Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Rekordmange norske næringslivstopper til Kina

  Kong Harald og Anita Krohn Traaseth under den ofisielle åpningen av statsbesøket til Kina. Tom Hansen
  Rundt 310 representanter fra norsk industri og næringsliv deltar på delegasjonen i forbindelse med kongeparets statsbesøk til Kina neste uke. - Et godt samarbeid med Kina er helt essensielt for vekst i norsk økonomi men også viktig for å øke eksporten, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

  De norske selskapene utvikler løsninger innenfor områder som utdanning, energi, reiseliv, sjømat, finans, maritim næring og fiskeri. De skal delta på et bredt næringslivsprogram i Beijing og Shanghai.

  - Kina er en viktig handelspartner for Norge, og interessen for delegasjonen vitner om at forholdet blir stadig viktigere, sier Krohn Traaseth. Hun skal lede det som sannsynligvis blir den største norske næringslivsdelegasjonen til et annet land noensinne. På fjorårets delegasjon til Kina deltok rundt 240 mennesker, og delegasjonen var da tidenes største.

  Denne gangen reiser 310 norske næringslivsaktører sammen med Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. Delegasjonen er en del av det offisielle statsbesøket til Kina. I tillegg til kongeparet toppes den norske delegasjonen politisk med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, samt flere statssekretærer fra andre departementer.

  Norske selskaper har mye å bidra med
  - Kina har en imponerende infrastruktur, og er aktive brukere av høyteknologi. Men de har store utfordringer med forurensing, klimaendringer og en stadig økende befolkning. Norge kan bidra til å løse flere av disse utfordringene, sier Krohn Traaseth.

  Næringslivsprogrammene i Beijing og Shanghai tar for seg temaer som smarte byer, fornybar energi, helse- og velferdsteknologi, og ikke minst mulighetene i havet.  Spill, entreprenørskap og Norge som turistnasjon står også på agendaen.

  Rundt 40 avtaler skal signeres
  Kina er Norges største asiatiske handelspartner. Eksporten av varer og tjenester utgjorde i overkant av 26 milliarder kroner i 2017, og importen fra Kina utgjør rundt 80 milliarder.

  - De viktigste eksportproduktene har tradisjonelt vært utstyr og maskiner relatert til skip og rigger. Det fortsetter å være dominerende, men det er interessant at også samarbeid innen energi og miljø blir stadig viktigere, sier Knut Sørlie, Innovasjon Norges direktør i Kina.

  I løpet av statsbesøket skal norske og kinesiske parter signere rundt 40 avtaler.

  - Vi håper at disse avtalene vil bidra til sterkere samarbeid mellom Kina og Norge. Våre to land er langt fremme innen områder som teknologi og grønne løsninger, og gjennom å jobbe sammen kan vi lære av hverandre så vel som å fremme eksport, sier Sørlie.


  Kontakt for Kina: Knut Sørlie, Knut.Roald.Sorlie@innovasjonnorge.no , +86 108 5319 651
  Kontakt presse: Anne Line Kaxrud, Anne.Line.Kaxrud@innovasjonnorge.no, 906 60 744 eller Kjetil Svorkmo Bergmann, Kjetil.Svorkmo.Bergmann@innovasjonnorge.no, 908 20 918.