• EN
 • Logg inn
 • Innovasjon Norge åpner nytt kontor i Tyskland

  Norges ambassadør til Tyskland, Petter Ølberg, Innovasjon Norges Tysklanddirektør Manuel Kliese, München-ansatte Kristin Zwez og Martin Nietz, Anita Krohn Traaseth, og Dr. Markus Wittmann fra Invest in Bavaria. Innovasjon Norge
  Norges ambassadør til Tyskland, Petter Ølberg, Innovasjon Norges Tysklanddirektør Manuel Kliese, München-ansatte Kristin Zwez og Martin Nietz, Anita Krohn Traaseth, og Dr. Markus Wittmann fra Invest in Bavaria.Innovasjon Norge
  - I München kommer vi enda nærmere viktige innovasjons- og investeringsmiljøer i Tyskland, og i Europa forøvrig, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.  

  Mandag 17. september åpnet hun Innovasjon Norges nye kontor i München, som komplementerer selskapets Hamburg-kontor.  

  -Sør-Tyskland, med München i spissen, er en økonomisk hotspot med høy innovasjonskraft. Store konserner som Bosch, SAP, og Siemens har sine hovedseter i området. Det samme gjelder mye av den tyske bil- og leverandørindustrien, påpeker Manuel Kliese, direktør for Innovasjon Norge Tyskland. 

  Merkbare forskjeller mellom nord og sør i Tyskland 
  Kontoret skal hovedsakelig jobbe med digitalisering og kunstig intelligens i industriprosesser, elektrisk mobilitet, og med å tiltrekke internasjonale investorer til Norge. -Det er merkbare forskjeller mellom nord og sør i Tyskland, være seg i økonomi, forbrukermønstre og interesser. Derfor er det viktig for Innovasjon Norge å være bredere til stede, sier Kliese. To personer er ansatt ved kontoret, som skal jobbe tett opp mot Hamburg-kontoret.  

  10 prosent av Norges fastlandseksport til Tyskland 
  Tyskland er det største markedet i EU, og over 10 prosent av Norges fastlandseksport går i dag direkte til Tyskland. Tyskere er også den største gruppen utenlandske turister i Norge. 

  -Tyskland blir stadig viktigere for den norske økonomien, og er for mange norske bedrifter et naturlig inngangsmarked når de satser internasjonalt, sier Kliese.  

  For norsk næringsliv er de største markedsmulighetene i Tyskland innen temaene energi og miljø, smarte byer, forsvar, bioøkonomi, maritim, reiseliv, kreative næringer, ferdigvarer samt fisk og sjømat.  
   

   

   

  Kontaktpersoner: 

  Manuel Kliese, direktør Innovasjon Norge Tyskland, +49 170 161 3060, manuel.kliese@innovationnorway.no  

  Anne Line Kaxrud, kommunikasjonsrådgiver Innovasjon Norge, 906 60 744, anne.line.kaxrud@innovasjonnorge.no 

  Muligheter i Tyskland