Vestfoldsbedriften stikker med dette av med førstepremien på 250 000 kroner samt heder og ære. De to andre nominerte til årets bedriftsutviklingspris var Jone Wiig Gartneri AS fra Rogaland og Røros Rein AS fra Sør-Trøndelag.
- Bjertnæs og Hoel oppfyller kriteriene for prisen på en ekstraordinær måte. De driver en innovativ og nyskapende virksomhet med solid økonomi, store positive ringvirkninger og en drift med fokus både på miljø og bærekraft, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør i Innovasjon Norge.
- De tre kandidatene til den nasjonale bedriftsutviklingsprisen er alle av ypperste klasse. Jeg er imponert over hva landbruket kan vise til av godt og lønnsomt entreprenørskap – noe både vinnere og nominerte til BU-prisen er et godt uttrykk for, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
Salat og potet i stor skala
-Dette er svært gøy og inspirerende. Først og fremst er det en stor anerkjennelse til den fenomenale gjengen som jobber hos oss. Med så mange flinke mennesker og så mye spennende som skjer i mat Norge i dag, er det helt utrolig at det er vi som i dag vinner denne prisen, sier Åsmund Bjertnæs.
Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy ble etablert i 2009, da de to familiebedriftene slo seg sammen. Hovedkontoret ligger på Smidsrød Gård på Nøtterøy.
Bjertnæs & Hoel har gjort god butikk av noe så «enkelt» og billig som potet. Gjennom produktutvikling, merkevarebygging og utvikling av en landsdekkende distribusjon, har de i betydelig grad klart å erstatte import av småpotet med sin egen småpotet. Hovedproduksjonen til frilandsgartneriet er isbergsalalat, hjertesalat og småpotet.
Mangfold av nasjonaliteter
Frilandsgartneriet er en stor arbeidsgiver for arbeidere fra flere land og er opptatt av å skape en bedriftskultur preget av respekt, raushet og samarbeid. Familiebedriften har i dag ansatte både fra Vietnam, Polen, Tsjekkia, Romania Russland og Norge.
- Mangfold av nasjonaliteter og kulturer bidrar til et utviklende arbeidsmiljø. Et viktig mål for vår virksomhet er å skape en meningsfull og lærerik arbeidsplass, sier Åsmund Bjertnæs.
Bjertnæs & Hoel er det første frilandsgartneri i Norge som er godkjent etter den internasjonale kvalitetsstandarden Global GAP (Good Agricultural Practice).
Bakgrunnsinformasjon Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket (tidligere Bygdeutviklingsprisen). Det blir kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De lokale vinnerne deltar i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 250 000 kroner.
Kandidatene må være bedrifter eller personer med næringsvirksomhet med basis i landbrukets og bygdenes ressurser, og blir vurdert etter følgende kriterier:
Tidligere vinnere av den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket
2016 Johan Fredrik Bråstad Kristiansen, Aust-Agder. Produksjon av blomster
2015 Tor Oxhovd Svalesen, Oppland. Produksjon av biovarme
2014 Rørosmat SA, Sør-Trøndelag Omsetning, logistikk og merkevarebygging lokalmat
2013 Moer gard og Norwegian Antibodies AS Produksjon av egg og antistoff fra egg
2012 Hillestad Gård, Aust Agder. Feriesenter, smykkeproduksjon og galleri
2011 Haaheim Gaard, Hordaland. Gårdsrestaurant med høy kvalitet på mat og servering, kulturarrangement m.v.
2010 Bakeriet i Lom, Oppland. Håndverksbakeri basert på lokale råvarer
2009 Edel Design AS, Hedmark. Design og produksjon (på gårdsbruket i Ringsaker) av norsk klesmerke i rene naturmaterialar.
2008 Ingrid Lekve og Jon Karlsen, Hedmark. Allsidig med sauehold, foredling og omsetning av lam, Inn på tunet ”Levande læring”, Grønn trapp m.v.
2007 Lofotlam, Nordland. Merkevareproduktet Lofotlam
2006 Norsk Matraps, Østfold. Matrapsolja Odelia
2005 Den Gyldne Omvei, Nord-Trøndelag. Felles marknadsføring og profilering av "omvegen" som merkevare på en helhetlig måte med hensyn til natur, kultur og kvalitet.
2004 Line Bergsund og Trond Andersen, Buskerud. Trening av travhest. Årets travtrener 2004.
2003 Pruglhei gård, Nordland. Slakteri, matforedling, servering, gårdsbutikk
2002 Steindal Gård, Rogaland. Grønn omsorg, bl.a. bu- og arbeistrening for psykiatriske pasienter.
2001 Gangstad Gårdsysteri, Nord-Trøndelag. Produksjon av camembert, muggost, salatost og konfektost som blir solgt gjennom gårdsbutikk og spesialbutikkar i Oslo, Stavanger og Trondheim
2000 Solem Sag ANS, Møre og Romsdal. Utnytting av nordmørsfurua til spesialprodukt. Lafteplank, spesialdimensjonar, villmarkspanel, dekksplank og møbelemne av gråor
1999 Fausko gard og skysstasjon, Buskerud. Gård med økologisk drift og nyrestaurert skysstasjon. Kurs- og konferansemarked med opplevelser og matkultur.
1998 Aron Mat, Troms. Foredling av kjøtt. Senere deltaker i eksportframstøyt av fenalår til Italia.
1997 Ivar Løne, Hordaland. Foredling av smalahove og serveringsvirksomhet der kulturopplevelse, smalahove og vossaøl er bærende elementer.