Kunnskapsgrunnlaget for Omstillings- og Handlingplan.
Alle omstillingsområder skal gjennomføre Utviklingsanalysen i Panda tidlig i Strategi- og forankringsfasen. Sammen med Mobiliserings- og innspillsprosjektet utgjør dette kunnskapsgrunnlaget for Omstillingsplanen og første års Handlingsplan.
Utviklingsanalysen skal identifisere lokale muligheter for å utvikle og etablere lønnsomme og vekstkraftige bedrifter i kommunen. Analysen skal beskrive i hvilke næringer det aktuelle området har konkurransefortrinn, og gi en beskrivelse av næringslivets robusthet og utviklingsevne samt regionens ressursgrunnlag og infrastruktur. Dette gir et viktig grunnlag for valg av innsatsområder i Omstillingsplan.
Mens Konsekvensanalysen i Avklaringsfasen har fokus på overordnede og langsiktige utviklingstrekk i det aktuelle geografiske området, handler Utviklingsanalysen for Strategi- og forankringsfasen om konkrete utfordringer og muligheter i det lokale næringslivet.
Utviklingsanalysen utarbeides ved bruk av plan- og analyseverktøyet Panda. Hovedkilden til Panda er økonomiske størrelser hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Panda-modellen inneholder en egen modul med tilhørende indikatorer som benyttes i Utviklingsanalysen. Disse skal måle utvikling av arbeidsplasser, robusthet og utviklingsevne i det aktuelle området. Indikatorene presentert under er standardisert som et minimum.
Utvalgte indikatorer for Utviklingsanalysen er:
Vektingen av de aktuelle indikatorene vil variere mellom de geografiske områdene, og supplerende indikatorer kan være nødvendig for en komplett analyse. Merk at Konsekvensanalysen fra Avklaringsfasen supplerer vurderingsarbeidet i Strategi- og forankringsfasen. Det er også mulig å simulere konsekvenser av Omstillingsplanen i Panda.
Fylkeskommunene medfinansierer kostnadene til gjennomføringen av Utviklingsanalysen i Panda med ulik størrelse og praksis. Nærmere om dette skjer i dialog med den enkelte fylkeskommune.