Silicon Valley har den største konsentrasjonen av høyteknologiselskaper i verden. Hva kan norske bedrifter som vil ut i verden lære av kulturen i Silicon Valley, og hva bør du ta med deg hjemmefra?
-I Silicon Valley snakker alle med caps lock på, sier gründer av Forgerock, Lasse Andresen. Da han flyttet det norske hovedkontoret fra Lysaker til San Francisco tok han med seg mange av de norske prinsippene, men tilsatte en god dose galskap og pasjon.
-Det går ikke an å gjøre en safe start-up. Nordmenn er veldig glad i trygghet, og dessverre er det ikke alle som tør å bli med på den reisen. Her fikk vi tilgang på en unik konsentrasjon av kapital, teknologi og talent, sier Andresen.
Men rask vekst har også en bakside. Silicon Valley opplever voksende klasseskiller og en polariserende kultur som til dels er drevet av galopperende boligpriser. Høy innovasjonstakt og ny teknologi medfører også etiske dilemmaer der personvern og sikkerhet ikke alltid vinner over rask vekst.
-Vi har tatt med oss en tvers igjennom norsk lederkultur. Det er ikke noe hierarki, men en høy grad av åpenhet og tillit. Noe av det første jeg gjorde da vi kom hit var å innføre fem uker med ferie. Det at amerikanerne er så produktive fordi de jobber dagen lang er bare tull. Folk trenger å hvile innimellom, ser Andresen.
Hvilepulsen har tydeligvis betalt seg. Forgerock, som jobber med identitetssikkerhet og personvern, har i dag mer enn 600 ansatte og kontorer i 15 land.
-Jeg blir behandlet på akkurat samme måte nå som da jeg kom hit og ikke hadde noe. Alle jeg møtte ville hjelpe, og ingenting er flaut å spørre om. Men du må tørre å be om hjelp, og det er ikke vi nordmenn så flinke til. Vi tror vi må klare alt selv, men resultatet blir ofte bedre hvis du får hjelp fra noen som kan det enda bedre, sier Andresen.
Lasse Andresen, Forgerock
Når du spaserer nedover hovedgaten i Palo Alto minner arkitekturen mer om en meksikansk småby enn verdens teknologinavle. Garasjene bærer lite preg av å være fødested for flere av verdens største selskaper, og det eneste synlige tegnet på enhjørninger er de du ser i vinduet på lekebutikken. Gjengrodde hager skjuler at verdens rikeste techgründere er bosatt nettopp her.
-Da jeg kom hit for å starte Meltwaters kontor i San Francisco så fant jeg ikke Silicon Valley. Jeg kjørte opp og ned motorvei 101 og trodde jeg skulle finne skyskrapere og høyteknologi, men alt jeg fant var sleepy suburbs, sier gründer Jørn Lyseggen.
Lyseggen startet medieanalyseselskapet Meltwater i Norge 2001 sammen med en kollega, 100 000 kroner og en kaffetrakter. Nå har selskapet hovedkontor i San Fransisco, 56 kontorer i hele verden, 2000 ansatte og en årlig omsetning på mer enn 3,5 milliarder kroner. Kaffetrakteren er byttet ut med en egen kaffebar i det splitter nye kontorfellesskapet Shack15 som Lyseggen har åpnet i den ikoniske ferjebygningen i San Francisco.
-Det er beintøft å lykkes her borte, og det er helst suksesshistoriene folk vil høre om. Som gründer er det ikke mye rom for sårbarhet. Jeg håper Shack15 kan være et sted der nordiske gründere og samarbeidspartnere kan møtes, dele erfaringer og hjelpe hverandre.
Jørn Lyseggen, Meltwater, i Shack15
Det nordiske miljøet i Silicon Valley og San Francisco er lite, men sterkt fordi vi har gode rollemodeller, et sterkt lokalt støtteapparat i nettverket og et tett samarbeid og møteplasser mellom oppstartsbedrifter, etablert næringsliv, investorer og akademia, forklarer Gro Dyrnes, leder av Innovasjon Norges kontor i San Francisco og på Nordic Innovation House i Palo Alto.
Hvert år er mer enn 200 bedrifter i kontakt med kontoret for å få råd, knytte kontakter og hjelp til å navigere seg frem i økosystemet. Mye av trekkplasteret for norske bedrifter er at hele 45 prosent av tidligfasekapitalen i USA blir investert i Bay area-området, som inkluderer regionen fra San Francisco, via Silicon Valley og sør til San Jose, og også østsiden av bukten. I tillegg er to av landets beste universiteter, Stanford og Berkeley, en integrert og aktiv del av oppstartmiljøet.
-Det som gjør Silicon Valley spesielt er at man som selskap kan få tilgang til kompetanse, kapital og mulige kunder og partnere innenfor et veldig kompakt område, sier Dyrnes. Og ikke minst kulturen her: innovatørene her ikke bare tror at de kan lykkes, men de er overbevist om at de kan utgjøre en positiv forskjell.
Men selv med nærmest ubegrenset tilgang på kompetanse og kapital kommer ingenting av seg selv for de som vil vokse på denne siden av dammen. Ifølge Andresen er det siste du skal pakke med deg til Silicon Valley en plan B.
-I Norge har vi fantastisk teknologi, vi har lojale ansatte, og vi tar bærekraft på alvor. Men for å utnytte konkurransefortrinnene våre så må vi tørre å tro på at vi skal lykkes, forklarer han.
-Det øyeblikket du prøver deg på en plan B så tror du ikke lenger på plan A. Det viktigste jeg har lært i Silicon Valley er å gå «all in.» Alt annet er gjennomskuelig.