• EN
 • Logg inn
 • 10 gode råd

  for deg som vil starte mat- eller reiselivsbedrift

  Det er mye kraft i bærekraft

  Det handler om å ta vare på natur, kultur og miljø, å styrke sosiale verdier og sørge for økonomisk levedyktighet. Folk flest søker ekte og annerledes natur- og kulturopplevelser. Både nordmenn på tur i eget land og internasjonale gjester som er på besøk eller ferie, sier «ja takk» til spennende produkter og opplevelser av høy kvalitet. Dette gir muligheter for deg som satser på virksomhet innen produksjon eller servering av mat, overnatting eller natur- og kulturbaserte aktiviteter. Med rett innstilling, grundige forberedelser og god gjennomføring kan du skape en god næringsvirksomhet – eller kanskje et helt nytt levebrød. Bruk disse rådene som inspirasjonskilde og sjekkliste, så øker du sjansen for å lykkes! (Foto: Thomas Rasmus Skaug)

  Det er du som skal tilfredsstille kunden - ikke omvendt

  Kunden er "kongen" - og betaler regningene dine

  Tar du ett skritt av gangen, kommer du lengst

  Du trenger skaperkraft, drivkraft og bærekraft

  Særpreg gjør deg synlig

  Den som tenker nytt, skaper mer

  God kvalitet koster – dårlig kvalitet koster enda mer

  Du kan ikke markedsføre deg bort fra et dårlig produkt

  Å være en god vert er vel verdt innsatsen

  Den som er raus og byr på seg selv får betalt

  Gi gjestene noe mer enn de forventer

  Fornøyde kunder er bra – begeistrede kunder enda bedre

  En profesjonell ligger et skritt foran og følger en plan

  Det finnes ikke snarveier til langsiktig suksess

  Framsnakk hverandre

  Lær av andres feil, så slipper du å gjøre dem selv

  Nettet er din viktigste markedsføringskanal

  En god vert er sosial også på nett

  Gode råd er ikke dyre

  Lær av andres erfaringer

  En liten smak av samisk kultur og levesett

  I ti år har Ellinor og resten av familien Utsi tatt i mot norske og utenlandske turister fra Hurtigruten. De har gitt dem en ekte smak av samisk mat og kultur. Gjestene blir hentet i buss i Kjøllefjord og kjørt inn til leiren Davvi Siida der familien møter dem i tradisjonelle samiske kofter og byr på historien om reindriften og det tradisjonelle og moderne samiske levesettet, smaken av reinkjøtt og joik rundt bålet i lavvoen.

  Gjestene får møte reinsdyrene og høre om reindriften, og de som ønsker det kan få prøve seg på lassokasting. Det er også anledning til å kjøpe samiske håndverksprodukter. Familien Utsi er opptatt av sin rolle som formidlere av samisk tradisjon og kultur, og er derfor kompromissløse på at alt de tilbyr gjestene skal være autentisk og av høy kvalitet – hver dag. At gjestene fra Hurtigruten har kåret Utsi-familien til beste vertskap mellom Bergen og Kirkenes er et bevis på at de har lyktes.