Hopp til hovedinnhold

Gründerdatter ble eksport-ekspert

Portrett av Kari Holmefjord Vervik
Rogalands-bedrifter som tidligere kun leverte til oljenæringen, finner stadig nye bruksområder for produktene sine. Kari Holmefjord Vervik ved Innovasjon Norge i Stavanger hjelper bedriftene med å få nyskapningene ut i verden.  

Navn: Kari Holmefjord Vervik

Bakgrunn: Datter av en gründer innen fiskeoppdrett. Har jobbet med næringslivsforskning ved NHH, i Hordaland fylkeskommune og som leder for et av de første klyngeprogrammene i marin sektor, Marin VEST. Begynte i Innovasjon Norge i 2003.

Nåværende stilling: Regiondirektør Innovasjon Norge Rogaland

Antall ansatte på kontoret: 18

Familie: Gift med Steinar, mamma til Ingrid (20) og Skjalg Eirik (23)

Hva er ditt forhold til Rogaland og til Stavanger spesielt?

Jeg er fra en liten plass rett utenfor Bergen, men har flyttet til Stavanger to ganger i løpet av livet. Jeg roper «Heia Rogaland!» høyt og tydelig, selv om det er på feil dialekt. Rogalendinger er et pragmatisk folkeslag, som snur seg dit det lønner seg. Nå har det vært lønnsomt å snu seg mot olje og gass. Men den historien har en fortid og en framtid som er helt uavhengig av olje og gass.

Hva har teknologioverføring gitt av nye næringer?

Først overførte vi kompetanse og teknologi fra andre næringer til oljenæringen. Jordene på Jæren var fulle av store steiner. Jordbruket trengte derfor solide ploger, noe som la grunnlag for en mekanisk industri med blant annet sveisekompetanse. Denne mekaniske industrien ble viktig for utviklingen av olje og gass-næringen.

Mange tenker på Rogaland som et oljefylke, men det mest spesielle er egentlig den mangfoldige verdikjeden knyttet til olje og gass.

Olje- og gassvirksomheten har bidratt til opplagte teknologioverføringer til vindkraftproduksjon til havs, oppdrett og annet som handler om å operere ute i havet. Det mange ikke tenker på er imidlertid alle de andre prosjektene som springer ut fra oljenæringen, for eksempel fjernstyring av farkoster, simuleringer, avanserte målesystemer, akuttmedisin, sikkerhetsopplæring og renseteknologi som ble utviklet for å skille olje fra slamvann. Mye handler om IKT-løsninger og generell tjenesteyting som kan brukes i andre sammenhenger. Folk i Rogaland har mye fart, energi og arbeidsvilje, noe som har blitt enda tydeligere under koronapandemien.

Hvordan har pandemien påvirket teknologioverføring fra olje og gass til andre næringer?

En fjerdedel brukte krisemidlene de fikk fra oss i 2020 på å gå inn i nye bransjer. Noen ønsker nå for eksempel å lete etter mineraler på havbunnen i stedet for å lete etter olje.

Krisepakkene gjorde det mulig for oss å sikre videreføring av innovative prosjekter som var i gang. Koronakrisen – og nedgangen i oljeprisen – har satt fart på omstillingsarbeidet igjen. Noen har hentet opp innovative prosjekter som de startet ved forrige nedgangstid i økonomien. De var den gangen i ferd med å bygge opp flere bein å stå på, men la prosjektet på is da økonomien bedret seg. Nå gyver de løs på sine innovative prosjekter igjen.

Er det små eller store bedrifter som kontakter dere?

Vi har i denne perioden også fått søknader fra de store aktørene, som kanskje ikke har tenkt på oss før. Større bedrifter vil også gjerne begynne med noe nytt nå. Små underleverandører har ofte problemer med å ta sin lille del, for eksempel en ventil eller et målesystem, ut i verden på egen hånd. Når de store selskapene satser i nye internasjonale markeder, kan de hjelpe små underleverandører med eksport. Selv erkeinvestorene innen olje og gass går nå tungt inn på nye områder. Det er nå omstillingen virkelig skjer!

Ellers har vi mange «born global»- bedrifter som vokser internasjonalt nå. Mange er startet av personer som har kompetanse relatert til olje og gass, for eksempel Nordic Unmanned (droner), Shoreline (styringssystem for vindkraftproduksjon til havs), Easee (ladesystem elbiler) og Zaptec (ladesystem).

Hva er det mest givende du har vært med på i din tid i Innovasjon Norge?

Generelt har 2020 har vært et ekstremt givende år, fordi vi har fått bidra til innovasjon og omstilling i stor skala. Det gir meg et kick å hjelpe noen jeg virkelig har tro på! Noen har hatt en lang og kronglete vei å gå, og da er det ekstra gøy når de lykkes. Det er fasinerende å se hva folk kan skape.

Jeg er datter av en gründer innen fiskeoppdrett. Hele oppveksten fulgte jeg med på gleder og oppturer, men jeg så også hvor mye hardt arbeid som skal til. Nå er jeg så heldig å få bidra på den spennende reisen til andre gründere.

Hva slags mål har du for 2021?

Målet er grønn omstilling og internasjonal vekst. Vi vil identifisere de bedriftene som har best forutsetninger for å lykkes med eksport og så følge dem opp over flere år. Vi vil prioritere noen grønne verdikjeder der det både er store og små aktører. Dette arbeidet vil skje i tett samarbeid med noen av de seks næringsklyngene vi har i Rogaland innenfor olje og gass, offshore vind, infrastruktur, velferdsteknologi, marin teknologi og smarte løsninger. Disse klyngene er jo nærmest laget for å bidra til teknologioverføring.

Publisert :
Sist oppdatert :