Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Markerer 40 år på OTC

  I 1973 åpnet daværende Kronprins Harald den første norske fellespaviljongen på Offshore Technology Conference (OTC) i Houston. 40 år etter er nåværende Kronprins Haakon tilbake for å markere den rekordhøye norske deltagelsen på verdens største og viktigste olje- og gassmesse.

  I år er mer enn 100 norske bedrifter representert under Innovasjon Norges fellespaviljong som strekker seg over 1000 m2.

  - I 1973 åpnet min svigerfar, daværende Kronprins Harald, den første norske paviljongen på OTC. Det er en glede for Kronprinsen og meg å gjøre det samme fire tiår senere. I 40 år har Norge brukt og dratt nytte av OTC arenaen, sa Kronprinsesse Mette Marit på den offisielle åpningen av den norske paviljongen.

  Betydningsfull og viktig møteplass
  I løpet av disse årene har OTC vært en av de mest betydningsfulle og viktigeste møteplassene for norsk olje- og gassindustri.

  - Vi er stolte av å feire 40-års jubileum med vår største deltagelse noensinne. Og vi er stolte av de verdensledende teknologiske innovasjonene vi har sett på den norske paviljongen på OTC, sa Kronprinsessen.

  Under 40-årsmarkeringen ble Kronprins Haakon overrakt et bilde fra en ekte OTC-veteran, Kåre Storvik. Storvik har vært med på OTC fra starten i 1969. Og han husker godt åpningen i 1973 og minnes besøket fra daværende kronprinspar som en inspirasjon for den norske olje- og gassnæringen. Bildet viser en daværende Kronprins Harald på OTC messen i 1973 sammen med Storvik.


  Norsk teknologi og tjenester etterspurt

  Med over 100.000 besøkende og 2500 selskaper fra over 110 land til stede for å vise fram sine produkter og knytte kontakter, er OTC er verdens største messe innen offshore, olje og gass.

  - Vi ser gjennom de 40 år vi har vært her at norsk teknologi har blitt mer interessant ute i verden. I dag hentes olje og gass opp fra mer kompliserte felt, og utvinning både på land og hav er mer komplisert. Norge sitter på en unik kompetanse fra mange års erfaringer og strenge kvalitetskrav fra Nordsjøen. I dag er flere villige til å betale for norsk teknologi, tjenester og kompetanse. Vi eksporterer mer og mer teknologi knyttet til olje og gass-sektoren og det er stort behov for norsk kompetanse og teknologi i verden, sier Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

  Amerikansk kompetanse og erfaringsoverføring tidlig på 70-tallet dannet grunnlaget for norsk olje- og gassnæring. På bakgrunn av blant annet dette grunnlaget ble norsk olje- og gassnæring verdensledende innen flere områder. Dette vises tydelig med den store norske deltagelsen på OTC.

  - OTC er en viktig møtearena hvor Innovasjon Norge med felles norsk paviljong åpner dører til det internasjonale markedet, sier Ovesen.

  Stolt minister
  Mange av de norske utstillerne som var med i 1973 har vært på OTC siden - for eksempel de store norske selskapene Det Norske Veritas, Jotun og Kongsberg.

  I tillegg er mange andre små og store bedrifter på OTC for å vise frem nye spennende løsninger og tjenester til industrien.

  - Norsk petroleumsindustri har vært representert på OTC i 40 år. Vi har sett en utvikling fra at Norge var avhengig av amerikanske selskaper for å utvinne egen olje, til at vi nå har norske bedrifter som leverer noe av det ypperste som fins av offshore teknologi. Jeg er stolt av norsk petroleumsindustri og gleder meg til årets jubileumsfeiring på OTC, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.