kapasiteten bedre, øker lønnsomheten og styrker sysselsettingen.

Reisemålet har også satset på miljøsertifisering av bedrifter, mindre energiforbruk, kildesortering og et bredt sykkel- og vandretilbud.

Røros 


Tiltrekningskraften til Røros er knyttet til gruvehistorien og den særegne trehusbebyggelsen. Derfor har tiltakene i Røros vært knyttet til lokalkunnskap, miljøsertifisering, lokalmat og visuell identitet. Servicenæringen har fått opplæring i lokalhistorie, og byens søppelkasser er designet NTNU-studenter.

Bergstaden Røros er en av få gruvebyer i verden som er innskrevet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen er en av Europas eldste trehusbyer som fortsatt er et levende lokalsamfunn.

Lærdal


Lærdal ønsker å bli et reisemål der turistene blir værende lenger. De satser på historie, kulturminner og mattradisjoner for å lokke turistene til et rent og lønnsomt reisemål.

Lærdal er et sentralt knutepunkt mellom øst og vest. Bygden ligger innerst i Sognefjorden og er omkranset av høye fjell og flott natur.

Reisemålenes egne presentasjoner