Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Norges første klynger på internasjonalt toppnivå

  Den maritime klyngen Blue Maritime i Møre og Romsdal og olje og gass-klyngen NODE i Agder er Norges første næringsmiljøer på internasjonalt toppnivå. Det er klart etter at næringsminister Monica Mæland i dag offentliggjorde listen over nye næringsmiljøer. To miljøer har dermed fått status som Global Centres of Expertise – klyngenes mesterliga. To nye Norwegian Centres of Expertise og fire nye Arena-prosjekter ble klare samtidig.

  Den økte satsingen på klyngeprogrammet er en viktig del av innovasjons- og næringspolitikken i Norge. Programmet eies av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva. Undersøkelser viser at klyngeprogrammet skaper resultater i form av økt innovasjon og mer internasjonal virksomhet blant medlemsbedriftene.

  Fra venstre: Rita Schage, Innovasjon Norge Agder, Finn Kristian Aamodt, administrerende direktør Innovasjon Norge, Anne Grete Ellingsen, leder for NODE, Arvid Hallén, administrerende direktør Norge...

  Fra venstre: Rita Schage, Innovasjon Norge Agder, Finn Kristian Aamodt, administrerende direktør Innovasjon Norge, Anne Grete Ellingsen, leder for NODE, Arvid Hallén, administrerende direktør Norges Forskningsråd, Per Erik Dalen er administrerende direktør i den maritime klyngen Møre og Romsdal, Erik Haugane i Siva, Bodil Palma Hollingsæter, direktør Innovasjon Norge Møre og Romsdal og næringsminister Monica Mæland.

  Foto: Terje Borud/Innovasjon Norge

  I verdensklasse

  Fra i dag er det tre nivåer på klyngene i Norge. Arena skal forsterke samspillet og samarbeidet i regionale klynger med ambisjoner og potensial for videre utvikling. Fire nye prosjekter ble tatt opp i dag, Arena velferdsteknologi i Rogaland, i4plastics i Oppland, Arena arktisk vedlikehold i Finnmark og Norwegian Fashion Hub i Oslo. Norwegian Centres of Expertise er klynger med bedrifter som kan hevde seg i verdenstoppen innenfor sine felt. To nye NCE ble kjent i dag, NCE Media i Hordaland og NCE Maritime CleanTech i Hordaland og Rogaland. Om NCE er eliteserien, er Global Centres of Expertise mesterligaen. Bare to klyngeprosjekt er på så høyt nivå at de fortjener GCE-status i dag, Blue Maritime, den maritime klyngen i Møre og Romsdal og olje og gass-klyngen NODE i Agder.

  - Sterke og internasjonale næringsklynger er med på å gjøre Norge til Europas mest innovative land, sa næringsminister Monica Mæland da hun offentliggjorde navnene på de nye klyngene i dag. - Norsk næringsliv er i verdensklasse på flere områder. Samtidig har vi utfordringer, blant annet fordi kostnadene er høye her til lands. Derfor må vi være et skritt foran konkurrentene på innovasjon, kompetanse og attraktivitet.

  Fornyet og styrket satsing

  De tre nivåene er deler av et fornyet, helhetlig klyngeprogram som heter Norwegian Innovation Clusters. Det gir bedre samordning og tilpasning av tilbudet til de ulike klyngene.

  - Næringsklyngene er viktige for å skape vekst og verdiskapning i hele landet. De styrker konkurransekraften og innovasjonstakten, gjennom samarbeid mellom næringsliv og kunnskapsmiljøer lokalt. De nye klyngene representerer næringer med god lokal forankring, fra forskjellige deler av landet og et mangfold som gir gode muligheter for vekst i internasjonale markeder, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

  - Interessen i norsk næringsliv for å etablere nye klyngesamarbeid og forsterke eksisterende klynger er meget stor, sier divisjonsdirektør Hans Martin Vikdal i Innovasjon Norge. Ved årets utlysning i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters mottok vi søknader fra 33 næringsmiljøer. Denne store interessen samarbeidsbasert verdiskaping er gode nyheter for Norge.

  Bilder fra kunngjøringen i dag er tilgjengelig på http://flickr.com/innovationnorway. De oppdateres løpende.