Slik skaffer du penger

Trenger du millionbeløp fra investorer for å få realisert ideen din, eller noen tusenlapper for å dekke oppstartskostnadene? Her er noen forslag til hvordan du kan skaffe deg finansiering.

Etablerertilskudd fra Innovasjon Norge

Har du en forretningsidé som representerer noe vesentlig nytt i ditt marked? Det kan være på regionalt, nasjonalt eller internasjonalt nivå. Innovasjon Norge kan gi etablerertilskudd til deg som gjør noe andre ikke har gjort før deg.

Les mer og søk om etablerertilskudd


Pre-såkornkapital

Pre-såkornkapital er et kapitalvirkemiddel fra Innovasjon Norge. Pengene går gjennom TTOer (Technology Transfer Office), inkubatorer og forretningsenglenettverk, som investerer pengene som egenkapital i oppstartbedrifter yngre enn 5 år.

Les mer og søk om pre-såkornkapital


SkatteFUNN

Gjennom SkatteFUNN kan du få skattefradrag for utgifter i forbindelse med et forskningsprosjekt eller utviklingsprosjekt. Små og mellomstore bedrifter kan få tilbakebetalt 20 prosent av prosjektkostnaden, mens store bedrifter kan få tilbake 18 prosent.

Les mer og søk om SkatteFUNN

EU-finansiering

Ønsker din bedrift å delta i et EU-finansiert samarbeidsprosjekt? Enterprise Europe Network veileder bedrifter i hvilke muligheter og utlysninger som finnes, og hjelper deg med å finne aktuelle europeiske partnere.

Finn din EU-rådgiver her

Venturekapital

Ventureselskapene investerer i bedrifter som er i etableringsfasen, og som har høyt vekstpotensial. I tillegg til penger, bidrar de ofte med kompetanse og nettverk gjennom aktivt eierskap i bedriftene de investerer i.

Se oversikt over ventureselskaper hos Norsk Venturekapitalforening

Business Angels – englekapital

Business Angels er ressurspersoner som kan tilføre bedriften din kapital, kompetanse eller nettverk. Det finnes mange slike forretningsengler i Norge som ser etter spennende prosjekter å investere i.

Noen av dem har slått seg sammen i selskaper, som:

Du kan oppsøke ulike forum der investorer leter etter potensielle investeringsobjekter. Eksempler på slike fora i Norge:

Hvordan kan bankene hjelpe deg?

DNB har laget en god guide for hvordan og hva slags finansiering de kan hjelpe bedriften din med. Se også deres finansieringssaker på DNB feed. 

Andre offentlige støtteordninger

Se også andre offentlige støtteordninger på Altinns side