Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • New York ser til Oslo for å bygge smartere byer

  De norske bedriftene Aventi Technology, APX Systems, Bolder, NanoPower, Nornir og Sparebank 1 deltar på Smart Cities-konferansen i New York denne uken.Berit Hessen
  Denne uken er seks norske bedrifter i New York for å vise hvordan moderne infrastruktur og teknologi kan gi amerikanerne en større og mer effektiv elektrisk bilpark.

  -Oslo er i en klasse for seg selv når det gjelder elektrifisering av biler, og er en krystallkule som det er verdifullt å studere når vi skal planlegge New Yorks elektriske bilpark. Vi har møtt spennende selskaper her i New York, og sett gode løsninger som kan legge til rette for en stor, elektrisk bilpark i et tett, urbant miljø, sier Mark Simon i New York State Department of Transportation.

  New Yorks ordfører Bill de Blasio har satt et mål om at 20 prosent av New Yorks bilpark skal være elektrisk innen 2025. Nå ser de til Norge og Oslo for fremtidens løsninger. The Department of Transportation fikk en personlig invitasjon til å komme på studiebeøk til Oslo fra ordfører Marianne Borgen da de møttes i New York.

  -Vi er stolte av at norske bedrifter kan inspirere andre byer til å tilrettelegge for bærekraftige løsninger, sier ordfører i Oslo Marianne Borgen.

  Kan løse fremtidens urbane transportløsninger

  -Markedsandelen for elbiler i Norge er en av de høyeste i verden. Derfor har Norge svært god kompetanse innenfor den infrastrukturen som en elektrisk bilpark krever i urbane miljøer. I New York er utfordringen alt fra hvor ladestasjonene skal plasseres til hvordan de kan sikre mer effektiv og elektrisk transport. Disse løsningene kan norske bedrifter tilby, sier Hege Barnes, direktør for Innovasjon Norge i New York.

  De seks norske bedriftene som deltar på konferansen Smart Cities New York fra 7. -9. Mai, er Aventi Technology, APX Systems, Bolder, NanoPower, Nornir og Sparebank 1. Konferansen er USAs ledende globale konferanse om innovasjon og infrastruktur for smarte byer, og en av flere plattformer som skal bidra til å selge norske transportløsninger i internasjonale markeder.

  -Norske løsninger er troverdige

  Smarte Byer er et prosjekt Innovasjon Norge har jobbet med over flere år og som samler innovative og bærekraftige løsninger innen blant annet transport, energi og digitalisering av byggenæringen.

  -Smarte byer kan bli en stor norsk eksportvare. I tillegg til at norske bedrifter kan levere konkurransedyktige løsninger så er bærekraft, høyteknologi og smarte samfunn et område der Norge opplever stor troverdighet. Det gjør det lettere å overbevise potensielle kjøpere, sier ansvarlig for Smarte Byer i Innovasjon Norge Gaute Hagerup.

  Ny teknologi sikrer effektiv varelevering i store byer

  -New York er kjøpeklare og trenger produkter som kan implementeres nå. Når ikke amerikanske bedrifter kan ta lead så finnes det en stor mulighet for at vi kan gjøre det, sier Hjalmar Wiik, salgssjef i APX Systems.

  Programvarehuset leverer systemløsninger som vil gjøre det enklere å planlegge og sikre en effektiv og miljøvennlig distribusjon av varer i sentrum av store byer. Dette gjøres ved hjelp av teknologi som henter inn sanntidsdata om blant annet vær, trafikk, broer og forurensning, bearbeider dette lynraskt og sørger for at alle i verdikjeden - fra sjåfør til kunde - er oppdatert i sanntid om progresjonen på leveransen. Færre biler gir færre køer, reduserte utslipp og reduserte kostnader.

  Før konferansen i New York deltok de norske bedriftene på workshops og møter med potensielle samarbeidspartnere i Hamburg og Hannover i Tyskland. Dette besøket var også del av Innovasjon Norges eksportprogram Global Growth for bedrifter innenfor Smarte Byer.

  Dette er bedriftene som deltar i New York:

  APX Systems

  Aventi Technology 

  Bolder

  NanoPower 

  Nornir 

  Sparebank 1 Forsikring

  Fakta om Innovasjon Norges smartby-satsing:

  • Flere av storbyene i verden har et økt fokus på en smartere byutvikling for å møte klimautfordringer og en økt befolkningsvekst i byene.
  • Smarte Byer er en satsing som skal identifisere og fremme teknologiske løsninger for fremtidens byutvikling.
  • Prosjektet omfatter bedrifter som jobber med transport og mobilitet, energi, og fordeling og forbruk av energi i byer; deltakelse og administrasjon, og hvordan innbyggerne former den moderne byen; helse og velferd, vann og avløp, og sensorikk og kunstig intelligens.
  • Innovasjon Norge tilbyr blant annet eksporthjelp, finansiering og pilotering til bedrifter som tilbyr innovative løsninger innenfor disse områdene.
  • Innovasjon Norge (IN) har identifisert over 500 norske selskaper som har potensialet til å løse fremtidens utfordringer i byer.

  Kontakt:
  Julie Ryland, +47 48 11 19 75/julie.ryland@innovasjonnorge.no 

  Les mer om Smarte Byer