Hopp til hovedinnhold

Fransk havvindeventyr

Rune Reinertsen fra Origo Solutions og Claire Henaut fra Technip Energies underskriver en samarbeidsavtaleFoto: Arne Vatnøy, Norwegian Offshore Wind
Rune Reinertsen fra Origo Solutions og Claire Henaut fra Technip Energies underskrev en samarbeidsavtale i residensen til den norske ambassadøren i Paris.
Frankrike er et av de viktigste markedene for havvind i Europa. Bedrifter og myndigheter har fått øynene opp for norsk kompetanse og teknologi før de skal utvikle havvindparker. Norske havvindbedrifter vært i Frankrike for å knytte bånd og utveksle idéer, og norske Origo Solutions og franske Technip Energies har inngått en samarbeidsavtale.

Bedriftene deltar i eksportprogrammet Global Growth. Under besøket i begynnelsen av mai signerte det norske selskapet Origo Solutions en samarbeidsavtale med Technip Energies, en stor fransk aktør innenfor fornybar energi. Rune Reinertsen, CCO i Origo Solutions, uttrykte optimisme over utsiktene i det franske markedet:

-Vi er glade for å ha signert denne avtalen med Technip Energies og ser frem til å utvikle innovative og intelligente løsninger i samarbeid med dem. Avtalen viser at Frankrike etterspør norsk kompetanse innen havvindteknologi og -kunnskap, og i tillegg til å være en plattform for samarbeid med Technip Energies, vil det også utgjøre en grobunn for ytterligere samarbeid med resten av det franske markedet.

Norsk eksportsatsing på havvind

Det foregår en stor eksportsatsing på havvind i Norge. Programmet High Potential Opportunities legger til rette for at norske bedrifter skal ta markedsandeler internasjonalt. Team Norway, med Innovasjon Norges kontor i Paris, Norwegian Offshore Wind, Norwegian Energy Partners, den norske ambassaden i Paris og det fransk-norske handelskammeret, har opprettet et program kalt Global Growth for det franske havvindmarkedet. Deltakerne følger et program på ett år der de får bistand inn i markedet. 3.-6. mai var de i Frankrike og møtte sentrale aktører og lærte om pågående og kommende prosjekter som er aktuelle for fransk-norsk samarbeid.
Disse norske selskapene er med: Automasjon & Data, Autronica Fire and Security, Axess Technologies, Core Marine, Geoprovider, Offshore Simulator Centre, Origo Solutions, Partnerplast, RTS, Seasystems, Semar og Unitech Offshore.

Muligheter for å ta store markedsandeler

President Emmanuel Macron har forpliktet Frankrike til å bygge 50 havvindparker innen 2050, som til sammen skal forsyne landet med 40 GW. Det tilsvarer strøm til 30 millioner hjem, og utgjør en vesentlig del av det fremtidige energiforbruket i Frankrike. I forbindelse med dette søker de internasjonale samarbeidspartnere, og norske aktører er attraktive med sin erfaring og kompetanse.

I en nylig publisert rapport anslår McKinsey at Norge kan utvikle en leverandørindustri for havvind som kan levere tjenester til prosjekter tilsvarende 14 prosent av alle havvindprosjektene i Europa. I tillegg har Norge en velutviklet offshore-industri som kan tilby tjenester for nesten hele verdikjeden til havvind.

Mer fransk-norsk samarbeid

Etter to dager i Paris reiste delegasjonen sørover til kystregionen Occitanie. Der møtte de utviklere, havner og marine konstruksjonsselskaper for omvisninger og B2B-møter. I disse dager ferdigstiller Frankrike de første pilotprosjektene innenfor flytende havvindparker, et felt der Norge har ekspertkunnskap. De franske aktørene uttrykte at de så på Norge som en verdifull partner for utviklingen av de neste havvindparkene. Innovasjonsdirektøren i utviklingsbyrået for regionen Occitanie, Catherine Pommier, hadde dette å si om utviklingen av et fransk-norsk havvindsamarbeid:

- Den norske havvindnæringen er innovativ, satser på forskning og utvikling og er opptatt av å utvikle løsninger på problemer som opptar den franske havvindnæringen. I likhet med Norge er vi opptatt av utvikling av både flytende og bunnfast havvind, og våre utfyllende verdikjeder og dype historiske samarbeid gjør Norge til en ideell samarbeidspartner i energiomstillingen til havs.

Flytende havvind i Sør-Frankrike

Frankrike annonserte i februar to kommersielle anbud for flytende havvindparker i Middelhavsregionen på til sammen 500 MW. Dette følger lanseringen i 2021 av verdens første kommersielle anbud for en flytende havvindpark i Bretagne-regionen i Frankrike, der Equinor er en av kandidatene som en del av konsortiet Océole.

Norge har sterk kompetanse og erfaring med utvikling av flytende havvind gjennom utviklingen av verdens første flytende havvindturbin Zefyros ved Hywind Demo i 2009, og verdens hittil største flytende havvindpark Hywind Tampen som forventes ferdigstilt i løpet av 2022. Både Norge og Frankrike satser nå stort på å utvikle sine havvindnæringer, og vil ha mye å vinne på å samarbeide. Onsdag 11. mai la statsminister Jonas Gahr Støre frem regjeringens nye ambisjon om at de innen 2040 skal tildele 30 GW for havvindutbygging i Norge.

Publisert :
Sist oppdatert :