Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • 41 millioner fra global investor til norske Zwipe

  Kim Humborstad fra Zwipe
  TEA-programmet var et viktig element for kommersialiseringen av våre betalingsløsninger, sier Kim Humborstad i Zwipe.Foto: Siv Isabel Eide/Innovasjon Norge
  Kinesiske Kuang-Chi investerer 41 millioner kroner i norske Zwipe, et ledende gründerselskap innen fingeravtrykksteknologi. Innovasjon Norges TEA-program i London har bidratt til at Zwipe nå vokser globalt.

  Zwipe erstatter pinkoder med å integrere fingeravtrykk-skanner i vanlige bankkort og adgangskort, og har patent på verdens eneste biometriske identifiseringsteknikk uten batteri eller strømtilførsel. I går kunngjorde selskapet at de har dratt i land en betydelig investoravtale. Høyteknologiselskapet, Kuang-Chi går inn med 5 millioner dollar i ny egenkapital, tilsvarende 41 millioner norske kroner. Kuang-Chi investerer i banebrytende, ny teknologi, og gründeren selv, Dr. Liu Ruopeng, er kjent som Asias svar på Elon Musk. Gruppen hans har hovedkontor i Shenzen, Kina og er notert på Hong Kong Stock Exchange.

  Brukes av Mastercard

  - Det er stort for oss å få Kuang-Chi på laget. Det gir muskler, og ikke minst muligheter til å utvikle fingergjenkjennings-teknologien og å investere i kommersialiseringen innen betalingsformidling, sier Kim Humborstad (30) som startet Zwipe under studietiden på Høgskolen i Telemark.

  Kuang-Chi vil være en aktiv eier i Zwipe og har blant annet kunnskap om det asiatiske markedet som Zwipe vil dra nytte av. Zwipes voksende nettverk av globale partnere består allerede av MasterCard, som sist høst lanserte verdens første betalingskort med fingeravtrykk der Zwipe leverte teknologien.

  TEA en viktig brikke

  Innovasjon Norge har hjulpet Zwipe siden oppstarten i 2009, gjennom etablererstipend, risikolån, to IFU-prosjekter (Industrielle forsknings- og utviklingskontrakter), rådgivning og globale akseleratorprogrammer. Deltagelse på TEA (Tech City Executive Accelerator) i London i fjor har vært en viktig brikke på veien til å tiltrekke seg ytterligere internasjonal interesse.

  - Kapitalinnhentingen er avgjørende for at Zwipe skal kunne materialisere markedspotensialet. Kombinasjonen verdensledende teknologi, og et dedikert og disiplinert team som er sulten på å vinne terreng globalt, gjør at det er et privilegium å jobbe med Kim & co., sier Hilde Hukkelberg, leder av Innovasjon Norges kontor i London.

  Londons ledende tech-hub

  TEA er utviklet for gründere og ledere i digitale høyvekstselskaper etablert i Norge. Programmet gir tilgang til internasjonal spisskompetanse, og fokus er vekst og transformasjonen selskapene står overfor i jakten på nye markeder. London har på kort tid opparbeidet seg en posisjon som Europas ledende tech-hub, og Innovasjon Norges samarbeid med den anerkjente tech-inkubatoren Level39 på Canary Wharf åpner unike utviklingsmuligheter for norske gründere og deres lederteam.

  - TEA-programmet var et viktig element for kommersialiseringen av våre betalingsløsninger. Vi fikk tilgang til Level 39 som ble brukt som plattform for lanseringen med Mastercard, sier Zwipe-gründeren som ofte reiser til London fra Zwipes kontorer i USA og Kina.

  Neste europeiske «enhjørning» kan være norsk

  Årets TEA-program arrangeres for tredje gang. Selskapene som er plukket ut til å bli med i årets program har fintech (finansiell teknologi) som fellesnevner, og inkluderer blant annet Fronteer, BankID og Signicat.

  - TEA er utviklet i tett samarbeid med gründere og ledere i flere av Norges mest lovende teknologi selskaper. Vår ambisjon er å gjøre norsk teknologi mer ettertraktet og øke antallet norske gründere som lykkes globalt. Zwipe er et av flere spennende selskaper vi bistår fra London. Unike konsepter med global rekkevidde, kombinert med en økende interesse for norske selskaper gjør at vi er optimistiske til at en neste europeisk «enhjørning» kan være norsk, sier Hilde Hukkelberg.


  Kontakt

  Leder for Innovasjon Norges Londonkontor: Hilde Hukkelberg
  Epost: Hilde.Hukkelberg@innovasjonnorge.no,
  Tf. +44 7715999769
  Twitter: @hhukkelberg

  Presse: Siv Isabel Eide
  Epost: Siv.isabel.eide@innovasjonnorge.no,
  Tlf. +47 93245247
  Twitter: @SivIsabelEide


  Foto kortleser: Astrid Waller. Øvrige: Siv Isabel Eide / Innovasjon Norge