Med plattformen til selskapet Helseapps kan pasienter med covid-19 få riktigere helsehjelp raskere. Nå står gründerne klare til å eksportere til land som er hardt rammet.
- Når hundre pasienter skal sjekke inn fysisk ved en klinikk, så blir det for legene et spørsmål om hvem de skal hjelpe først. I vår digitale løsning får pasientene hjelp med en gang, sier Marius Christensen, medgründer av selskapet Helseapps.
Løsningen selskapet har utviklet er en digital innsjekkingsplattform som gjør at ikke alle pasienter med symptomer behøver å oppsøke fysiske klinikker. På den måten slipper de å utsette seg unødig for smitte.
Plattformen fungerer slik: Pasientene bestiller en time hos lege eller ved en klinikk. De får en SMS, og fra den sjekker de inn til timen elektronisk. De vil da få en rekke spørsmål de skal svare på, og ut ifra svarene får de raskt beskjed om hva de skal gjøre.
- Ved mange helseklinikker er det nå lang ventetid for å få råd, også på telefon. Dette er en såkalt triageringsløsning, hvor legene får info de trenger for å vurdere hastegrad, sier Marius.
Gründerne bak selskapet, Marius Christensen og Anders Stormo, er selv leger. De ønsket i utgangspunktet å utvikle plattformer som gjør det lettere for kronisk syke pasienter å finne frem i sin egen journal og få et forhold til egne helsedata.
De fikk tidlig Innovasjon Norge med på laget. Helseapps AS har fått etablerertilskudd og vært med på mentorordningen.
- Hjelpen fra Innovasjon Norge har vært veldig viktig for oss i flere faser siden oppstarten. Det har vært tungen på vektskålen for vår satsing, forteller gründeren.
Helseapps har utviklet flere løsninger til ulike formål – ikke bare myntet på koronasituasjonen. I tiden fremover satser de imidlertid fullt ut på plattformen som kan hjelpe et koronapresset helsevesen.
Innovasjon Norges kontorer i Indonesia, Singapore og kontorene på det afrikanske kontinentet er nå koplet på selskapets internasjonale satsing. Gründerne håper å kunne få til en utrulling i flere land i løpet av kort tid.
- Mange land som nå er hardt rammet av koronaviruset har ikke en så god infrastruktur som det vi har i Norge. Derfor vil digitale løsninger som gjør det lettere for legene å prioritere bli ekstra viktige, sier Christensen, og legger til:
- Det eneste pasientene trenger er en smarttelefon, og det er det mange som har, selv i land der infrastrukturen i helsevesenet ikke er så godt utbygget.
I Norge bruker pasientene BankID som en sikkerhet når de logger seg inn. I andre markeder har de andre sikkerhetsløsninger som selskapet tilpasser til plattformen.