Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Lar seg inspirere i Shanghai

  Fridthiov Andhøy fra Oslo, Robin Loftås fra Hordaland, Julie Refseth fra Trondheim og Magnus Skimmeland fra Rogaland stakk av med seieren på gründercampen Emax på Lillehammer i august.

  Nå er de på plass i Shanghai for å la seg inspirere av mulighetene som finnes i Asia.

  - Vi vil inspirere unge norske gründerspirer og vise hvilke muligheter som finnes i Kina og Asia. I mai åpnet vi Innovation House Shanghai, som gir norske bedrifter og gründere mulighet til å utforske markedet her, sier Pål Bråten, som leder Innovasjon Norges kontor i Shanghai.

  Norske selskaper i Shanghai

  Kultur, ydmykhet, vennskap og relasjoner er budskapet Emax- vinnerne tar med seg fra den første dagen i Shanghai. Forretningskulturen her er annerledes, og det er viktig å tenke på. Relasjoner er viktigere enn kontrakter, blir de fortalt.

  I Shanghai skal de fire unge gründerne besøke de etablerte store norske aktørene i Kina: Jotun, DNB, Wikborg Rein samt en av Kinas større inkubatorer, China Accelerator.

  Første dagen gikk besøket til Jotun, hvor de møtte tre lokalt ansatte i konsernet. Deres budskap var klart: Bruk lokal kompetanse, de kjenner det kinesiske markedet best. De fortalte også at 25 prosent av Jotun sine inntekter kommer fra det kinesiske markedet, og at dette bare vil øke i takt med en fremvoksende middelklasse.

  Tenk stort og globalt

  Gründergjengen fra Norge får se hvordan kineserne bygger for framtiden. Det blir åpenbart da de ankommer Yangshan-havna, som er en av verdens største. For å komme seg hit kjører man også på verdens lengste motorveibro som er 32,5 km lang. Det imponerer.

  - Dette er helt skinnsykt stort, og ekstremt. Tenk at de har bygget alt dette i løpet av bare tre år; det er nesten litt skremmende, sier en imponert Julie Refseth.

  Deltakerne skjønner raskt at det blir viktig å følge med på hva som skjer i Kina etter tre dager med informasjon om næringslivet og mulighetene som finnes her. Men de har også blitt klar over at det er et tøft marked; man skal vite hva man gjør, og helst gjøre det med en lokal partner.

  Magnus Skimmeland har allerede planer om å komme tilbake for å lære seg kinesisk.

  - Det er utrolig spennende her, og jeg skal prøve å få reist tilbake til sommeren. I mellomtiden skal jeg forsøke å lære litt kinesisk. Det kan hende dere finner meg i China Accelerator om et år!

  Kinesisk gründerhus

  De fire gründerspirenebesøkte gründerhuset China Accelerator, som er en privatdrevet akselerator, og den eneste av sitt slag i Kina.

  - Der lærte vi mye om hva slags utfordringer oppstartsmiljøet i Shanghai står ovenfor. Det virker som om det å feile ikke er spesielt akseptert i Kina, de har muligens en enda dårligere «failure»-kultur enn vi har i Norge. Samtidig er de utrolig optimistiske og løsningsorienterte, og gode til å skape produkter som kundene ønsker, sier Jeanett Sandmo fra Innovasjon Norge, som jobber med gründere og er med gruppa til Shanghai.

  - Må konkurrere på den internasjonale arenaen

  Det sier Innovasjon Norges nye administrerende direktør, Anita Krohn Traaseth, som er tydelig på at dette er noe vi må bli bedre på, og ikke minst oppfordre til.

  - Vi må mer ut og konkurrere på den internasjonale arenaen. For å bli gode til dette, må vi trene, slik idrettsfolket gjør og har gjort i tiår. Jeg ønsker gruppa i Shanghai lykke til, og råder dem til å suge til seg alle inntrykk og impulser, sier Anita Krohn Traaseth.

  Deltakerne reiser hjem førstkommende lørdag etter en ukes opphold i Shanghai og enda litt mer faglig påfyll fra DNB og Wikborg Rein.

  Om deltakerne

  Julie kommer fra Sør-Trøndelag og tar en master i medievitenskap i Trondheim. Hun gleder seg til å få oppleve gründermiljøene i Shanghai og høre mer om hvordan norske bedrifter opererer i denne enorme byen, både når det gjelder befolkning og størrelse.

  Fridthiov Andhøy fra Oslo studerer business management på Henley Business School i England, og har følt sterkt på gründerfølelsen gjennom farens oppstartsselskap Databeat, hvor han har operert som «product manager».

  Magnus Skimmeland fra Rogaland er bachelorstudent i innovasjon og entreprenørskap ved HiT, og nå tar han et ekstra år for å fullføre en internasjonal markedsførings-bachelor. Han er også et aktivt medlem i studentorganisasjonen Start, for unge som brenner for entreprenørskap og ledelse.

  Robin Loftås er billakkereren fra Arna i Hordaland, som har skiftet retning og lukter på en gründerframtid. Han studerer nå bachelor i økonomi og administrasjon på handelshøyskolen i Bergen. I Shanghai håper han å lære mer om forretningskulturen og forskjellene og likheten i gründermiljøene i Kina og Norge.