Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • - Unik og annerledes innovasjonsprosess

  To prosjekter fra innovasjonscampen for landbruket får videre oppfølging fra Innovasjon Norge og Norges forskningsråd. T.v. er landbruks- og matminister Jon Georg Dale, som overrakte diplomene på vegne av juryen, under Mat og landbruk 2017 tirsdag.Marianne Mork
  - Erfaringen med innovasjonscampen for landbruket har gitt meg nye verktøy for innovative prosesser og et helt annet ståsted for framtiden, sier en godt fornøyd campdeltager Ellen Mosleth i Nofima.

  Matematikeren og biologen er til daglig forsker i bioinformatikk og cellebiologi. Til tross for at hun er godt kjent med forskning og innovative prosesser forteller hun at de nye arbeidsmetoder hun ble kjent med gjennom campen er noe hun vil bruke framover. Det som til slutt ble en unik og annerledes innovasjonsprosess munnet ut i en idé hun og hennes gruppe var svært godt fornøyd med.

  Seniorforsker Ellen Mosleth i Nofima er glad for verktøyene hun har fått med seg fra helgens innovasjonscamp for landbruket.Marianne Mork

  - Uansett om vi vinner i dag så satser vi på at idéen blir en prosjektsøknad! sa Mosleth (bildet) før juryens avgjørelse ble kjent.

  At norsk landbruk og matindustri i mange tiår vært i tet på teknologi- og innovasjonsfronten er velkjent, og de sakker heller ikke akterut når det virkelig gjelder i racet om det grønne skiftet. De siste dagene har 30 av bransjens klokeste hoder vært samlet på tidenes første innovasjonscamp for landbruket, for å diskutere og konkurrere om de beste løsningene for framtiden. Gruppen ble delt inn i team som hver for seg utviklet innovative prosjektforslag og tirsdag ble forslagene presentert til en fullsatt konferansesal på «Mat og landbruk 2017». Nå får de to beste forslagene støtte til videre utvikling.

  Og vant gjorde prosjektene som tar for seg henholdsvis landbrukets datasky og presisjonsgjødsling. 

  Grønn og bærekraftig matproduksjon

  Innovasjonscamp for landbruket ble arrangert av Norsk Landbrukssamvirke i samarbeid med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

  - Utfordringen campens deltagere fikk var: «Hvordan kan ny teknologi bidra til en grønn og bærekraftig matproduksjon?». Det er ikke uten grunn at deltakerne representerer landbruksindustrien, teknologileverandører og forsknings- og kunnskapsmiljøer. Både ny kunnskap, ny teknologi og å utnytte eksisterende kunnskap og teknologi på nye måter er viktige ingredienser for et grønt skifte sammen med tålmodig og langsiktig kapital – og det vil jeg så absolutt si at samvirkeindustrien representerer. Derfor har det vært flott med bred kompetanse i gruppen, sier Inger Solberg, direktør for divisjon for bærekraft i Innovasjon Norge.

  Den norske bonden tar ikke snarveier

  - Vi har muligheter - og et ansvar for - å være utålmodige etter å ta i bruk ny teknologi for å skape nye muligheter på gården, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke.

  Han mener den norske bonden aldri har tatt snarveier, noe som er en viktig forutsetning for at norsk landbruk skal fortsette å lykkes inn i fremtiden.

  - Verdens kanskje tryggeste mat produseres i Norge, fra friske dyr og planter, nettopp av den grunn. Norske bønder har alltid vært utålmodige etter å prøve nye muligheter – kunnskapen i hodene og hendene til den norske bonden gjør meg trygg på at vi vil møte en fremtid hvor vi bruker norske arealressurser til å lage mat uten snarveier. Dagens problemer og utfordringer lar seg kun løse gjennom bruk av ny teknologi. Det har alltid vært norsk landbruks styrke, sier Hedstein.

   

  For mer informasjon, vennligst kontakt:

  Marit Valseth, prosjektleder, maval@innovasjonnorge.no tlf. 909 66 998
  Marianne Mork, senior kommunikasjonsrådgiver, tlf. 414 49 747