Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Et grønnere, innovativt Sør-Afrika gir muligheter

  BIlde av Cape Town fra fugleperspektiv
  Cape Town.Thinkstock/Kierran1

  Det arrangeres for første gang South Africa - Norway  Science Week, fra 31. oktober til 4. november 2016, i Pretoria og Cape Town. Hovedtema på konferansen er å utforske mulighetene for samarbeid innen forskning, utdanning og ikke minst innen business.

  Er du klar over at Sør-Afrika er et av de landene i verden som blir raskest grønt?

  Sør-Afrikas marked for fornybar energi blomstrer. Sammenlignet med året før har landet den høyeste veksten i fornybar energi, sett i et globalt perspektiv. Det viser Moody’s Investors Services Report.

  Kull, sol og oppstartsbedrifter gir muligheter

  Sør-Afrikas energimarked er fremdeles dominert av kull. Hele 75 prosent av forbruket dekkes av kullkraft, men regjeringens mål er å øke landets fornybar-kapasitet ved hjelp av både sol- og vindenergi.   Her vil det være flere muligheter for å gjøre forretning for norsk næringsliv.

  Det er ikke bare fornybar energi som vokser. Cape Town har også tatt en posisjon som oppstarts-hovedstad i Afrika, med et sterkt økosystem for gründere. Cape Town kalles «Silicon Cape.»  Det finnes mange bedrifter fra Cape Town som ikke satser bare i hjemmemarkedet, men som jobber aktivt i andre land i verdensdelen og ut over Afrikas grenser.

  Dette inkluderer nettbutikker som  www.zando.co.za, mobile betalingsløsninger og leverandører av nettbaserte løsninger for utdanning, som for eksempel  www.getsmarter.co.za.
  Cape Town med god infrastruktur og flere universiteter i verdensklassen har posisjonert seg  som en digital hovedstad for hele Afrika. Universitetene oppmuntrer studentene til å fokusere på forskning og faglig innovasjon med næringslivspotensiale.  Et eksempel på dette er Samsung, som har finansiert et laboratorium for utvikling av mobilapplikasjoner i Cape Town. Afrika har generelt svakere tilgang til finansiering enn andre regioner i verden, men Western Cape-regionen er i en noe sterkere posisjon.

  Senter for maritim næring, landbruk og finans

  Andre sektorer opplever også rask utvikling i Cape Town og omegn. Innovasjon Norge opplever at om du er i maritim næring, landbruksrelatert næring eller finans, er Cape Town i sentrum av Afrika.  

  Både Norge og Sør-Afrika legger stor vekt på den blå økonomien. Sørafrikanerne har store, konkrete planer for å hente ut det potensialet som ligger i landets havområder. De har identifisert fire kritiske områder som landet skal prioritere:

  • Marine Transport and  Manufacturing
  • Offshore Oil and Gas Exploration
  • Aquaculture
  • Marine Protection Services and Ocean Governance

  I Norge har vi fantastisk kompetanse, produkter og tjenester å tilby på alle disse områdene. Det er store muligheter i skipsbygging og -reparasjon, -produksjon, havneutvikling og opplæring.

  Et eksempel på godt samarbeid er leveransen av skipet SS Nujoma til Debmarine Namibia. Skipet ble bygget av Kleven Verft i Norge og ankom Cape Town for noen uker siden for å ferdigstilles før det setter kursen for Namibia.

  Legger til rette

  De lokale myndighetene i Cape Town fokuserer på å tilrettelegge for nytt næringsliv ved å fjerne så mye byråkrati som mulig. Det er en prioritert oppgave og det er viktig for myndighetene å vise at byen ikke bare er en turistmagnet med vakker natur, men også et sted der det er mange forretningsmuligheter.

  Innovasjon Norge i samarbeid med resten av Team Norway – den norske ambassaden, Forskningsrådet og Senter for internasjonalisering av utdanning – arrangerer for første gang South Africa - Norway  Science Week fra 31. oktober til 4. november i Pretoria og Cape Town.
  Hovedtema på konferansen er å utforske mulighetene for samarbeid innen forskning, utdanning og ikke minst innen business.