Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Vil gjøre norske naturattraksjoner sikrere

  Turister på Preikestolen
  Preikestolen i Rogaland er et av flere steder som har blitt enormt populært å besøke for både norske og utenlandske turister de siste årene.Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com
  Stadig flere norske og utenlandske turister ønsker å oppleve norsk natur. Tidligere var det nok for turister å passivt beskue vår gudegitte natur, nå vil vi også ha aktive opplevelser. Dette er både en fantastisk mulighet for norsk reiseliv, men byr også på en rekke nye utfordringer, noe som årets sommersesong har vist. Nå tar nasjonale aktører tak.

  Onsdag setter derfor myndigheter, sentrale aktører i norsk reiseliv, beredskapsorganisasjoner og representanter fra berørte lokalsamfunn seg sammen for å se på hvilket ansvar de ulike aktører har og hvilke tiltak som må gjøres.

  I mange år har norske naturattraksjoner som Trolltunga, Preikestolen og Kjeragbolten blitt markedsført i hele verden og profileringsarbeidet gir god avkastning. Fra å ha noen hundre besøkende i året for 5-6 år siden klatrer titusenvis av mer eller mindre fjellvante turister nå opp strabasiøse stier for å få tatt sitt livs selfie med norske fjell og fjorder i bakgrunn. Mange av gjestene er ikke født med fjellsko på beina og har ikke forutsetninger for å se hva som venter dem mellom parkeringsplassen og fjelltoppen.

  Resultatet har blitt en økning i antall redningsaksjoner, forsøpling slitasje på stier og vanskelige parkeringsforhold, med påfølgende regning til lokalsamfunnet og tidvis en krevende situasjon for de frivillige redningsmannskapene. På sikt handler dette om hvordan Norge fremstår som en bærekraftig reiselivsnasjon.

  Vil lage tiltaksplan

  - Nå tar nasjonale aktører tak. Onsdag denne uken vil sentrale aktører diskutere seg fram til en tiltaksplan for å sørge for et fortsatt bærekraftig reiseliv i Norge. Alle er nok enige om at man bør sørge for en bærekraftig utvikling av reiselivet i Norge, men samtidig utvikle gode og trygge opplevelser i norsk natur, sier Audun Pettersen, leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge.

  Initiativtagere til arbeidsmøtet om naturattraksjoner, sikkerhet og forvaltning er Miljødirektoratet, Innovasjon Norge, NHO Reiseliv og Den Norske Turistforening. På agendaen står en grundig diskusjon av utfordringer og løsninger knyttet til sikkerhet og besøksforvaltning, populære naturattraksjoner, utvikling og tiltak.

  - Vi er helt nødt til sammen å finne ut av hvordan vi skal sørge for færre redningsaksjoner og mindre belastning på frivillig mannskap, samtidig som vi sørger for et fortsatt bærekraftig reiseliv. Lokal verdiskaping og ikke minst et fortsatt godt omdømme for Norge som reisemål er høyt prioritert, ikke bare i Innovasjon Norge, men i reiselivsnæringen generelt, sier Pettersen. 

   

  For mer informasjon, vennligst kontakt:

  Marianne Mork, senior kommunikasjonsrådgiver, tlf. 414 49 747