Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Innovasjon Norge og Hordaland satser i Afrika

  Eivind Fjeldstad, managing director i Norwegian African Business Association i samtale med Ole Johan Sandvær fra Innovasjon Norge og Leah Junge fra Handelshøyskolen BI. NHO Hordaland/Kjersti Kræmmer
  Innovasjon Norges tilstedeværelse på det afrikanske kontinentet øker i takt med interessen og behovet fra næringslivet.

  "Norske myndigheter har gitt tydelige signaler om at de ønsker å investere i Afrika. Et av midlene som tas i verk for å oppnå dette er etableringen av vårt nye kontor i Nairobi", sier Ole Johan Sandvær som leder Innovasjon Norges regionale satsning mot Afrika.

  Jens Claussen, leder av Innovasjon Norges nye regionale kontor for Øst Afrika i Nairobi, sier at interessen har vært stor. Etter bare ti uker i jobben har kontoret allerede vært i kontakt med over 20 bedrifter og jobber aktivt med like mange prosjekter. Det er tydelig at etableringen av kontoret var et rett valg.

  Skaper interesse rundt muligheter i Afrika
  - Hele 60 bedrifter møtte opp da Innovasjon Norge sammen med sine samarbeidspartnere inviterte til seminar om nye markedsmuligheter i Afrika 15. mai, i Bergen. Det lover godt for Hordalands fremtid, sier Nina Broch Mathiesen, direktør i Innovasjon Norge Hordaland.

  "Denne typen seminarer gjør av bedriftene bedre kan forstå og utnytte potensialet som ligger i kontinentet bedre. Det er også enormt viktig å knytte kontakter med andre som også ønsker å etablere seg i Afrika. Vi ser at nettverk er en viktig ingrediens til suksess", sier Erik B. Wiken, som er prosjektleder for Innovasjon Norges Business MatchMaking Program, finansiert av Norad, som nå også omfatter Kenya, Tanzania og Uganda.

  Business Matchmaking programmet hjelper bedrifter i gang
  Det er en voksende norsk tilstedeværelse på kontinentet og under seminaret delte Amador Orlando fra Aker Solutions og Helge Rognstad fra Norphonic sine bedriftserfaringer fra Afrika. De la vekt på viktigheten av å være tålmodig. Aker Solutions har helt siden 2003 operert i Angola og har sakte men sikkert bygget opp gode relasjoner med myndighetene og lokale samarbeidspartnere. ‘Suksessen kom ikke over natten, men krevde hardt arbeid over lang tid’, sier Amador Orlando.

  Norphonic AS, en Bergensbedrift som produserer industrielle IP-telefoner, oppdaget også raskt at det var helt sentralt å knytte til seg en lokal partner. Innovasjon Norge og Norads Business Matchmaking program ble nøkkelen for dem i dette arbeidet. Programmet tilbyr blant annet rådgiving, markedssjekk, partnersøk, assistanse ved besøksreise og oppfølging når partnerskap er etablert.

  "Vi gleder oss til å følge utviklingen fremover for bedrifter fra Hordaland i Afrika", sier Nina Broch Mathiesen. "Dette er spennende!"

   

  Kontaktpersoner:
  Ingvild Håvardstun Kjørrefjord, rådgiver - IN Hordaland
  Kaja Tvedten Jorem, rådgiver - IN Business MatchMaking Øst Afrika