Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Innovasjon Norge beklager å ha innført hvalkjøtt til Tyskland

  På den norske standen ved Internationale Grüne Woche i Berlin har det fram til onsdag kveld vært solgt hvalkjøtt. Det er ikke lov å selge hvalkjøtt i Tyskland, og Innovasjon Norge beklager at dette har skjedd.

  Det var en tysk avis som gjorde medarbeiderne på den norske standen oppmerksomme på at det er ulovlig å selge hvalkjøtt i Tyskland. Salget ble da stanset øyeblikkelig, og kjøttet ble fjernet fra utstillingen. Innovasjon Norge er ansvarlig for den norske deltakelsen på IGW, og beklager å ha opptrådt i strid med tysk lov.

  – Dette skulle ikke ha skjedd, og vi kan bare beklage denne feilen, sier pressetalsmann Kjetil Svorkmo Bergmann. 

  I alt hadde de norske utstillerne med seg sju kilo hvalkjøtt, og dette ble fortollet inn til Tyskland på normalt vis.Etter salget på utstillingen har tysk tollvesen beslaglagt de resterende 2,5 kilo med hvalkjøtt.

  Begrenset eksport

  Norge er medlem av den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC, men har reservert seg mot deler av den internasjonale hvalfangstkonvensjonen, som innførte stans i all kommersiell fangst av hval. I 1993 gjenopptok Norge kommersiell fangst av vågehval under et nasjonalt forvaltningsregime basert på Vitenskapskomiteens modell. I 2001 ble det fastsatt en forskrift om eksport av vågehval til Island, Japan og Færøyene. Eksporten er i dag av meget begrenset omfang.

  Viktig profileringsarena

  Internationale Grüne Woche i Berlin er en viktig profileringsarena og en sentral møteplass for alle som arbeider i skjæringspunktet mellom mat, opplevelser og reiseliv. Innovasjon Norge er ansvarlig for den norske deltakelsen på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Norge deltar i år for 27. gang, med en norsk fellesstand inndelt etter regioner.

  Kontaktperson:
  Kjetil Svorkmo Bergmann, tlf. 908 20 918
  E-post: kjber@innovasjonnorge.no