Omstillingsperiode 2016-2022. Utfordringen til kommunen var nedleggelse av virksomhet, over 400 tapte arbeidsplasser.
Målet er økt robusthet i næringslivet og 300 nye arbeidsplasser innen 2022.
Bakgrunnen for omstillingsarbeidet i Sør-Varanger er en direkte konsekvens av Sydvaranger Gruve AS konkurs. Det konkrete målet for omstillingsprogrammet vil være å bidra til 300 nye og sikrede arbeidsplasser i Sør-Varanger. I tillegg til konkursen, er nedgangen i petroleumsnæringen og eksport til og handelstrafikken med Russland, med på å forsterke behovet for et omstillingsarbeid. I følge SSB var det 5678 sysselsatte i Sør-Varanger i 2014. Med et totalt estimert tap av arbeidsplasser inkludert ringvirkninger på om lag 730 i Sør-Varanger, tilsvarer dette i overkant av 11 % av den totale sysselsettingen i kommunen.
Sør-Varanger kommune i Finnmark er en av Norges østligste kommuner, og grenser til Russland i øst, Finland i sør-vest og Nesseby Kommune i vest. Kommunen har hatt et svakt voksende innbyggertall de siste ti årene, og hadde et innbyggertall på 10 227, 1. januar 2016 som gjør den til den mest folkerike kommunen i Finnmark, etter Alta.
De fleste innbyggerne i kommunen bor i tettstedet Kirkenes, men det finnes bosetning spredt over flere deler av kommunen. Sør-Varanger er arealmessig Norges sjette største kommune med et areal på 3968 km2. Det finnes store utmarksressurser i Sør-Varanger og Øvre Pasvik nasjonalpark ligger i den sørlige enden av kommunen.
Kommunen er sammen med 8 andre kommuner en del av Øst-Finnmark regionråd.
Sør-Varanger er den mest folkerike kommunen i regionen. Innad i Øst-Finnmark er det store avstander. Fra Kirkenes til nærmeste kommunesenter, Varangerbotn i Nesseby, er det en kjørelengde på over 12 mil. Det er derfor mest reelt å se på Sør-Varanger som en egen bo- og arbeidsmarkedsregion.
Hovedmålet med omstillingen er Bidra til økt robusthet i næringslivet i Sør-Varanger i løpet av 6 år. I tillegg skal omstillingsarbeidet bidra til å utvikle og sikre 300 nye arbeidsplasser.
Innsatsområdet andre prosjekter er tatt med for å sikre at omstillingsarbeidet også fanger opp og bidrar til utvikling også utenfor de mer bransjespesifikke innsatsområdene.
For å kunne oppnå hovedmålet er det viktig at omstillingsarbeidet indirekte legger et grunnlag for ny vekst og optimisme, som fører til kompetanseheving og økt bolyst.
Styringsgruppa for omstillingen vedtok den 13. mai 2016 å etablere et eget, kommunalt eid aksjeselskap. Det nyetablerte selskapets navn er Sør-Varanger Utvikling AS. Sør-Varanger kommune eier selskapet 100%, og kommunestyret er generalforsamling.
Ordfører og rådmann er observatør, sammen med Finnmark Fylkeskommune og Innovasjon Norge Finnmark.
Finansieringsplanen bygger på regjeringens forslag om 40 millioner i omstillingsmidler til Sør-Varanger. I tillegg er det lagt inn 4,2 millioner av de 5 millioner Kommunal- og moderniseringsdepartementet i desember 2015 innvilget til oppstart av omstillingsarbeidet i Sør-Varanger.
Den lokale og regionale medfinansieringen er noe usikker, men det forutsettes at Sør-Varanger kommune og Finnmark fylkeskommune bevilger henholdsvis 10 millioner og 6 millioner, tilsammen 16 millioner, slik at totalrammen blir 60,2 millioner.
Kenneth Stålsett
kenneth@svu.as
www.kirkenes.no
https://www.facebook.com/kirkenes.no/
https://www.instagram.com/kirkenes.no/