Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Oppfordrer norske sjømatbedrifter til å se mot Tyrkia

  Mulighetene er store for norsk sjømatnæring i Tyrkia. Det er en etterspørsel i det tyrkiske markedet etter gode og sunne råvarer, og betalingsviljen er der. Innovasjon Norge har pekt ut tre segmenter hvor norsk sjømatnæring har et stort potensial.

  - Vi har sett på mulighetene i det tyrkiske markedet, og innskrenket dette til tre konkrete, attraktive markedssegmenter for norsk sjømatnæring: high-end-restauranter i de store byene, turisthoteller og en dagligvarebransje i endring, sier Kristianne Storehaug, som leder Innovasjon Norges kontor i Istanbul.

  Storehaug peker også på tre faktorer som gjør Tyrkia til et gunstig marked: størrelse, vekstrate og kostnads- og produktivitetsnivå.

  - Tyrkia har ca. 74 millioner innbyggere, og en voksende middelklasse. Utviklingen er derfor særlig spennende for norske produkter rettet mot forbrukermarkedet. Med Europas nest største og samtidig yngste befolkning er Tyrkia et marked ingen bør overse. Her er mulighetene mange, med en infrastruktur og økonomi i sterkt utvikling, sier hun.

  Flere drivere i det tyrkiske markedet

  De tre segmentene som Innovasjon Norge jobber aktivt mot, har flere drivere som kan tilrettelegge for norsk sjømatnæring.

  Turkish Airlines har et enormt rutenett, og mange pengesterke turister kommer til Tyrkia. Ca. 35 millioner turister besøker landet hvert år.

  - Vi ser at besøkende både på high-end-restaurantene og turisthotellene har fokus på kvalitetsmat, og at det er betalingsvilje for fersk og flybåren sjømat som er noe dyrere. Mange av de besøkende kjenner til kvaliteten på norsk sjømat. Ved å tilby dette i Tyrkia, vil hotellene kunne øke attraktiviteten, mener Storehaug.

  Dagligvarebransjen er også i endring, i takt med resten av samfunnet. Tyrkia har en svært ung befolking med median alder under 30 år, og stadig flere jenter tar utdannelse.

  - Dette gjør at også Tyrkia, i likhet med mange andre land, endrer sine matvaner. Det vi ser, er at mattrendene i Tyrkia går mer i retning av «convenience» og sunnhet, spesielt blant jentene. Vi tror at Tyrkia står på grensen til å endre sin markedsatferd på matfronten, forteller Storehaug.

  Bygger broer

  På årets sjømatmesse i Brussel var to representanter til stede fra Innovasjon Norges Tyrkia-kontor for å følge opp disse tre markedssegmentene.

  - Vi er i Brussel for både for å ha videre dialog med de norske selskapene, og fungere som en brobygger mellom norske og tyrkiske selskaper på messen. Vi ser også på muligheter for å jobbe med nye samarbeidsmodeller på tvers av flere aktører, sier Storehaug.

  Flere norske selskaper som allerede er vel etablert i det tyrkiske markedet, har vist stor interesse for å videreutvikle sine markedssegmenter. Hvitfiskprodusenter ser nå også mot Tyrkia, det samme gjør en del mindre norske selskaper med fokus på nisjeprodukter som reker, kongekrabbe etc.

  - Innovasjon Norge hjelper norske bedrifter med å finne riktige partnere, hente ut forbrukerinformasjon, og skape markedsinteresse i samarbeid med Sjømatrådet. Tyrkia er et komplisert marked som det kan være lett å trå feil i. Det er en ulik forretningskultur enn den vi har i Norge. Vi ser at noen selskaper hiver seg inn i markedet uten helt å kjenne til utfordringene. Vi kjenner det tyrkiske markedet, og her kan vi spille en viktig og avgjørende rolle for norske selskaper som ønsker seg inn i Tyrkia, avslutter Storehaug.

  Se bilder fra årets messe her.