Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Helen Kvande Due i Cape Town

  26 år og tar en dobbel grad med master i økonomi og administrasjon fra NHH - Norges handelshøyskole, og en master i bærekraft og sosial innovasjon fra HEC Paris.

  Oppdatering uke 46

  Det har vært en spennende og travel høst, eller vår her nede, i Innovasjon Norge i Cape Town i år. De siste ukene har flere norske bedrifter besøkt IN i Sør-Afrika for å undersøke markedsmuligheter og vi har organisert flere arrangementer.

  Arrangementene består blant annet av et norsk næringslivsseminar, Norwegian Business Day, som IN arragerte i samarbeid med Ambassaden i Pretoria, der formålet var å stimulere til økt interesse for handel blant norske selskaper i Sør-Afrika. Deltakerne ble presentert for den nåværende politiske og økonomiske situasjonen i Sør-Afrika, samt fremtidsutsikter og muligheter innen energi og havrommet. Det er ingen tvil om at Sør-Afrika er et utfordrende market, men at det finnes flere muligheter for norske bedrifter her, spesielt innen fonybar energi og havrommet.

  I samarbeid med Nordic Designers Aid, har jeg også vært med å organisere et arrangement for nordiske og sør-afrikanske designere og kunstnere, der tema var «women empowerment». Nordic Designers Aid selger overskuddsklær fra nordiske designere til inntekt for prosjekter som fokuserer på å gi muligheter til jenter i fattige områder i Sør-Afrika.

  IN i Sør-Afrika har også arragnert et Global Growth program innen maritim sektor. Global Growth programmet innebærer at en gruppe bedrifter får innsikt i potensielle markedersmuligheter ved å delta på møter med relevante aktører og myndigheter i regi av et av INs kontorer i utlandet. Fire norske bedrifter som var interessert i å lære med om mulighetene innen maritim sektor i Sør-Afrika var på besøk i Cape Town i en uke. Det ble en velykket uke med besøk til mange interessante selskaper innen maritim sektor i Sør-Afrika.

  Arbeidsoppgavene i IN er veldig varierte og man jobber med selskaper på tvers av sektorer. Det er veldig spennende å bli introdusert til mange ulike felt, og jeg har fått være med på flere feltbesøk. Vi har blant annet besøkt en melkefarm med 2500 kuer sammen med et norsk selskap som har utviklet en metode for å lage gjødsel med samme egenskaper som kunstgjødsel, men uten bruk av miljøskadelige kjemikalier. Produktet er nå i testfasen og et prøveprosjekt vil startes opp i Sør-Afrika i løpet av 2019. Jeg har også jobbet mye med å hjelpe et fintech selskap utvide deres aktiviteter i Sør-Afrika.

  Utenfor jobb nytes Cape Town med snorkling, fjellturer, strand og annet sosialt opplegg.

  a (1).jpg

  Nordic Designers Aid. Foto: Privat

   

  a (2).jpg

  Global Growth-programmet. Foto: Privat

   

  a (3).jpg

  Norwegian Business Day. Foto: Privat

   

  a (4).jpg

  Norwegian Business Day. Foto: Privat

   

  Oppdatering uke 41

  Etter nesten to fantastiske måneder i Cape Town begynner jeg virkelig å føle meg hjemme. Sommeren har kommet for fullt, og det innebærer strandvolleyball, surfing og svømming på fritiden.


  På jobben har jeg fått flere spennende arbeidsoppgaver. Kontoret i Cape Town har en travel høst med mye som skjer, så det er gøy. Vi har arrangert to Business Breakfasts med DNV GL, der også ambassadøren har vært tilstede. Temaet for frokostene var digitalisering i martim- og energisektoren. Jeg jobber også med et arrangement for nordiske designere og kunstere i sammarbeid med Nordic Designers Aid. Nordic Designers Aid selger overskuddsplagg fra designere og bruker inntekten til å støtte sosiale prosjekter i Sør-Afrika. Målet med arrangement er å inspirere kvinner og unge jenter til å følge sine drømmer. Arrangemententet skal holdes på kontorene til Departementet for Økonomisk Utvikling i Sør-Afrika, der nordiske og Sør-Afrikanske designere med en bærekraftig profil, samt nordiske kunstnere inviteres. Et eksempel på en av de inspirerende designerne som vil være til stedet er den norske sosiale entreprenøren Wayawaya. De designer og produserer vesker og bager i Zambia og skaper samtidig arbeidsplasser for kvinner som ellers ikke har mange jobbmuligheter.


