Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Unge skaperlystne vant tur til startup-byen Toronto

  Fire unge folk som holder diplomer
  Vinnerlaget på EMAX 2016. Fra venstre: Erlend Sætre, Karoline Kingsrød, Daniel Emil Randrup Sværk og Kristin Dolve. Per Slagbrand
  - Fantastisk å få oppleve EMAX-effekten! sier vinnerlaget fra EMAX 2016, som får en tur til tech-hovedstaten og startup-byen Toronto. Vinnerlaget besto av Daniel Emil Randrup Sværk fra Gjøvik, Karoline Kingsrød fra Oslo, Erlend Sætre fra Ålesund og Kristin Dolve fra Tønsberg.

  Teamet som kalte seg Team 10 av 10 stakk av med seieren i EMAX Norge 2016, og hadde den høyeste scoren i bedriftsimulatorspillet som alle deltakerne har spilt de tre siste dagene på EMAX. Vinnerlaget hadde ingen økonomer, og var dermed litt overrasket selv over at de stakk av med seieren. Men med kompetanse på et bredt fagfelt i alt fra psykologi til kulturbransjen og gründerskap klarte de likevel å oppnå høyest aksjekurs av alle lagene.

  De mener selv at variasjonen i teamet og den gode teamdynamikken de klarte å oppnå tross ulikheter både i interesser og personlighet var avgjørende for seieren.

  - Vi var enige om at det var viktig å lytte til hverandre, og ble raskt enige om at det å være uenige var greit, men at vi holdt oss til strategien, sier Daniel Sværk (24), som studerer psykologi og har åtte års erfaring som politisk aktiv. Som de andre deltakerne på EMAX, planlegger han å starte for seg selv.

  - Det var helt fantastisk å oppleve EMAX-effekten! I tillegg vant vi, og får nå reise til Toronto og oppleve tech- og gründermiljøet i en veldig spennende by, sier Karoline Kingrød (23), som går på doulaskolen i Oslo og drømmer om å starte egen bedrift innenfor helsesektoren.

  Skal lære av verdenledende startup-miljøer

  Toronto er på topp 20-listen over verdens beste startup-byer, og er kjent for å tiltrekke seg gründerne fra hele verden, særlig innenfor teknologi. Her skal de unge gründerspirene la seg inspirere til å fortsette med entreprenørskap. De vil møte spennende gründermiljøer, bygge internasjonalt nettverk og bli kjent med Innovasjon Norges virksomhet.

  Innovasjon Norges nye direktør for gründere og oppstartsbedrifter, Pål T. Næss, har tidligere ledet Innovasjon Norges kontor i Toronto, og kommer til å være med de unge gründerspirene på turen.

  - Toronto er en fantastisk by å besøke for inspirasjon, og for lære av noen av de beste startup-miljøene i verden. Gjennom EMAX får deltakerne en uvurderlig erfaring som de tar med seg videre på sine gründerreiser, sier Næss, som selv har gründet et internasjonalt selskap, og delte sine beste råd med deltakerne på årets EMAX.

  - Vi ser at å samle unge som brenner for entreprenørskap er en svært god måte for Innovasjon Norge å legge til rette for våre neste store globale selskaper på. Ingenting hadde gledet meg mer enn om jeg om noen år leser om gründerne som møtte hverandre på EMAX 2016, sier Næss.

  - Vinnerne av EMAX tilhører millennials-generasjonen; dette er tech-savvy ungdommer som skal ut og skape nye, innovative arbeidsplasser i fremtiden. Er det noe norsk næringsliv trenger, så er det unge, initiativrike mennesker med talent og skaperlyst, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

  Skapertrang og lærelyst

  Deltakerne på EMAX har vidt forskjellig bakgrunn, og det gjenspeiles også på vinnerlaget. Men spør man om motivasjonen for å melde seg på, springer det som oftest ut fra et stort engasjement for entreprenørskap og et ønske om å skape noe eget.

  - Det som trigget meg til å melde meg på Emax var lysten til å lære. Jeg har selv et eget selskap og er brennende opptatt av gründerskap. Emax har gitt meg mye positiv energi som jeg kommer til å ta med meg videre, sier Erlend Sætre (21), som driver med webutvikling.

  - Jeg er veldig nysgjerrig på det å skape; det var det som gjorde at jeg meldte meg på EMAX etter anbefaling fra venner som hadde vært med tidligere, sier Kristin Dolve, som studerer prosjektledelse kunst og kreativ næring Westerdals i Oslo. Hun feiret 22-årsdagen sin på EMAX. Nå anbefaler hun andre unge å melde seg på. - Tør å ta sjansen! EMAX handler om å kaste seg ut i ting som ligger litt utenfor komfortsonen og lære av det, avslutter Dolve.

  Om EMAX

  EMAX er et årlig tilbud for ungdom mellom 18 og 25 år som brenner for entreprenørskap og ledelse. Det er femte året Innovasjon Norge arrangerer EMAX på Høgskolen i Lillehammer, og i år deltok 90 ungdommer på gründercampen. EMAX handler i stor grad om et simulatorspill. Deltakerne leder en bedrift i tre år, og må ta store avgjørelser som påvirker aksjekursen i bedriften. De blir utfordret på egne vurderinger og samarbeidsevner. Til slutt står laget med høyest aksjekurs igjen.

  En undersøkelse fra Innovasjon Norge viser at en av to deltagere fra EMAX 2012-kullet har startet egen bedrift. Over 50 prosent har funnet medgründer på EMAX og fått større mål, drømmer og ambisjoner.

  EMAX i sosiale medier: @EmaxNorge

  Ønsker du å vite mer, eller komme i kontakt med noen av deltakerne, ta kontakt med oss:

  Maya Liu Bøckman Vinje
  Tlf: 977 47 537
  E-mail: maboc@innovasjonnorge.no

  Jeanett Sandmo
  Tlf: 922 26 378
  E-mail: jesan@innovasjonnorge.no

  Mer om EMAX