Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Muligheter innenfor energiproduksjon i Myanmar

  I forbindelse med Innovasjon Norges næringslivsdelegasjon til Myanmar denne uken, besøkte 45 representanter fra norske bedrifter vannkraftverket, Paung Laung, utenfor hovedstaden Nay Pyi Taw. Nå ser flere norske selskaper på forretningsmuligheter i landet og energisektoren er spesielt interessant. 

  På besøk hos vannkraftverk i Myanmar 

  - Myanmar har et økende behov for elektrisitet, både strømnettet og vannkraftverkene i landet er gamle og lite effektive. Det er fare for at det blir avbrudd og det er derfor stort behov for å bygge opp og rehabilitere strømnettet. Det gir gode muligheter for norske selskaper, sier Line Amlund Hagen, administrerende direktør i INTPOW.

  INTPOW, Eltek Power Pte Ltd, Jacobsen Elektro AS, International Centre for Hydropower, Energigården, DNV GL, Powel, Eksportkreditt Norge AS, Norconsult AS, Elkem Solar, GIEK, Norconsult og Multiconsult AS var noen av selskapene som var med til Paung Laung vannkraftverk.

  Fornybar energi

  - Dette er den største delegasjonen vi har innenfor fornybar energi noensinne, og det betyr at selskapene i større grad ser muligheter internasjonalt, og det lover godt for framtiden, sier Amlund Hagen. 

  Mer enn 70 representanter fra 40 norske selskaper er med Innovasjon Norge for å se på muligheter for norske selskaper i Myanmar i forbindelse med kongeparets statsbesøk til landet.

  Trenger strøm

  I Myanmar er det kun 29 prosent av befolkningen som har tilgang til strøm, men det betyr ikke at denne andelen har strøm 24 timer i døgnet. I verste fall kan dette bety én lyspære én time om dagen.

  - Strømsituasjonen er prekær særlig på landsbygda, men også i Yangon særlig når klimaet er på sitt varmeste. Med relativt enkle grep kan man optimalisere og effektivisere strømlinjer og utstyr betydelig. Flere norske bedrifter har høy kompetanse og lang erfaring med dette, så her er det muligheter, sier Axel Blom, som er Innovasjon Norges representant i Myanmar. 

  Bio- og solenergi

  Energigården er en av de bedriftene som er med i næringslivsdelegasjonen som håper å få fart på prosessen om å etablere seg i Myanmar. De ønsker å bygge opp en kjede av små og medium skala sentre for bio- og solenergi i rurale områder for å sikre varme og elektrisitet til større deler av befolkningen. 

  - Vi ønsker å gi lokalbefolkningen konseptet Energigården. Det går ut på å lage små lokale kunnskaps- og opplæringssentre, og produksjonssteder for bio- og solenergi i områder der det i dag ikke er strømnett. Målet med Energigårder er å øke kompetansen slik at bioenergiressursene kan utnyttes på en mer effektiv måte, sier Erik Eid Hohle som leder Energigården og som har vært aktiv i utviklingen av miljøet rundt bioenergi i Norge de siste 30 årene.

  Fra Oppland til Myanmar

  Hohle fra Energigården og Torunn Aass Taralrud, regionleder for Sør- og Sørøst-Asia i Innovasjon Norge, var i Nay Pyi Taw i offisielt møte med MOECAF (Ministry of Energy Conservation and Forestry) hvor de diskuterte muligheter for å etablere energigårder i Myanmar.

  - Vi opplevde at interessen var veldig stor fra myanmarsk side og møtte 10 representanter fra det myanmarske departementet. Det er klart at et statsbesøk med en næringslivsdelegasjon gir ekstra styrke når det gjelder et sånt initiativ. Det at norske myndigheter jobber for å fremme norske næringsinteresser er helt avgjørende og viktig for norske bedrifter. Vi har jobbet med Energigården siden 2006, og det er moro å følge dem hele veien fra Oppland til Myanmar, sier Aass Taralrud, som før jobben som regionleder for Sør og Sørøst Asia var leder for Innovasjon Norges kontor i Oppland.

  Intensjonsavtale

  I møtet ble partene enige om å jobbe videre med mål om i nær framtid å skrive under en intensjonsavtale. MOECAF (Ministry of Energy Conservation and Forestry) planlegger også et besøk til Norge og Energigården neste år for å lære og se hvordan de kan etablere tilsvarende i Myanmar.
   
  - Vi er selvsagt glade for at vi er kommet et steg videre i prosessen, og takknemlig for interesse og engasjement fra norske og myanmarske myndigheter i dette, sier Hohle.