Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Stor oppslutning om næringsdelegasjon til Chile

  Chilensk by i rød solnedgang
  Jose Luis Stephens

  Over 80 norske representanter fra norsk industri og næringsliv deltar på næringslivsdelegasjonen i forbindelse med kongeparets statsbesøk til Chile i neste uke.

  Statsbesøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile.

  -Chile er et voksende marked for norske interesser innenfor flere sektorer, spesielt innen akvakultur og fornybar energi. Vår ambisjon er at dette besøket vil bidra til nye avtaler for norske bedrifter og økte eksportmuligheter i fremtiden, sier Cathrine Pia Lund, delegasjonsleder i Innovasjon Norge.

  Viktig marked

  Norsk næringsliv har befestet sin posisjon innenfor flere sektorer, og Chile er i dag det nest største markedet for norske bedrifter i Sør-Amerika, etter Brasil. Norge eksporterte varer til Chile verdt 1,2 milliarder kroner i 2018. Det er i dag rundt 60 norske bedrifter i Chile med aktivitet primært knyttet til akvakultur og fiskeri.

  - Chile er verdens nest største lakseprodusent, og Norge er største utenlandske aktør i Chile innen havbruk og fiskeri. Chile er et viktig marked for den norske havbruksnæringen. Norge har et meget godt samarbeid med Chile, og jeg ønsker å styrke vårt samarbeid ytterligere, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

  Næringslivsdelegasjonen vil ha særlig fokus på akvakultur, fornybar energi, landbruksteknologi, smarte byer og satellitt teknologi. Hovedtema for næringsdelegasjonens program er bærekraftige løsninger for utviklingen av fremtidens næringsliv og interessen har vært stor fra chilensk næringsliv.

  Det er Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet som organiserer næringslivsdelegasjonen som del av det offisielle besøket til Chile. Kongeparet ledsages av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fiskeriminister Harald Tom Nesvik.   

  Norske selskaper har mye å bidra med

  -Chile er et spennende marked, og vi ser en vekst i eksporten av norske varer til landet. Både Norge og Chile er opptatt av bærekraftig utnyttelse av havet. Norske aktører kan bidra med verdensledende teknologi og innovative løsninger innenfor vekstnæringer som blant annet havbruk og ren energi, avslutter Lund.  

   

  Fakta:

  • Første statsbesøk til Chile på 52 år
  • Statsbesøket foregår i tidsrommet 26. - 31. mars 2019
  • Næringslivsdelegasjonen foregår mellom 27. - 30. mars 2019.
  • Chile er en av Norges viktigste handelspartnere i Sør-Amerika. Eksporten av norske varer og tjenester til Chile anslås til vel 1,2 milliarder kroner i 2018.  Eksport har økt med 25 prosent de siste 10 årene.
  • Vareimporten fra Chile utgjorde 980 millioner kroner i 2018. Dette er en økning på 3 prosent fra 2017.
  • Det er rundt 60 norske bedrifter i Chile. De norske selskapene er hovedsakelig knyttet til akvakultur og fiskeri.