HavTekk SB fra NTNU i Ålesund har utviklet teknologi for passiv sortering av slakteklar oppdrettsfisk. Løsningen skal gi bedre fiskevelferd, kortere produksjonstid og reduksjon av antall sultedøgn. Studentbedriften har mottatt støtte fra Prototypefondet, og testing av prototypen har vært vellykket.
– Vår nye tjeneste vil øke verdiskapingen og bærekraften i oppdrettsnæringen betraktelig, sier Sebastian Bjørnsønn Ludvigsen, daglig leder i HavTekk SB.
Sebastian Bjørnsønn Ludvigsen og Tormod Øverland som står bak HavTekk SB, er tredjeårsstudenter ved Biomarin Innovasjon. De har begge jobbet i sjømatnæringen, sett utfordringer og innovasjonspotensiale fra flere perspektiver, og dette var grunnlaget for ideen.
Celine Zapffe og Runa Svendsen har utviklet en innovativ stigbøyle som skal gjøre riding tryggere.
Foto: UEI overkant av 700 studenter har drevet Studentbedrift i år. Selv om enkelte utvikler levedyktige virksomheter, er målet først og fremst læring.
– Verden forandrer seg raskere enn lærebøkene, og jo tidligere vi kan tilby praktisk erfaring i arbeidslivet, jo bedre. Gjennom å drive Studentbedrift får studentene praktisk lederkompetanse, de får jobbe med reelle problemstillinger i team, og ikke minst - og de får erfaring med å håndtere risiko og å ta viktige avgjørelser. Vi trenger nyutdannede som tidlig trener på disse kvalifikasjonene – i alle sektorer og alle næringer. Derfor bør alle studenter få mulighet til å drive Studentbedrift, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Ungt Entreprenørskap er del av JA Europe , Europas største tilrettelegger av entreprenørskap i utdanning. Vinneren av Ferdprisen for størst internasjonalt potensial og Norges beste Studentbedrift skal representere Norge på EM i Bucuresti i juli. De vil der konkurrere mot de beste fra hele Europa. 24 studentbedrifter fra hele landet deltar i NM for Studentbedrifter.
NM gjennomføres i regi av Ungt Entreprenørskap i samarbeid med Innovasjon Norge, NHO, SIVA og Norges Forskningsråd.