Hopp til hovedinnhold

Unik avtale om eksport: Næringslivet vil skape vinnere som i idretten

Fire næringslivsledereFoto: Tom Aksel Mathisen
Norge er kåret til verdens beste idrettsnasjon, men har ikke lykkes like godt i konkurransen om internasjonale markedsandeler i næringslivet. Innovasjon Norge, NHO, LO og Norges idrettsforbund har nå inngått en avtale for å gi både norsk næringsliv og idretten økt konkurransekraft.

- Å ha logoen sin på en drakt er ikke nok til å bli en eksportvinner. Næringslivet må i langt større grad utnytte den sterke posisjonen norsk idrett har ute i verden, mener de fire organisasjonene.

Nå legger de opp til et nyskapende samarbeid der både norske bedrifter og idretten skal høste fordeler.

- Også for norske bedrifter har det stor verdi å ha flagget på brystet. Merkevaren Norge er sterk ute i verden, et tettere samarbeid med idretten vil styrke den ytterligere. Verdiene idretten står for er nesten identiske med Merkevaren Norge. Norsk idrett er gode på å forvalte sunn bredde og samtidig videreutvikle talenter i spiss. En utfordring for Norge er å få flere bedrifter til å vokse og ta nye posisjoner internasjonalt. Også i arbeidet med næringsutvikling og eksport må vi ha både bredde og spiss, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Merkevaren Norge

Den positive oppmerksomheten norske idrettsprestasjoner får ute i verden, kan smitte over på næringslivet og norske løsninger som søker internasjonale markeder. Verdiene i norsk idrett bygger på mange av de samme verdiene som ligger til grunn for den norske samfunnsmodellen, og verdier som er viktige i markedsføringen av Norge, som for eksempel; like muligheter, ekstraordinære prestasjoner, bærekraft og natur, mener samarbeidspartnerne.

Store idrettsarrangementer

Konkret handler samarbeidet i første omgang om å benytte store internasjonale idrettsarrangementer, hvor vi synliggjør norsk næringsliv. Fysisk og digital promotering, gjerne i kombinasjon med en næringslivsdelegasjon, er aktuelle tiltak. Samarbeid med næringslivet er sentralt i utformingen av programmene, da formålet er å understøtte internasjonale satsinger.

Vi har en langsiktig horisont og ambisjon med dette arbeidet, og vi vil teste forskjellige former for samarbeid i OL, Paralympics (PL), VM og EM i årene som kommer. De første mesterskapene som er aktuelle, er VM i Bryting i Oslo i oktober, Para-VM på Lillehammer neste vinter og OL og PL i Beijing februar 2022.

Hvordan næringslivet skal promoteres på store idrettsarrangementer, skal en koordinerende enhet sammensatt av de nye samarbeidspartnerne finne ut av. Det kan dreie seg om næringslivsseminarer, delegasjoner eller annen form for promotering.

Innovasjon

Det skapes mange innovasjoner innenfor sportsindustrien i samarbeid med norske idrettsutøvere, men potensialet for internasjonal vekst er vesentlig større. Helly Hansen er et velkjent eksempel på merkevare som har lykkes ute i verden etter nært samarbeid med profesjonelle seilere, mens selskaper som Brav, Active Brands og Altor nå har porteføljer av merkevarer som ekspanderer internasjonalt. En rekke teknologiselskaper, som Skitude, Joymo og Exero, er også i lovende utvikling. Sportsindustrien omsetter globalt for hele 1300 milliarder dollar, og Norge bør kunne ta større andeler og skape flere arbeidsplasser innenfor denne industrien.

Publisert :
Sist oppdatert :