Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Nytt lys for en lysere fremtid

  Lampene gir lys, gratis elektrisitet og mulighet til å lade mobiltelefoner.UNHCR
  Mer enn 12.000 flyktningebarn har fått norske solcellelamper fra Bright Products. Forenkler det å ta utdanning i flykningeleir uten strøm.

  Utdannelse er første skritt på veien til en lysere fremtid for de mange unge flyktningbarn som bor i verdens største flyktningeleir, Dadaab i Kenya. NOREPS har utdelt 12 388 solcelle lamper til skolebarn i Dadaab. Formålet med lampene er å gi de studenter og skolebarn muligheter for å lese på kveldene, og forbedre deres resultater for dermed å forbedre deres fremtidsmuligheter.

  Dadaab har ikke elektrisitet. Den multifunksjonelle solcellelampen fra Bright Products gir da mulighet for å lese på kveldene når leiren er mørklagt. Lampene er imidlertid ikke bare leselys. Lampene deles med studentenes familier, og gir dem tilgang til gratis elektrisitet i form av en multifunksjonell lyskilde som også har mulighet for å lade mobiltelefoner. Lampene øker også sikkerheten for kvinner og barn når de beveger seg rundt i flyktningeleiren etter mørkets frembrudd, og reduserer faren for å bli bitt av farlige dyr som slanger og skorpioner.

  Det er helt avgjørende å ha tilgang til lys for å kunne gjennomføre en utdannelse. Det å tilegne seg en god utdannelse øker de unges mulighet for å skape en bedre fremtid for dem selv utenfor flyktningeleiren.

  The Norwegian Emergency Preparedness System, NOREPS, blir administrert gjennom Innovasjon Norge. Mathilde Byskov fra NOREPS reiste til Dadaab for å følge opp og evaluere prosjektet med solcellelampene. Allerede første dag deltok hun i utdelingen av lampene på en av folkeskolene i Dadaab. De etterfølgende dager besøkte Byskov flere skoler og var i kontakt med de studerende som hadde mottatt lamper. Hun opplevede stor takknemlighet og verdsettelse fra studentene, som mener lampene er et viktig redskap for å oppfylle deres drømmer om en lysere fremtid.

  - Mange av de studerende i Dadaab er født her og har aldri vært uten for leiren. Det er oppløftende å se at så mange av de unge har tro på fremtiden til tross for de vanskelige vilkårene de lever under. De tror på at hardt arbeid og utdanning er de viktigeste elementene for å få en bedre fremtid, sier Byskov.

  Bright Products ble medlem av NOREPS I 2013. Siden da har NOREPS hjulpet Bright Products frem i det internasjonale FN- og nødhjelpsmarkedet. Som et resultat av dette har Bright Products solgt mer enn 200 000 lamper til flere FN-organisasjoner og er i dag en viktig leverandør til markedet. Lampene brukes ikke kun i flyktningeleirer men også til utviklingsprogrammer, under katastrofer, til nødhjelpsarbeidere og selges sågar på det kommersielle marked i Europa og USA.