Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Vil styrke norsk næringsliv i Afrika

  Norske næringslivsaktører er for alvor inne i det afrikanske markedet. Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet ser nå på muligheter for å styrke tilstedeværelsen ytterligere.

  Planene for styrking av norsk næringsliv i Afrika ble bekreftet av både næringsminister Trond Giske og administrerende direktør i Innovasjon Norge Gunn Ovesen på Næringslivets Konferanse for Internasjonalisering og Utvikling (NKIU). 

  - Norsk næringsliv viser økende interesse for det afrikanske markedet. Innovasjon Norge er allerede etablert i Sør-Afrika, og ser nå muligheter for å bistå norsk næringsliv inn i andre land. Gjennom innspill fra samarbeidspartnere og næringslivsaktører har vi fått klare antydninger om hvor det er størst behov for våre tjenester, sier Gunn Ovesen.

  Økende satsing

  Satsingen fra norsk næringsliv i Afrika øker: I år 2000 var det 100 norske bedrifter etablert sør for Sahara. I 2012 var det om lag 500 i samme område.

  - Vi skal fortsette å arbeide for styrking av mulighetene for norsk næringsliv i Afrika. Vi styrker blant annet Innovasjon Norges uteapparat, og lytter til næringslivet om hvor vi bør åpne nye kontorer. Innovasjon Norge spiller en viktig rolle for internasjonalisering av norske bedrifter, sier Trond Giske.

  Drivkraft for norske investeringer i Afrika

  I forkant av konferansen fikk Handelshøyskolen BI i oppdrag å gjøre et forskningsprosjekt med tema "Klynger og nettverk som drivkraft for norske investeringer i Afrika". 

  Prosjektleder professor Torger Reve presenterte resultatet på konferansen, og han pekte på den økonomiske veksten i Afrika. Av de ti raskeste voksende økonomier i verden, er syv i Afrika.

  Naturressurser ikke viktigst

  Finansiering og nettverk er nødvendig for å etablere virksomhet i Afrika, og voksende markeder og kvalitet på forretningsmiljøer er i dag langt viktigere enn naturressurser, går det frem av rapporten.

  - Det er de sterke norske næringslivsklyngene som har flest etableringer i Afrika, innen offshore, olje og gass, grønne ressurser, kunnskapsbaserte tjenester, fornybar energi og maritim. Bedrifter som har sterk base hjemme, klarer seg bedre ute, sier Reve.

  NKIU ble arrangert i fellesskap av Innovasjon Norge, Norfund og NHO, og samlet over 250 deltakere.

  Spør oss om etablering av virksomhet i Afrika

  Har du spørsmål om etablering av virksomhet på det afrikanske markedet? Ta kontakt med vårt kontor i Sør-Afrika.