  I samarbeid med Den Norske Ambassaden i Pretoria arrangerer vi også et norsk næringslivsseminar i Cape Town i oktober. Formålet med seminaret er å gi en innsikt i Sør-Afrikas økonomiske og politiske situasjon, samt fremtidsutsiker. Det vil også være fokus på å skape samarbeid mellom norske selskaper, slik at man bedre kan takle utfordringer norske bedrifter står ovenfor i det Sør-Afrikanske markedet.


  Jeg har blitt positivt overrasket over det gjennomgående fokuset Innovasjon Norge har på bærekraft, i tillegg til at det jobbes med et stort antall sosiale entreprenører. Det har også vært veldig interessant å forstå mer av hvordan samarbeidet mellom Innovasjon Norge og den norske ambassaden i utlandet fungerer.


  Tross spennende arbeidsoppgaver, og mye gøy på fritiden er det ikke til å komme utenom at Cape Town og Sør-Afrika har en veldig spesiell historie. Det tidligere apartheidsystemet har satt dype spor, og det har bidratt til at Cape Town er en av de byene i verden med størst ulikheter i dag. Gjennom Innovasjon Norge har jeg fått noe innblikk i de store utfordringene Sør-Afrika står ovenfor. Samtidig som det er interessant å lære om tiltak iverksatt av myndighetene for å redusere ulikhetene i landet, har denne innsikten i stor grad fått meg til å innse det enorme omfanget av utfordingene Sør-Afrika står ovenfor, og hvor mye mer som vil kreves å løse disse utfordringene.
  Det er tydelig at også norske selskapers aktiviteter i Sør-Afrika påvirkes av arven etter apartheid, og dette innebærer nye utfordringer som Innovasjon Norge forsøker å bidra til å løse. Disse kompliserte problemstillignene er med på å gjøre internshippet desto mer interssant, lærerikt og utfordrene.

   

  blogg1.jpg

  Penguiner ved Simon’s Town. FOTO: Privat

  blogg2.jpg

  Business Breakfast med DNV GL. FOTO: Privat

  blogg4.jpg

  Utsikt mot Table Mountain og Lion’s Head. FOTO: Privat

  blogg5.jpg

  Beach volleyball på Camps Bay. FOTO: Privat.

   

  Oppdatering uke 36

  Jeg har nå hatt mine to første uker som intern hos Innovasjon Norge i Cape Town. Jeg har allerede kommet godt i gang med arbeidsoppgavene og blitt involvert i flere spennende prosjekter. Fokusområdene til Innovasjon Norge i Sør-Afrika er havområdet, smart societies, fintech og fornybar energi. Dette innebærer spennende muligheter innen maritim sektor, olje og gass og vind- og solenergi. I tillegg jobbes det med konkrete prosjekter innenfor disse områdene slik som løsninger for å redusere plastavfall i havet og løsninger som kan bidra til å redusere vannmangelen i Cape Town.

  Jeg har vært på flere spennende møter og de første ukene har vist meg hvor bredt Innovasjon Norge jobber. Vi har hatt møter for å se hvordan vi kan hjelpe et norsk fintech selskap utvide sin virksomhet i Sør-Afrika, vi har møtt Water Hub, en statlig organisasjon som jobber for å utvikle løsninger på vannkrisen i Cape Town, og vi er med på å arrangere et designevent med skandinaviske designere og kunstnere basert i Sør-Afrika. Det har vært spesielt interessant å forstå hvor mange forskjellige måter Innovasjon Norge jobber for å finne muligheter for norske virksomheter i Sør-Afrika.

  Innovasjon Norge har kontor i Cape Town med tre ansatte, i tillegg til to ansatte som sitter på ambassaden i Pretoria (Johannesburg).

  Utenom jobb har jeg brukt tid på å utforske Cape Town. Jeg bor i en leilighet i sentrum av byen med to andre jenter som studerer på University of Cape Town. Det er virkelig en fantastisk by med mange muligheter, fjelltur til Lions Head, matmarkeder, strand, surfing og mye god mat. Det var likevel en ganske stor overgang å komme til kald vinter i Cape Town, fra en varm sommer i Norge.

  Jeg trives veldig godt i Innovasjon Norge og i Cape Town så langt, og jeg gleder meg til flere spennende uker fremover!

   

  Kirstenbosch National Botanical Gardens_600.jpg

  Kirstenbosch National Botanical Gardens. FOTO: Privat

  Old Biscuit Mill food market_600.jpg

  Old Biscuit Mill food market. FOTO: Privat

   

  Utsikt fra Devil's Peak_600.jpg

  Utsikt fra Devil's Peak. FOTO: Privat