Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • - Miljøfortrinn kan gi Norge ledelse

  – Norske miljøfordeler vil spille stor rolle i den digitale revolusjonen, mener Martin Kipping, internasjonal direktør i Rittal som er investor i Lefdals grønne datasenter på Måløy. Rittal er en av stadig flere globale selskaper som ser på Norge med økt interesse. 

  – For bare få år siden var Norge uinteressant når vi så mot Norden. Vi vurderte Googles datasenter i Sverige og så på muligheter i Finland.  I dag er situasjonen helt annerledes.

  Martin Kipping, internasjonal direktør i tyske Rittal, var i London forrige uke for å diskutere bærekraft på den store konferansen Green Solution der også statsminister Erna Solberg og den britiske klima- og energiministeren, Amber Rudd, var tilstede.

  Norge kan bli verdensledende

  Med 68 internasjonale datterselskap er Rittal en betydelig global aktør, med toppledelse som rådgir Angela Merkel. Selskapet har investert 50 millioner i Lefdal Mine Datacenter som kan bli Europas største grønne datasenter for lagring av verdens stadig voksende datamengde.  Også IBM har investert i datasenteret som skal være i drift i 2016.

  – Håndtering av store datamengder vil bli stadig viktigere i den digitale revolusjonen som utspiller seg nå. Norge er godt rustet til å bli verdensledende, mener Kipping.

  – Norge har et unikt kjølesystem med lett tilgjengelig kaldt vann og lave strømpriser, i tillegg til politisk stabilitet. Dette er sterke salgsargumenter mot kunder som etterspør bærekraftige løsninger, fortsetter Kipping som mener slike miljøfordeler i økende grad vil kunne seg tiltrekke flere internasjonale investorer.

  Må tydeliggjøre konkurransefortrinn

  Innovasjon Norge opplever stor internasjonal interesse for norske bærekraftige løsninger innen energi, havbruk, prosessteknologi og shipping.

  – Mye av dette er kapitalkrevende prosjekter.  Det kan fortsatt gjøres mer for å lokke flere utenlandske investorer til Norge. Det handler blant annet om å sette norske selskaper på agendaen og tydeliggjøre konkurransefortrinn. Bærekraftkonferansen i London sist uke er et eksempel på interessen for det grønne skiftet, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge.