Regjeringen inviterte høsten 2013 skognæringen til å utvikle en helhetlig nasjonal strategi som skal peke på hvordan skognæringen kan utvikle seg til en bærekraftig og konkurransekraftig næring på kort og lang sikt. Dette omfatter både det næringen selv må gjøre og det myndighetene kan bidra med.
Arbeidet er i full gang og skal avsluttes i løpet av 2014. I henhold til mandatet for arbeidet skal SKOG22 gi noen "foreløpige tilrådinger" på kort sikt og disse er konkretisert nedenfor.
Skognæringen opererer i et globalt marked med sterk internasjonal konkurranse – også på hjemmemarkedet. SKOG22 vil som en overordnet prioritering legge vekt på at skognæringens vilkår må være forutsigbare og langsiktige, og at stabil makroøkonomisk politikk er sentralt. Skognæringen satser selv på utvikling og investerer for å sikre langsiktig verdiskaping basert på norsk råstoff.
For å sikre utvikling av en lønnsom skognæring er det en forutsetning at næringen har konkurransevilkår på linje med andre aktører generelt, og Norden spesielt. Konkurransevilkårene omfatter blant annet områder som industrielle rammebetingelser, transport og logistikk samt skatte- og avgiftsmessige forhold.
Transport- og logistikkostnadene både i skogen og fra skogen til markedet, utgjør en betydelig del av totalkostnaden ved produksjon av skogbaserte produkter. Betydelig svakere konkurransevilkår på dette feltet er en av de største kostnadsulempene for den norske skogsektoren på kort sikt.
SKOG22 mener det må gjennomføres en helhetlig satsing med øremerket finansiering for å redusere skognæringens transportkostnader. På kort sikt peker gruppen på følgende:
Skatt og avgifter er viktige industrielle og næringsmessige rammebetingelser. Økt nasjonal videreforedling av skog som råstoff er ønskelig på alle måter og skattemessige forhold kan ha stor innvirkning i denne sammenheng. For å bidra til økt avvirkning bør følgende skattemessige forhold vurderes:
For å sikre videre utvikling av norsk skognæring på kort sikt bør følgende tiltak gjennomføres snarest:
Bærekraft og miljø vil stå sentralt i utviklingen av økonomien framover. Skognæringen og skognæringens produkter kan bidra til en mer bærekraftig utvikling på mange områder både på kort og lang sikt.
For å ta i bruk de mulighetene som ligger i økt bruk av skog, både for å utvikle norsk industri samt å oppnå miljøfordeler, vil også andre virkemidler være av stor betydning. I den sammenheng vil SKOG22 peke på følgende tiltak:
Økt forsknings- og innovasjonsinnsats er nødvendig for å fremme omstilling og nyskaping som kan styrke konkurransekraften i de skogbaserte næringene. Skognæringen har begrenset kapasitet til å finansiere den forskning og utvikling som skal danne grunnlaget for fremtidens skogbaserte verdi-skaping.
Det er derfor nødvendig å utvikle virkemidler som treffer godt i forhold til skogsektorens særskilte omstillingsutfordringer. Strategigruppen peker på dette grunnlag på følgende:
Veien videre Strategigruppen presiserer at denne foreløpige tilrådningen kun er et utvalg av prioriterte tiltak, som gruppen mener vil bidra til å bedre konkurransevilkårene for skognæringen.
Tiltakene sorterer under flere politikkområder, og for verdikjeden er det viktig at myndighetene har en helhetlig tilnærming til dette området. SKOG22 vil i løpet av 2014 gå grundig gjennom skognæringens utfordringer og muligheter.
Det er først når vi har gjort en slik grundig og helhetlig analyse at SKOG22 kan komme tilbake med helhetlige vurderinger og forslag til konsistente og prioriterte tiltaksforslag. Strategigruppen for SKOG22 legger vekt på at dette arbeidet skal være en åpen prosess.
Vi vil invitere til innspill fra aktører både innenfor næringen og fra andre miljøer som kan bidra til brede perspektiver på muligheter og løsninger for skognæringen. Vi vil gjennom året søke å belyse hvordan skognæringen kan styrke sin konkurransekraft og bidra til å utvikle en bærekraftig økonomi basert på norske skogressurser.
Vi vil, når strategigruppen kommer til omforente konklusjoner i løpet av året, spille inn disse til oppdragsgiver når vi ser at det kan være av betydning for pågående budsjettprosesser, lov- og forskriftsrevisjoner eller andre prosesser som legger føringer for skogsektorens rammebetingelser.
Ved spørsmål henvises til leder i strategigruppen Gunnar Olofsson.