1. Fokuser på en idé om gangen
Mange gründere har masse av idéer og ser for seg serier av produkter eller tjenester. Fokuser på den ene ideen som du har mest tro på ut fra dine egne forutsetninger og markedsmuligheter.
2. La kundene avgjøre om ideen din er god
Markedsundersøkelser og -research alene kan gi falske forhåpninger. Ingenting slår en faktisk kunde som har testet det du har utviklet.
La potensielle kunder avgjøre om ideen din er god eller dårlig. Test ideen på dem, og lytt nøye på tilbakemeldingene. Ikke bli forelska i din egen idè, du må få bekreftet at det faktisk finnes et marked for den.
Gjør det enkelt til å begynne med; lag en minimumsløsning eller en prototype av ideen. Prototypen kan være en enkel fysisk modell, en nettside eller en PowerPoint-presentasjon som forklarer hva du vil selge.
Mesh i Oslo tilbyr Makerspace - et gründerverksted med 3D-printer.
Her finner du verktøy for å lage prototyp.
3. Videreutvikling
Test ut prototypen selv om den ikke er perfekt. Tilbakemeldinger og observasjoner av hvordan løsningen din faktisk brukes, gjør at ideen din utvikler seg.
Kanskje viser resultatene at du må gjøre endringer. I så fall; kast den gamle og begynn på nytt.
4. Tenk stort
Få bekreftet at ideen er attraktiv for flere enn deg selv og nettverket ditt. Den må også være robust nok til å tåle utfordringene som kommer når bedriften din vokser. Ofte lønner det seg å tenke på det internasjonale markedet fra starten av.
5. Lag noe kundene "må ha"
"Fint å ha"-løsninger er et dårlig grunnlag for utvikling av en forretning. Gå for "må ha"-løsninger.