Hopp til hovedinnhold

Skal bidra til at tusenvis av flyktninger får tilgang til livsviktig strøm

Installasjon av strøm i flyktningleiren Azraq i JordanFoto: Flyktninghjelpen
Installasjon av strøm i flyktningleiren Azraq i Jordan.
Tenk deg en dag der du ikke vet om du har nok strøm til å holde maten din avkjølt, eller om barna dine har lys til å gjøre skolearbeid. Det er hverdagen til mange flyktninger verden over, og det ønsker norske Wattero å gjøre noe med. 

Wattero har inngått en avtale med jordanske Neurotech og Flyktninghjelpen som i første omgang vil sikre 1000 mennesker i Azraq-flyktningleir i Jordan tilgang til nødvendig strøm. Håpet er at hele leiren på nærmere 40 000 beboere kan ta i bruk løsningen.

- Prosjektet viser hvordan bedrifter og humanitære aktører kan jobbe sammen, og på tvers av landegrenser, for å løse konkrete samfunnsutfordringer, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Han ledet næringslivsdelegasjonen til Jordan, hvor aktørene først møttes. I tillegg mottar prosjektet støtte gjennom Innovasjon Norges Humanitære Innovasjonsprogram.

Sikrer tilgang til strøm for medisiner og mat

I dag er strømmen i flyktningleiren rasjonert og kuttes når den daglige rasjonen er oppbrukt. Under pandemien, når folk har måttet være mer hjemme og barn har mottatt undervisning på nett, har strømforbruket gått opp og dermed har antall timer med strømtilgang blitt ytterligere redusert. Mangel på strøm gjennom hele døgnet betyr at mange ikke kan avkjøle maten sin, ha på lyset i kveldsmørket eller i verste fall ikke kan oppbevare livsviktige medisiner på en forsvarlig måte.

Sammen med partnerne skal Wattero levere en løsning som sikrer at alle har tilgang til strøm til primærbehovene sine, døgnet rundt. Løsningen er en kombinasjon av norsk software og jordansk hardware som er skreddersydd etter flyktningenes behov. Løsningen gjør at hver husstand får oversikt over eget strømforbruk og kan disponere og prioritere forbruk etter eget behov.

- Håpet er at piloten er vellykket, og løsningen kan implementeres for hele leiren og eventuelt flere leire med tiden, sier daglig leder og grunnlegger i Wattero, Espen Sandø.

Selskapet tilbyr strømtilgang gjennom en plattform som gir brukere tilgang til å selge og kjøpe overflødig strøm. De har så langt hovedsakelig jobbet i Afrika og i markeder som opplever stor strømfattigdom. Det er denne løsningen de nå har tilpasset behovet i flyktningleiren.

Kontrakt inngått etter statsbesøk til Jordan

Rett før koronaepidemien stengte ned internasjonal reisevirksomhet, deltok Wattero på statsbesøket til Jordan i mars 2020. Som en del av besøket inviterte Innovasjon Norge relevante klynger og selskaper for å se hvordan jordanske og norske behov og løsninger kunne kobles. Gjennom et energi-hackathon fikk norske og jordanske bedrifter møte hverandre og humanitære organisasjoner.

- Delegasjonen til Jordan var helt avgjørende for dette samarbeidet. Før dette hadde vi aldri jobbet med det humanitære markedet, og vi forsto ikke helt hva de trengte. Men her fikk vi en forståelse av problemene de sto overfor, og ikke minst fikk vi møte potensielle lokale partnere, sier Sandø.

- Gjennom næringslivsdelegasjoner får bedrifter muligheten til å komme tett på lokale utfordringer, møte lokale samarbeidspartnere og på denne måten finne relevante løsninger, påpeker Haugli.

Publisert :
Sist oppdatert :