Tre norske bedrifter får støtte fra EUs SMB-instrument for å lansere sine løsninger i det globale markedet.
Tre norske bedrifter, Alva Industries, MazeMap og Future Technology var blant de 68 bedriftene som nådde opp i kampen om støtte på opptil 25 millioner kroner hver i konkurranse med over 1700 selskaper fra hele Europa. Dermed seiler selskapene til topps i et europamesterskap for innovative små og mellomstore bedrifter.
Future Technology er et Sandefjordbasert teknologi- og konsulentselskap som blant annet utvikler løsninger for offshore vindkraft. Den nye subsea-kjøleren de har fått EU-støtte til å utvikle, gjør offshore vindkraft mer miljøvennlig og kostnadseffektivt. Den bidrar til reduserte CO2-utslipp i Europa. Kjøleren er opprinnelig utviklet for olje og gassnæringen, men har i de siste årene blitt tilpasset for Offshore Wind transformator-plattformer.
- Med støtten vi får igjennom EIC er det mulig for oss å ta en nyutviklet teknologi og teste i fullskala, for på den måten kunne komme inn i en konservativ næring, sier daglig leder Heidi M. Petersen i Future Technology.
Alva Industries ble stiftet i 2016 for å få fart på overgangen til fornybare teknologier. Bedriften utvikler lette, høyeffektive generatorer for produksjon av ren energi, og elektriske motorer for å gjøre energien om til bevegelse. Satsningsområdene er motorer og generatorer til droner, små vindturbiner og standardiserte motorer for robotikk, romfart og medisinsk utstyr.
- Det er en betydelig milepæl for oss å få tildelt støtte fra EU til dette prosjektet og vi er svært stolte og takknemlige for den tilliten vi har blitt vist. Dette er et stort og ambisiøst prosjekt som kommer til å gi positive ringvirkninger i både industri og samfunn, siden det vil gi oss en mulighet til å utvikle en helautomatisk produksjonslinje for å sette våre produkter i masseproduksjon fra 2021, sier Knut Nielsen, CFO i Alva Industries.
MazeMap leverer innendørs navigasjon for å hjelpe folk å finne frem i store og komplekse bygninger som universiteter, sykehus, hoteller og kontorbygg. Tjenesten fungerer som Google Maps, men viser deg veien helt fram til rommet. MazeMap startet ved NTNU basert på et behov for å hjelpe studenter og ansatte å finne frem på campus. I dag har MazeMap en million brukere hver måned i nærmere 30 land.
- Støtten fra EU har gitt oss mulighet til å skalere opp raskere enn hva som ville vært mulig uten denne støtten og dette øker dermed MazeMaps sjanser for å bli en global markedsleder, sier Thomas Jelle, CEO fra MazeMap.
I konkurransen om støtte legger European Innovation Council stor vekt på gjennomføringsevne og erfaringen i teamet når bedriftene presenterer prosjektene for en jury av profesjonelle investorer. Innovasjon Norge jobber for å få flere norske vekstbedrifter til å søke om midler fra EIC, og tilbyr støtte i alle fasene av søknadsprosessen. Før bedriftene skal i ilden i Brussel gjennomgår de intensiv pitchetrening, deretter får bedriftene tilbud om generalprøver foran et ekspertpanel, både i Oslo og Brussel. De tre bedriftene som lyktes i denne runden valgte å benytte seg av tilbudet og hadde god nytte av det.
- Innovasjon Norge bidro i søknadskriveprosessen med å komme med konstruktive tilbakemeldinger på søknaden igjennom flere revisjoner, sier Heidi M. Petersen fra Future Technology. - Etter at vi ble invitert til pitchingen hadde vi daglig kontakt for å sikre at vi stilte best mulig forberedt til Brüssel, tilføyer hun.
Knut Nielsen fra Alva Industries bekrefter at treningen har vært nyttig. - Vi opplevde at vi ble fulgt opp tett underveis i hele prosessen, fra søknadsskriving og navigering i EU-systemene, hele veien gjennom til pitchetrening før presentasjonen vår i Brüssel. Dersom andre bedrifter har ambisjoner om å søke finansiering fra Horisont 2020, så anbefaler jeg dem på det varmeste å begynne den reisen med et møte hos Innovasjon Norge.
Les mer om EU-finansiering her.