Hopp til innhold
  • EN
  • Logg inn
  • SALT vant Årets Gründerkvinne

    Nærings- og fiskeriminister Monica Mæland, Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnesen Busch fra SALT og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.
    Nærings- og fiskeriminister Monica Mæland, Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnesen Busch fra SALT og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.Foto: Astrid Waller
    Kriss Rokkan Iversen (37) og Kjersti Eline Tønnessen Busch (38) er gründerne av kunnskapsbedriften SALT Lofoten AS. I oktober ble de kåret til Årets gründerkvinne i region Nord. I dag utnevnte næringsminister Monica Mæland dem som vinnere av den nasjonale tittelen og hovedprisen på en halv million kroner.

    – Å vinne prisen «Årets gründerkvinne» er en stor ære, sier Kriss Rokkan Iversen. For oss og SALT er tildelingen et håndfast bevis på at vår kunnskapsbaserte forretningsidé har betydelig innovasjonshøyde, som inspirerer til videre arbeid med å hente inn og spre kunnskap om havet, de marine ressursene og kystnæringene.

    Nyskapende kunnskapsformidling om havet

    Forretningsideen til SALT er å tilby tjenester innenfor forskning, rådgivning og formidling knyttet til havet og kysten. De to gründerne har begge doktorgrad fra Universitetet i Tromsø. Under studietiden møttes de tilfeldig på Hurtigruta på vei hjem til julemiddag i Lofoten, og fant ut at de hadde felles ambisjoner for fremtiden – de ville bidra til kystens utvikling der ressursene finnes og verdiskapingen faktisk skjer. I 2010, fire år senere, etablerte de SALT hjemme i Lofoten.

    Selskapet består i dag av seks kvinner med bakgrunn i ulike fagområder som spenner fra bioteknologi og akvakultur til statsvitenskap og sosialantropologi. Fellesnevneren er et brennende ønske om å formidle kunnskap om havet, marine ressurser og kystens muligheter på en grensesprengende, tankevekkende og sporsettende måte.

    Utradisjonelle, uredde og ambisiøse vinnere

    Hovedjuryen i Årets gründerkvinne 2014 ble ledet av administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. Blant kriteriene som ligger til grunn for å vinne prisen Årets gründerkvinne, er at ideen skal ha et internasjonalt markedspotensial, gründerne skal være gode rollemodeller og inspirere flere kvinner til å satse på vekstbedrifter.

    - Vi har et stort behov for å bygge en sterkere gründerkultur i Norge fremover, og da må vi få flere kvinner på banen. Nå er rundt 70 % av norske gründere menn. Å synliggjøre kvinnelige rollemodeller gjennom en årlig pris som dette er ett av flere tiltak for å stimulere og motivere kvinner til å ta steget inn i en risikofylt gründer-hverdag, som handler om å dekke mer enn egen lønn. For å lykkes som gründer må man satse stort, og tørre å feile på veien. Det som er sikkert, er at det blir mange nedturer og barrierer. Å stå i disse utfordringene, å skalere selskapet etter utviklingen, å ikke gi opp når man som mest lyst har til å kaste inn håndkleet, det er verdifull læring som entreprenørskap handler mye om, og som vi må trene mer på, sier Anita Krohn Traaseth.

    «Årets vinnere er utradisjonelle, uredde og ambisiøse. Med et tung akademisk fundament kombinert med utradisjonelle og kreative kommunikasjonsevner, fremmer de norsk kunnskap om utviklingen av et enormt fremtidig forretningspotensial langs kysten vår, kunnskap som har et stort eksportpotensial.» sto det i jurybegrunnelsen.

    En viktig pris

    Det var næringsminister Monica Mæland som delte ut prisen for Årets gründerkvinne. Hun la også vekt på gründerkvinnenes bidrag til verdiskaping i norsk økonomi.

    - Det er innovatørene som er drivkraften i den økonomiske utviklingen her i landet. Og det er gründerne som skaper vekst og gir økt verdiskapning i økonomien vår. De skal sørge for at vi omstiller oss fra en oljebasert økonomi til en enda mer kunnskapsbasert økonomi.

    Ifølge næringsministeren er gode rollemodeller med på å inspirere andre til å starte opp bedrift og til å tørre å realisere gründerdrømmen.

    - Flere gode, kvinnelige rollemodeller viser andre kvinner at det er fullt mulig å bli en suksessfull entreprenør. Derfor er denne prisutdelingen så viktig, sa næringsminister Monica Mæland under utdelingen.

    Skal selge norsk kjernekunnskap til utlandet

    Marin areal- og ressursforvaltning er pekt ut som sentralt for bærekraftig samfunnsutvikling globalt, og SALT tilbyr høyt etterspurte kunnskapsprodukter om nettopp dette. Nå løfter årets gründerkvinner blikket utover landegrensene.

    På andre siden av kloden finnes behovet for norsk kunnskap. Etter Fukushima-ulykken har japanske myndighetene åpnet for å se på mulighetene for å bruke offshore vindkraft. SALT har allerede hatt en japansk delegasjon på studietur i Lofoten, og deretter selv reist til Japan og fortalt om den norske forvaltningsmodellen.

    - Vi tar sikte på å tilby kunnskapstjenester internasjonalt, med Japan som første markedsåpning, forteller Kjersti. I dette perspektivet har utmerkelsen som «Årets gründerkvinne» stor betydning for oss. Den gir oss selvtillit og tro på at SALT har den innovasjonsgraden som kreves for å ta steget ut i det internasjonale markedet! sier Kjersti Eline Tønnessen Busch.

    - Denne konkurransen er et nasjonalt mesterskap for kvinner som bygger og leder gründervirksomheter. Finalistene her er alle kretsmestere. Nå har vi en nasjonal vinner. Veien videre fra Norgesmesterskapet til VM og OL blir den neste store utfordringen for disse vinnerne, avslutter Anita Krohn Traaseth.

    Årets hovedjury besto av:

    • Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge (juryleder)
    • Kjerstin Braathen, Konserndirektør Bedriftsmarked Norge, DNB
    • Anne Morkemo, seriegründer
    • Johan Gjesdahl, Alliance Venture

    Finalistene i Årets gründerkvinne 2014:

    • Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch med bedriften SALT Lofoten AS
    • Gunn Anne Lyngstad med bedriften Lanullva (Vinje Ullprodukter AS)
    • Heidi Aabrekk med bedriften Intempo AS
    • Ingeborg Omdal Lykseth med bedriften lyk-z & døtre as
    • Sidsel Forr Hemma og Ingvild Hemma med bedriften Ment(Styggpent AS)
    • Linda Lægreid Johannessen med bedriften YAY Media AS

    Hvem har fått utdelt prisen tidligere?

    • 2013: Ragnhild Wik & Linda Walsøe med bedriften Wik & Walsøe
    • 2012: Siri Skøien med bedriften Comlight AS
    • 2011: Silje Vallestad med bedriften Bipper Communications
    • 2010: Elisabet Norderup Michelson med bedriften Elmico AS
    • 2009: Gry Cecilie Sydhagen med bedriften Metizoft AS