Dekket og klart for Matstreif 2017

Denne helgen fylles Oslo av bugnende matfat med lokale spesialiteter fra hele Norge. Matstreif har etablert seg som Norges største matfestival og mer enn 200.000 besøkende er ventet å ta turen innom Rådhusplassen.

/link/1d90912bbf444367b47cd3fddfa7f581.aspx
Foto: Innovasjon Norge

Matstreif er et populært utstillingsvindu for norske lokalmat- og drikkeprodusenter, og i år deltar om lag 250 utstillere fra hele Norge. Formålet med festivalen er å bidra til økt forståelse for sammenhengen mellom kunnskap, bærekraft og kvalitet i den norske matbransjen. Her deler utstillerne sine historier med publikum over disken, og det skapes og vedlikeholdes nettverk mellom produsentkollegaer fra hele Norge.

- Vi er stolte av hva Matstreif bidrar med av kunnskapsdeling om norske lokalmat og drikkeprodusenter. I de mange bodene selges og serveres norske spesialiteter og småskalaprodusert mat og drikke med høy kvalitet og verdi. Vi legger stor vekt på å ha en god miks av utstillere, noe vi er glade for å ha også i år, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge.

Regjeringen har slått fast en ambisjon om at samlet omsetning av lokalmat i alle omsetningskanaler skal vokse til 10 milliarder innen 2025. Det ligger bransjen godt an til å nå. Nordmenn handler lokalmat- og drikke som aldri før, og bidrar til at denne delen av dagligvarehandelen har en markant vekst, sammenlignet med øvrig dagligvare.

/contentassets/38a7974af3dd47dbbf62fecbb3c7178f/2017mat4.jpg?width=1168

Smaken av Norge får du på Rådhusplassen i Oslo denne helgen.

Foto: Innovasjon Norge

Årets Matstreif:

Åpningen foretar av landbruks- og matminister Jon Georg Dale kl. 12:00 på Rådhusplassen. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, deltar også på åpningen.

Flere norgesmesterskap
NM i Honning arrangeres i år for første gang og premieutdelingen vil skje fra Matstreifs scene fredag. Det vil bli kåret vinnere i tre honningkategorier, i tillegg vil det bli kåring av årets birøkter og årets honningoppskrift, for proff og amatør. 

Det arrangeres i tillegg NM i Sjømathandel, NM i Butikkslakterfaget og NM i Fastfood.

Matstreif og Brød & Cirkus - samarbeid by og land
I år falt Matfestivalen Brød & Cirkus på Årnes i Nes på Romerike på samme helg som Matstreif. Nes er en av landets største landbrukskommuner og Norges største kornkommune, tett på Oslo by. I stedet for å konkurrere har vi valgt å samarbeide.

Det gjøres ved at matavfall på Matstreif blir samlet og kjørt til Oslos biogassanlegg i Nes hvor det omdannes til biogass og biogjødsel. Biogassen brukes på bussene i Oslo. Biogjødselen benyttes i jordbruket til Nesbøndene, både hos de som driver vanlig og de som driver økologisk jordbruk. Den nye maten som dyrkes blir blant annet mat for Oslos befolkning. Dette er et godt eksempel på innovativt samarbeid mellom by og land.

I Nes kommune ligger et av Europas fremste biogassanlegg, Romerike Biogassanlegg, som eies av Oslo kommune. Sentrale i samarbeidet er også Renovasjonsetaten (REN) og Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune.

Lørdag kl. 13:00 markeres samarbeidet fra scenen med «Fra mat til energi» - der humoris Jonas Rønning er konferansier og prisvinnende artist fra Nes, Amund Maarud, deltar.

Barnas Matstreif
Tradisjonen tro blir det en rekke aktiviteter for barn, i eget telt ved siden av scenen på Rådhusplassen. Dette gjøres i regi av blant andre Bondens marked/ØKOUKA Oslo og ByBi. Det blir matkurs for barn ved Kulinarisk Akademi og Fiskeriparken, der barn får mulighet til å delta i matlagingen hver time hele åpningstiden. 

«Redd verden, spis brød»
Visste du at korn og brød er noe av det mest bærekraftige du kan spise? Korn er den eneste matproduksjonen med nok vekstpotensial til å kunne fø en raskt voksende verdensbefolkning, med ett av de minste klimaavtrykkene og som kan dyrkes overalt. Lær mer om hvorfor brødspising er bærekraftig, prøvesmak blingser med lavt C02 utslipp og delta på kahoot med klimasmart premie. Opplysningskontoret for brød og korn og Anne på Landet ønsker velkommen til Matstreif-scenen fredag 22. september kl. 15.00 – 15.30

For mer informasjon, kontakt:
Senior kommunikasjonsrådgiver Marianne Mork, tlf. 414 49 747