Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Fra avfall til grønt gull

  Med nyutviklet teknologi skal norske Antec Biogas revolusjonere biogassproduksjon. Nå har de vunnet Bioenergy Innovation Award.

  – Den nyutviklede reaktoren til Antec Biogas står for et paradigmeskifte i produksjon av biogass.  Med vårt system kan biogass bli en lønnsom kilde for grønn energi på langt flere områder enn i dag, med en halvering av kostnadene ved produksjon av biogass, forteller salgsdirektør i Antec Biogas, Brede Bergskaug. – Bioenergy Innovation Award henger høyt i bransjen. Det er helt fantastisk å få anerkjennelse fra verdens fremste forskere innen bioenergi.

  Naturens egne prosesser

  Selskapet, som har sitt utspring i fagmiljøet ved NMBU og NIBIO, har utviklet en sylinderformet biogassreaktor som benytter bakterier som allerede finnes i naturen, til produksjon av biogass. 

  – Organiske materiale, for eksempel husdyrgjødsel, blir tilført reaktoren og blir aktivt brutt ned av bakterier. Økt innblanding og høyere konsentrasjon av bakterier gir en raskere prosess enn andre biogassreaktorer. Prosessen tar rundt 7 dager, mot 21 dager i andre reaktorer.

  Systemet kan benyttes av alt fra store kommunale anlegg til mindre gårdsbruk.

  – Vi tilbyr markedet en reaktor som kan bringe produksjonskostnadene vesentlig ned og gassproduksjonen opp på en rekke områder som kommunalt avløpsslam, kommunalt matavfall, avfall fra landbruk og fiskeoppdrett samt fra industri og storkjøkken, forteller Bergskaug.

  Omvender klimaversting

  I dag produseres biogass særlig i forbindelse med kloakk og avfall, men langt flere aktører kan benytte seg av teknologien. Jordbruket en uutnyttet ressurs.

  – Gjødsel er en versting når det kommer til utslipp av metangass – en enda tøffere drivhusgass enn CO2. Med denne teknologien kan vi effektivt fjerne 98% av metanen, samtidig som vi produserer biogass, sier Bergskaug.   – En gård kan bli selvforsynt med energi, produsere biogjødsel og plantejord eller omdanne gassen til elektrisitet eller drivstoff.

  Satser stort

  Antec Biogas har et fullverdig anlegg på Nibio i Ås for å dokumentere effektiviteten til reaktoren. Nå satser selskapet internasjonalt.

  – Da University of Agriculture i Slovakia skulle bytte ut sitt eksisterende biogassanlegg, valgte de vår teknologi. I september blir systemet satt opp, og vi er veldig spente.  

  Innovasjon Norge har hatt gleden av å være med på hele utviklingsreisen. Gjennom ulike programmer har Antec Biogas fått til sammen en million kroner i  støtte.

  – Det er utrolig morsomt når ny teknologi med internasjonalt potensial utvikles i Norge. Det har vært veldig spennende å få være med og følge utviklingen til selskapet, sier Programansvarlig for Bioenergiprogrammet i Innovasjon Norge, Øyvind Halvorsen.