Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Innovasjon Norge har ingen samarbeid med Danny Hayes

  De siste dagene har flere medier omtalt den amerikanske næringslivsmannen Danny Hayes, som holdt en innledning på Innovasjon Norges innovasjonstale-arrangement i Bodø. Mange medier fremstiller det som om Innovasjon Norge har et samarbeid med Hayes. Det er feil. 

  Innovasjon Norge har ikke et samarbeid med Hayes eller selskapene han er involvert i. Invest in Norway, som er en del av Innovasjon Norge, har møtt Hayes ved tre anledninger. Vi har ikke hatt noe oppdrag for ham eller selskapene han representerer.   

  I forbindelse med det lokale innovasjonstale-arrangementet i Bodø 7. juni fikk Innovasjon Norge en rekke innspill på potensielle internasjonale investorer med interesse for Salten-området. Blant navnene som ble nevnt var Danny Hayes – også kjent som Keary D. Hayes. Flere aktører uttrykte interesse for å høre hans syn på Nord-Norge og mulighetene for å investere der. 

  Spørsmål om bakgrunnssjekk  

  Når Innovasjon Norge inviterer talere til lokale arrangementer i Norge og internasjonalt, er det ikke vanlig praksis å gjennomføre bakgrunnssjekk på innlederne. Hayes ble invitert til å gi oss sitt perspektiv på Nord-Norge, og det var alt han gjorde på vårt arrangement. Vi gjorde ikke bakgrunnssjekk på personen Danny Hayes. 

  I arbeidet med å tiltrekke internasjonale investorer til Norge, gjennomfører Innovasjon Norge bakgrunnsundersøkelser ved behov. Vi gjør det i henhold til gjeldende lovgivning. Vi gjorde undersøkelser av selskapet Harvester Trust som Danny Hayes var tilknyttet på den tiden, i forbindelse med selskapets kontakt med Invest in Norway. Resultatet av undersøkelsene var at vi ikke fant noe negativt.  

  Rødt spør i Stortinget  

  Partiet Rødt ved Bjørnar Moxnes har stilt skriftlige spørsmål til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om saken. Her er Moxnes’ spørsmål i sin helhet:  

  Hvilken rolle har Næringsdepartementet og Innovasjon Norge spilt i kontakten mellom Keary D. Hayes (også kjent som Danny Hayes) og Bodø kommune, hvem introduserte han og hans selskap til Bodø kommune, og hva slags bistand har Næringsdeparetmentet gitt Bodø kommune i anledning saken? (https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=73081)  

  Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at statsråden kommer til å svare på spørsmålene i løpet av kort tid.