Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Over 3400 oster kjemper om å bli verdens beste i Bergen

  Tom Hansen/Innovasjon Norge
  Rekordmange både norske og utenlandske oster er påmeldt til World Cheese Awards (WCA) i Bergen. Det prestisjetunge osteverdensmesterskapet går for første gang av stabelen i Norge og arrangeres i Bergen den 2. november. Her konkurrerer hele 3472 oster fra 41 land om å bli verdens beste ost. Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier. Norge stiller også med over 50 dommere som sammen med 180 internasjonale dommer skal smake seg fram til verdens beste ost.

  World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food og for første gang i den 31 år lange historien, skal dette holdes i Norge. Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011. Da var det kun Tingvollost som representerte Norge. Den norske deltakelsen har økt hvert år og nå deltar brorparten av norske ysterier på oste-VM i Bergen.

  Innovasjon Norge er en av samarbeidspartnerne til det internasjonale arrangementet som skal være med på å sette norsk ost og lokalmat på kartet.

  -Interessen for lokalmat har lenge vært økende både hos forbrukere og produsenter.
  Oste-VM i Bergen og den oppmerksomheten mesterskapet gir, er en ypperlig anledning til å promotere og forsterke interessen for lokalprodusert kvalitetsmat. Innovasjon Norge har bidratt i utviklingen hos mange av de ysteriene som deltar i oste-VM. Vi føler oss trygg på at de vil hevde seg godt i konkurransen, og ønsker lykke til med arrangementet, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.

  Osterevolusjonen

  Det er fantastisk tilfredsstillende for oss at så mange norske produsenter deltar, sier Bernt Bucher Johannessen. Han er daglig leder i HANEN som sammen med Norsk Gardsost er hovedarrangør.
  – Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er. Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge. Aldri før og kanskje heller aldri siden vil det være så mange rare spennende og underlige oster samlet på en gang. Dette skal bli en folkefest hvor publikum kan komme og smake noen av verdens beste oster!

  Stolt og imponert verdensmester

  – Den norske osterevolusjonen er et faktum. Eg er imponert og stolt over at så mange dyktige ystere vil delta i WCA på heimebane! Det er som ein drøm går i oppfylling – Vi er blitt ein stolt ostenasjon, sier Gunnar Waagen, mannen bak Kraftkar og styreleder i Norsk Gardsost.

  Norge inn på matkartet

  Også landbruks- og matminister Bård Hoksrud gleder seg til å se det norske mangfoldet under Oste-VM.
  – I år stiller Norge med rekordmange osteprodusenter og ostetyper til verdensmesterskapet. Produsentene skal vise fram de beste ostene Norge har å by på. Deltakelsen er med på å sette oss på det internasjonale matkartet og bygge Norge som matnasjon. Det bidrar til å øke verdiskapingen for mat- og reiselivsaktører i norsk landbruk. Jeg gleder meg til å se det store ostemangfoldet fra hele verden på Oste-VM, sier Hoksrud.

   

  For mer informasjon, ta kontakt med:
  Mona Raa Ravndal, senior kommunikasjonsrådgiver +47 942 97 048, morav@innovasjonnorge.no