Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Iran: Potensialet er enormt og interessen sterk

  Fersk norsk laks under bearbeiding i TeheranInnovasjon Norge/Kjetil Svorkmo Bergmann
  Det er konklusjonen etter den første dagen på næringslivets besøk i Iran sammen med fiskeriminister Per Sandberg. 62 norske bedrifter er med, og flere av dem er i ferd med å finne seg nye partnere i Iran.

  Flere norske virksomheter innenfor sjømat, akvakultur og maritim næring har hatt aktiviteter i Iran i mange år, men i begrenset omfang. Etter at FN, EU og Norge opphevet sanksjonene mot landet tidligere i år, er mulighetene mye større. Iran har 80 millioner innbyggere med høy utdanning og et sterkt behov for og ønske om å fornye næringslivet. Det gjør Norge til en interessant samarbeidspartner, særlig innenfor sjømat og oppdrett. Forbruket av sjømat per innbygger er lavt, men øker kraftig. Myndighetene oppmuntrer innbyggerne til å spise mer sjømat og mindre kjøtt, og det har bidratt til at forbruket av sjømat har økt svært kraftig de siste årene. 

  I løpet av 24 timer skal denne krepsen være framme, levende, hos kunder i EuropaInnovasjon Norge/Kjetil Svorkmo Bergmann. I løpet av 24 timer skal denne krepsen være framme, levende, hos kunder i Europa

  Landet driver i dag et betydelig fiske og oppdrett av flere fiskeslag både i ferskvann, brakkvann i det Kaspiske havet og i saltvann i Persiabukta. Deltakerne på næringslivsdelegasjonen fikk se noe av dette da de besøkte flere anlegg i og utenfor Teheran onsdag 28. september. Det første stoppet var ved et anlegg som bearbeider fersk norsk laks og selger den som et produkt i det øvre prissjiktet i Iran. Anlegget er et pilotanlegg og har vært i drift i litt mer en halvannet år. Eieren forbereder å bygge et nytt, betydelig større anlegg i løpet av kort tid. I bygningen ved siden av der laksen bearbeides, samles kreps som er fanget en iransk elv i kar der tarmene går tomme, før de sendes levende til Tyskland, Frankrike og andre land i Europa. 

  I vanntårnet til venstre tilføres vannet oksygen før det går ut i karene der fisken svømmerInnovasjon Norge/Kjetil Svorkmo Bergmann. I vanntårnet til venstre tilføres vannet oksygen før det går ut i karene der fisken svømmer.

  For de norske virksomhetene var også besøket til forstaden Karaj viktig. Der fikk de se Irans største oppdrettsanlegg for ørret. Anlegget ble åpnet på 60-tallet, men har vært bygget om og skiftet eiere en rekke ganger. Nå har det nye eiere og en profesjonell ledelse, og er i ferd med å bygge et nytt produksjonsbygg på 1500 kvadratmeter. Inntrykket blant de norske deltakerne var at anlegget var profesjonelt og godt drevet, men teknologien som brukes ligger langt tilbake for den norske. 

  Torsdag 29. september møter representanter fra den Iranske regjeringen, ulike organisasjoner og private virksomheter den norske delegasjonen. Det blir innlegg fra representanter på ulike nivåer og ikke minst anledning til diskusjoner om konkrete samarbeidsmuligheter ut over dagen. 

  Innovasjon Norge samarbeider tett med ambassaden i Teheran om utvikling av samarbeid for næringslivet. Ambassaden har også nylig tilsatt en egen person som skal jobbe full tid med å fremme næringslivssamarbeid.

  For spørsmål, kontakt:

  Lieneke Fjørtoft

  Ole Johan Sandvær